Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2017. Augusztus 29. 05:01, kedd | Belföld
Forrás: Kossuth Rádió/hirado.hu

Ez a vizsgálat az egyik legfontosabb iskolakezdés előtt

Ez a vizsgálat az egyik legfontosabb iskolakezdés előtt

Számos egészségügyi szűrővizsgálat áll rendelkezésre az iskolakezdésnél, de alig élnek ezekkel a szülők, pedig ennek komoly következménye lehet.

Az egyik legfontosabb a szemészeti kontroll az iskola megkezdése előtt, hiszen előfordul, hogy azért teljesít rosszul a gyerek a tanórákon, mert rosszul lát, de ő saját maga ezt nem is tudja.

Hangyál Éva szemész-főorvos a Kossuth Rádió Napközben című műsorában elmondta: nagy különbség van a látásvizsgálat és a gyerekek szemészeti vizsgálata között. Míg előbbihez bármilyen módon kommunikálni tudó páciensre van szükség, utóbbi esetében már csecsemőkorban elvégezhető a vizsgálat és szükség esetén kezelni is lehet a problémát – tette hozzá.

A szakember szerint jó lenne, ha itthon a nemzetközi előírásoknak megfelelően zajlanának a vizsgálatok: 1,3 és 6 éves kor lenne a kötelező szűrővizsgálat, de ha bármely szülő szemüveges, akkor évente 1 vizsgálat lenne szükséges, melyet speciálisan gyerekekkel foglalkozó szemésznek kellene megtennie.

Hangyál Éva úgy fogalmazott: jó lenne kötelezővé tenni ezeket a szűrővizsgálatokat.
Mint mondta, olyan sok vizsgálatot nem tudnak elvégezni egy rendelési időben a gyerekek számára, és a OEP-nek finanszírozni kellene, hogy működőképes legyen a rendszer, azonban emiatt kevesebb a gyerekszemész és hosszabb a várakozási lista.

Juhász Gabriella, a Hild József Általános Iskola fejlesztő pedagógusa a műsorban elmondta: intézményükben az a megszokott protokoll, hogy az iskolaorvos év eleji szűrővizsgálatait tekintik elsődlegesnek, de van, hogy a pedagógus azt tanácsolja a szülőknek, hogy szemészeti és hallásvizsgálatra küldjék a gyermeket
A fejlesztő pedagógus is aláhúzta, hogy sajnálatos, hogy nem kötelezőek ezek a szűrések.

Fontos a logopédiai szűrés is
Mosányi Emőke logopédus, a Fővárosi Pedagógiai szolgálat főigazgatója a műsorban arról beszélt, hogy 5 éves korban van egy kötelező logopédiai szűrés, melyen minden gyermeknek át kell esnie.

Ez a nyelvi szinteket is érinti, nem csak a hangok kiejtését. Ha ott a gyermekkel gond van, ellátást javasolnak. Azok számára, akik elsőbe mennek és eddig logopédushoz jártak, és kaptak gyakorlati feladatokat, azt javasolja, hogy folytassák és ha további ellátásra van szükség, keressék meg a kerületi pedagógiai szakszolgálatot.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.