Városlista
2024. május 9, csütörtök - Gergely

Hírek

2024. Március 25. 04:47, hétfő | Külföld
Forrás: nrgreport/Benedek Attila/web/zsuffa csaba

Ez a repülés jövője

Ez a repülés jövője

A közlekedés zöldítése kapcsán a legnagyobb figyelmet az autók kapják, miközben más területekről alig esik szó. A repülésben is komoly munkák folynak, hazai közreműködőt is találni.

Fókuszban a hidrogén

Kívülről nézve csendesnek tűnik a repülés zöldebbé tétele, ennek ellenére sok tevékenység megy a háttérben. Az egyik nagy zöldítő az Airbus. Az európai repülőgépgyár 2020-ban négy tanulmányt mutatott be, amelyek különféle utakat mutattak meg. Szerencsére nem csak koncepciók voltak, mert 2023 végére elérték, hogy a hajtóművük teljesítménye elérte az 1,2 megwattot.

Az Airbus ZEROe Aircraft néven futó projekt eredménye a hidrogénnel üzemelő hajtómű, aminek már tavaly év végén elkezdődtek a próbapados tesztjei. A cél, hogy 2026-ban elinduljon a levegőben történő próba. Ezt a hajtóművet hidrogénnel működő üzemanyagcellából nyert elektromos energiával működtetik.

A hatékonyság növelésében segít az az együttműködés is, amit a BMW-vel és a Quantinuummal közösen működtetnek. A kvantum számítógépekkel történő kutatás célja az olcsóbban gyártható és hatékonyabban üzemelő üzemanyagcella létrehozása.

A terjedéshez a rendszerben történő gondolkodás szükséges, azaz a kiszolgálást, a hidrogén repülőn történő tárolását és sok egyéb problémát kell megoldaniuk. A lényeg, hogy elindultak a zöldítés útján, a cél, hogy 2035-re forgalomba álljanak a széria gyártású, hidrogénnel működő repülők.

A munka gyakorlati része a München mellett lévő Ottobrunnban zajlik, ahol az Airbus és az ElringKlinger közös bázisa, az Aerostack található.

A szövetség
Hogy a politikai döntéshozókra és a szakmára is hatékonyabban tudjanak hatni, ezért az Airbus, az easyjet és a Rolls-Royce hajtóműgyártó létrehozott egy szövetséget. A Hydrogen in Aviation, azaz a HIA küldetése, hogy előre mozdítsa ezt a területet. Kijelöljék a követendő irányt, hogy segítsék a háttér kialakítását. Ez alatt nemcsak a fizikai megalósítást, hanem jogi és a szabályozási környezetet is értjük. Tavaly alkottak meg egy tíz évre szóló menetrendet, aminek már elkezdték a megvalósítását.

Színre lép az elektromos hajtás
Elképzelést adhat az elektromos repülőgépek fejlesztőire váró nehézségekről, ha megnézzük az elektromos autókat. Csak két példa a problémák óriási halmazából: a gyorstöltő hálózat és az akkuk tömege. Ezért nem véletlen, hogy a Rolls-Royce nem az óceánok átszelésére alkalmas utasszállító repülőkkel kezdte az elektromos hajtóműveinek, az akkumulátoroknak és a hibrid hajtóműveknek a fejlesztését…

Az első lépések egyikét a Siemens leányvállalatként indult, eAircraft megvásárlása jelentette. Ez nekünk pozitív a hír, mert a száz főt – zömmel mérnököket – alkalmazó Rolls-Royce fejlesztőközpont Budapesten működik.

A munkát nem egyedül végzi az angol vállalat, hanem együttműködik a kisebb repülők gyártásával foglalkozó Tecnammal. A csapat tagja még az osztrák Rotax, amely világhírű a motorjairól. Ez a társulás alkotta meg a hibrid kismotoros gépet, amivel 20 százalékos fogyasztáscsökkentést értek el. Az első tesztrepülést 2021 decemberében hajtották végre. Ezzel párhuzamosan folyik a nagyobb elektromos és hibrid repülő motorok és hajtóművek fejlesztése.

Természetesen nem maradhatnak el a légitaxiként használatos, helyből felszálló elektromos kisrepülők, azaz eVTOL-ok fejlesztése. A Rolls-Royce és a budapesti részleg ezen a területen is dolgozik. Nem komplett gépben gondolkodnak, hanem maradnak a szakterületükön, a hajtóműveknél.

SALGÓTARJÁNIAK ÉS NÓGRÁD VÁRMEGYEIEK KÖZÖSSÉGE.
Nincs reklám, nincs politika. Csatlakozzon olvasóinkhoz!

hírek és események / kikapcsolódás és szórakozás / érdekességek és közélet / ismeretterjesztés és kultúra / sport és autós magazin mellékletek

InfoNógrád híroldal csoport
https://www.facebook.com/groups/infonograd
HÍROLDAL:
https://www.infonograd.hu
SPORTHÍREK:
https://www.facebook.com/groups/infongrad.sporthirek
AUTÓSOK SALGÓTARJÁNBAN:
https://www.facebook.com/groups/autosok.salgotarjanban
TikTok:
https://www.tiktok.com/@infonograd
Threads:
https://www.threads.net/@infonograd_hiroldal
Insta:
https://www.instagram.com/infonograd_hiroldal
. . . . . . . . . . . . . . . . . .
#InfoNógrád #hírek #hírcsatorna #érdekességek #események #videók #programok #online #Salgótarján #Nógrádvármegye

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez