Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. December 16. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Év végére felpörgött a lakáspiac

Év végére felpörgött a lakáspiac

Nőtt idén a befektetési célú lakásvásárlók aránya, de megjelentek a piacon a „jóléti vásárlók” is, akik nagyobb, szebb lakásba akarnak költözni – mondta Hegedűs László, a Duna House hidegkúti kirendeltségének vezetője. Novemberben a befektetők aránya 30 százalék volt, átlagosan 14,4 millió forintért vásároltak 53 négyzetméteres ingatlanokat, míg minden ötödik vevő nagyobb, átlagosan 91 négyzetméteres lakásba költözött – derül ki a cég legfrissebb barométeréből.

Rutai Gábor, a Duna House vezető elemzője aNapi Gazdaságnakelmondta: november–decemberben kevesen néznek lakást, ezért januárban a legalacsonyabb a forgalom, azt követően negyedévről negyedévre nő: ősszel a legmagasabb. Ez talán annak köszönhető, hogy a nyári jó időben, szabadságok alatt könnyebb lakásokat nézegetni, amelyek megvásárlására átlagosan 1-2 hónappal később kerül sor.

Déry Attila, az Otthon Centrum vezető elemzője elmondta: nincs a lakáspiacon évzárási pánik. Aki olcsón akar vásárolni, annak most érdemes, de várhatóan januárban is pezsgő lesz a lakáspiac. Év végéig átléphetjük a 100, akár 105 ezres lakásvásárlási szintet is.

Rengeteg elhalasztott lakásvásárlás halmozódott fel a válság óta: 2009-ig évente 160-170 ezer, azt követően csak 85-90 ezer tranzakció történt évente. Idén ezekből már néhány megvalósult, növekedett a befektetői környezet is, aminek köszönhetően erősödtek az eladói alkupozíciók, és 2-3 százalékkal emelkedtek az árak.

A forgalmon már látszik a bővülés, de kell még három-négy év, hogy az árak is elérjék a válság előtti szintet – tette hozzá Déry Attila. A szezonalitásnak megfelelően az utolsó negyedév zárhat az idén legjobban, és ha a pozitív hangulat kitart, az ideinél jobb évre számíthatunk 2015-ben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország