Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2020. November 19. 12:00, csütörtök | Helyi

Európai uniós támogatásból valósul meg a Balassi Bálint Megyei Könyvtár energetikai korszerűsítése

Európai uniós támogatásból valósul meg a Balassi Bálint Megyei Könyvtár energetikai korszerűsítése

Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata 2017. december 27. napján támogatási kérelmet nyújtott be a Széchenyi 2020 Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében meghirdetett TOP-6.5.1-16 kódszámú, „Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése” című pályázati felhívásra.

A TOP-6.5.1-16-ST1-2017-00004 azonosító számú, „Balassi Bálint Megyei Könyvtár energetikai korszerűsítése” című pályázatot a Nemzetgazdasági Minisztérium Regionális Fejlesztési Operatív Programok Irányító Hatósága 449,82 millió forint vissza nem térítendő EU-támogatásban részesítette.

A Balassi Bálint Megyei Könyvtár Salgótarján, Kassai sor 2. szám alatt található. A projekt célja a könyvtár energetikai korszerűsítése, a működés és fenntartás hatékonyságának növelése.
1949. áprilisában alakult meg Salgótarjánban a körzeti könyvtár, mely jelen intézmény jogelődje volt. A könyvtár tíz évvel később, 1959-ben vette fel Balassi Bálint nevét. A megyei könyvtár 1966-tól 1988-ig a salgótarjáni József Attila Megyei Művelődési Ház épületében működött, majd 1988 júniusától a Finta József építész tervei alapján készült épületbe költözött, amely azóta is otthont biztosít a könyvtárnak.

A jelentős alapterületű, többszintes épület állapota mára már leromlott, fenntartása jelentős költségeket ró a fenntartóra. Az Önkormányzat ezért a teljes épület energetikai felújítását tervezi, mellyel jelentős költségmegtakarítás érhető majd el. Az épület méreteiből fakadóan az itt elvégzett energetikai munkálatok nagymértékű megtakarítást eredményeznek majd.
A projekt megvalósulása hozzájárul a Nemzeti Reform Programban kitűzött 92 PJ 2020-ra elérhető primerenergia-megtakarítási célérték eléréséhez, illetve a Magyarország Megújuló Energia Hasznosítási Cselekvési Tervében 2020-ra kitűzött 14,65%-os megújuló energia részarány eléréséhez.

Projektünk közvetlen célja az érintett épület hatékonyabb energiahasználatának, racionálisabb energiagazdálkodásának elősegítése, ezáltal költségmegtakarítás elérése a fenntartói oldalon. A felújítással egy olyan épületet kíván elérni a fenntartó, mely hosszú távon is takarékosan üzemeltethető. Közvetlen célunk a káros anyag kibocsájtás mérséklése is, melyet a projekt jelentősen szolgálni fog, ebből fakadóan a széndioxid-kibocsátás csökken. Mindez, ha kis mértékben is, de hozzájárul az üvegházhatást okozó gázok kibocsájtásának mérséklődéséhez.

A projekt hatása:

  • javul a településrész általános környezeti állapota;
  • a környezeti hatások tekintetében a jelenlegihez képest igen nagymértékű csökkenő terhelést eredményez;
  • közvetlenül szolgálja az erőforrás-hatékonyság megvalósítását, melynek eredményeként az Önkormányzatnál már rövid távon is forrás megtakarítás keletkezhet;
  • rendezett, egészségesebb életkörülmények várják majd a könyvtár szolgáltatásait igénybe vevőket és a dolgozókat.

A kivitelezés során külső hőszigetelést kap az épület, a homlokzat tetőszigetelése is megújul, a nyílászárók is cserélve lesznek, a csapadékelvezetés korszerűsítésre kerül, a villamos- és fűtési rendszert részlegesen felújítják, valamint egy közel 50 kWp-s napelemes rendszer járul majd hozzá az energiamegtakarításhoz.

A teljes felújítás a tervek szerint 500 napot vesz igénybe, mely 2020. november 12-ei munkaterület átadással indult. A könyvtár működése biztosított lesz a munkálatok alatt, de némi szolgáltatáskimaradásra, átszervezésre lehet számítani, melyről az intézmény ad részletesebb felvilágosítást a felújítás ideje alatt.

A fejlesztés eredményeként szebb, korszerűbb és energetikailag hatékonyabb épület várja majd a művelődni vágyó vendégeit.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 19:40, csütörtök | Helyi

Reggel még gyengén fagyhat.

Sok napsütésre számíthatunk, az időnként megjelenő gomolyfelhőkből eleinte a középső és északkeleti régiókban, később nyugaton fordulhat csak néhol gyenge zápor.

2024. Április 25. 15:00, csütörtök | Helyi

Ismét jótékonysági koncert Nógrád vármegyében.

A rendőrök a Mátraverebély-Szentkút kegytemplomában megrendezett jótékonysági est bevételét a szécsényi Ferences Betánia Idősek Otthona és Testvéri Közössége részére ajánlották fel.

2024. Április 25. 14:21, csütörtök | Helyi

Egyhangúlag elfogadták a beszámolóját.

Salgótarján Megyei Jogú Város Közgyűlése előtt értékelte a rendőrkapitányság tevékenységének elmúlt egy évét Bárnai Balázs rendőr alezredes, kapitányságvezető.

2024. Április 25. 13:00, csütörtök | Helyi

A közgyűlés előtt számolt be Nógrád vármegye rendőrfőkapitánya.

A beszámolót egyhangúlag elfogadta a képviselőtestület.