Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Január 30. 07:41, hétfő | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

„Európa már nincs a szakadék szélén”

„Európa már nincs a szakadék szélén”

Nicolas Sarkozy szerint Európa pénzügyi helyzete stabilizálódott, mostantól a gazdasági válságból való kilábalásra kell koncentrálni.

Sarkozy erről vasárnap este beszélt abban a gazdasági témákról szóló egyórás interjúban, amelyet élőben közvetített hat országos francia tv- és rádiócsatorna. „A világ és Európa pénzügyi helyzetének stabilizáláshoz a feltételek adottak. Európa már nincs a szakadék szélén. Mostantól minden erőnket a gazdasági válság megoldására kell fordítanunk" – hangsúlyozta a francia államfő.

Három hónappal a francia elnökválasztás előtt Sarkozy – aki egyelőre nem jelentette be hivatalosan, hogy újrajelölteti magát – azt kívánja bebizonyítani, hogy mandátuma végén is képes meghozni olyan népszerűtlen intézkedéseket, amelyeket elengedhetetlennek tart a válságból való kilábaláshoz.

Az egyik legfontosabb ezek közül Franciaország versenyképességének javítása és a munkahelyek külföldre telepítésének megállítása érdekében az áfa 1,6 százalékos megemelése – 21,2 százalékra – a szociális védőháló finanszírozására. Ezzel párhuzamosan a kormányzat csökkenti a munkáltatói járulékokat, amelyekből eddig fedezték a szociális kiadásokat. Az intézkedés október 1-jén, fél évvel az elnökválasztás után lép életbe. A munkáltatók terhei így 13 milliárd euróval csökkenek. „Tíz év alatt Franciaország félmillió munkahelyet veszített el az iparban” – hívta fel a figyelmet az elnök. Hozzátette, hogy míg egy 4 ezer eurós fizetésből a járulékok Németországban 840 euróra rúgnak, addig jelenleg Franciaországban ennek dupláját kell a munkáltatóknak befizetniük.

Sarkozy nem titkolta hogy a szociális védőháló reformját, amelynek célja, hogy annak költségeit a munka helyett a fogyasztásra terhelje a kormány, a volt német kancellár, Gerhard Schröder programja ihlette. A szociáldemokrata politikus 2007-ben – néhány hónappal azelőtt, hogy riválisa, Angela Merkel nyerte meg a választásokat – számos népszerűtlen intézkedést vezetett be a német ipar megerősítésére és az ország pénzügyi helyzetének javítására.
Sarkozy azt is bejelentette, hogy Franciaország augusztusban – három hónappal az elnökválasztás után – 0,1 százalékos adót vezet be a pénzügyi tranzakciókra. Az elnök azt reméli, hogy ez sokkszerűen hat majd azokra az európai országokra, amelyek egyelőre ellenzik az intézkedés európai szintű bevezetését.

Ezenkívül a kormányzat létrehoz egy állami finanszírozású ipari bankot, amely a kis- és középvállalkozók bankja lesz. „Nem akarom, hogy a vállalakozók mindennap azzal jöjjenek, hogy a bankok nem adnak elég kölcsönt. És ha hiteleznek, akkor meg túl drágán” – mondta az államfő. Sarkozy az újságírók többszöri kérdésére sem kívánta hivatalosan megerősíteni, hogy indul az április 22-én esedékes elnökválasztáson. „Nem hozhatom az országot olyan helyzetbe, hogy az elnöke hónapokon át kampányol” – hangsúlyozta. Annyit viszont elárult, hogy „eltökélt” és hogy „nem fog visszalépni a franciáknak adott randevútól”.

Sarkozy indulását egyébként saját pártja mellett valamennyi politikai elemző kész tényként kezeli, és Angela Merkel német kancellár éppen a hétvégén tudatta, hogy személyesen fog Sarkozy mellett kampányolni a franciaországi elnökválasztási nagygyűléseken. Sarkozy hivatalos bejelentése azonban csak február végén, március elején várható, annak ellenére, hogy a már hetek óta kampányoló baloldali jelölt, Francois Hollande jelentős előnnyel vezet a felmérésekben. A jelenlegi elnök legnagyobb riválisát közel hatvan százalékkal választanák államfőnek a franciák, ha most tartanák az elnökválasztást. Programjáról itt olvashat bővebben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.