Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Április 03. 22:10, szerda | Külföld
Forrás: mno.hu

Észak-Korea olyan szintre lépett, amire még nem volt példa

Észak-Korea olyan szintre lépett, amire még nem volt példa

Észak-Korea a plutónium mellett feltehetőleg uránt is elkezdett használni az atomkísérletek során, ennél azonban jóval nagyobb aggodalomra ad okot, hogy egyre komolyabb technikai fejlettséget produkál a rezsim. A februári kísérleti robbantás során a légtérben mért meglepően kis mennyiségű hasadási termékből legalábbis erre lehet következtetni.

Urán-235 – minden bizonnyal ezzel a fajtával turbózta fel február 12-én működésbe hozott kísérleti atombombáját Észak-Korea. 2006 és 2009 után harmadszor robbantott a föld alatt a rezsim, s a fenyegetések sora ezzel nem ért véget. Azóta élénkítette katonai tevékenységét rövid és közép-hatótávolságú rakétái körül, felmondta a Szöullal kötött megnemtámadási szerződést, nukleáris csapással fenyegeti a közös hadgyakorlattal felelő dél-koreaiakat és amerikaiakat, szerdán pedig előzetes figyelmeztetés nélkül lezárta a déli országrésszel határos keszongi különleges gazdasági övezetet. Kim Dzsong Un aláírta a Dél-Korea elleni támadás technikai előkészületeit elrendelni hivatott papírt, jelezve ezzel a világnak: országa készen áll a harcra.

Miközben Phenjan bejelentette atomlétesítményeinek újraindítását, a Washington Postnak nyilatkozó szakértők azt fejtegették, vajon mi lehetett az oka, hogy a legutóbbi nukleáris robbantást követően olyan kevés végtermék került a légtérbe. Feltételezésük szerint a rezsim ezúttal nem plutóniumot, hanem dúsított uránt használt a bombához.

Szándékosan kicsit akartak robbantani?

Köztudott, hogy Észak-Korea a korábbi kísérleti robbantások során plutóniumot alkalmazott, melyet jóval könnyebb előállítani, mint az uránt, ha az országnak van atomreaktora. Az uránt sokkal nehézkesebb beszerezni, és katonai célra legalább 90-95 százalékosra kell dúsítani. A portálunk által megkérdezett atomfizikus ugyanakkor nem a radioaktív elemek cseréjében látja a kevés végtermék okát. „A február 12-ei robbantásban nem az volt a legmeglepőbb, hogy sor került rá, hanem, hogy ilyen kicsi erősségű volt – véli Sükösd Csaba. – Nagyon kevés kémiai anyag lépett reakcióba, és így hasadási termékből is sokkal kevesebb szabadult fel, mint korábban. Ennek két oka lehet: vagy hatalmasat akartak robbantani és kicsire sikerült, vagy pontosan úgy alakult a kísérlet, ahogyan eltervezték. Utóbbi igen veszélyes forgatókönyv lehet, ugyanis ha valaki ilyen kis méretű atomrobbantást képes végrehajtani, az rendkívül fejlett technológiával kell hogy rendelkezzen.” A kutató által jelzett rizikót jelzi, hogy az észak-koreai vezetés a kísérlet előtt bejelentette, hogy kis hatóerejű hasadást szeretne előidézni.

Észak-Korea februári robbantása körül több kérdőjel is van
Észak-Korea februári robbantása körül több kérdőjel is van
Fotó: Europress/AFP

Ahhoz, hogy egy ország magas technikai fejlettséggel dolgozzon, mindegy, hogy plutóniumot vagy uránt használ. Az urán esetében számolni kell azzal, hogy a 0,7-ről 5 százalékra dúsítás komoly felkészültséget és sok időt igényel, a kívánt szint elérésétől viszont az atomkísérlethez szükséges 90 százalékos dúsítottság kivitelezése szinte gyerekjáték egy arra alkalmas nukleáris létesítményben. Arról, hogy Észak-Korea föld alatti létesítményei egyikében sikeresen dúsított-e magas szintre uránt, nincs hír, az viszont egészen biztos, hogy a folyamatot saját maga végzi.

Sükösd: Több lábon akar állni Észak-Korea

Éppen ezért is tűnik furcsának a Washington Postnak nyilatkozók feltételezése, akik szerint a 2012 szeptemberében Irán és Észak-Korea között létrejött tudományos–műszaki megállapodás keretében Teherán technológiai segítséget nyújtana Phenjannak, és elképzelhető, hogy uránt is elad neki. A Szovjetunió felbomlásakor az atommaghasadáshoz szükséges anyagok komoly mennyiségének veszett nyoma az utódállamokban, így a koreaiaknak nem kell Iránig menniük, máshonnan is beszerezhetik a fűtőanyagot, ha szükségük van rá. Sükösd Csaba ezzel kapcsolatban hozzáteszi: ha a legutolsó robbantáskor uránt is használt Phenjan, az nem annak a jele, hogy kifogyott volna a plutóniumból. Az is elképzelhető, hogy az eddigiektől eltérően egyszerűen több lábon akarnak állni.

Az iráni szál szorosságát az ELTE oktatója és a külügyi intézet stratégiai igazgatója is megkérdőjelezte. Ablaka Gergely biztosra veszi, hogy Észak-Korea jóval előrébb jár a nukleáris fejlesztések terén, mint Irán, ily módon valószínűtlen, hogy épp a perzsa állam nyújtana segítséget Kim Dzsong Un rezsimjének. N.Rózsa Erzsébet szerint egyrészt a koreai vezetés senkiben sem bízik, így Iránban sem, a másik ok pedig, ami kétségessé teszi az uránvásárlást, az, hogy a két ország túl messze van egymástól. Ezenfelül Mahmúd Ahmadinezsád sem szeretné, ha egy platformon emlegetnék a világ egyik legbezárkózóbb és legveszélyesebb államával.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése