Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2012. Október 28. 18:17, vasárnap | Külföld
Forrás: mno.hu

Erős havazás okoz fennakadásokat Európa-szerte

Erős havazás okoz fennakadásokat Európa-szerte

Térdig ér a hó Kelet-Franciaországban, ahol tízezrek maradtak áram nélkül. Fehérbe borult Korzika és Milánó környéke is. A korai havazás sok balesetet okozott Svájcban. Több mint egy hónappal a meteorológiai tél kezdete előtt Magyarországon is lehullott az első hó. A Soproni-hegységet három centi hólepel borította.

Hókotró segítségével jutott el háza bejáratáig egy férfi a franciaországi Autrans városban. A korai tél megbénította Isere régiót, ahol 50 ezer háztartás maradt áram nélkül. A vezetékhálózat helyreállításán több százan dolgoznak a Francia-Alpokban.

Franciaországban hat megyében rendeltek el a hatóságok riasztást, miután a nagy mennyiségű hó miatt leszakadt faágak több helyen is elszakították a vezetékeket. Az illetékes cég szóvivője egyelőre nem tudta megmondani, hogy mikorra áll helyre a szolgáltatás. A havazást ugyanis több helyen óránként 130 kilométeres sebességű szélvihar kíséri, ami jelentősen nehezíti a hálózat javítását.

Dél-Franciaországban riadóztatták a katasztrófavédelmet, miután a heves szélviharban ketten eltűntek. Egyikük egy 12 éves fiú, neki Marseille mellett veszett nyoma egy szigeten. Másikuk pedig egy szörfös. A Vercors-hegység alig ezer méteres csúcsait vasárnap délután már félméteres hó borította, s Grenoble városában is 20 centiméteres volt a hótakaró, ami ritkaságnak számít október végén.

Lerobbantak, elsüllyedt a hajó

Az időjárási helyzet a közlekedésben is jelentős fennakadásokat okozott. Tucatnyi, téli gumival nem rendelkező autós robbant le a hegyi utakon. Marseille kikötőjében a Napoléon Bonaparte komphajó megsüllyedt, miután az erős szél miatt éjszaka elszakadtak a kötelei és a hajó nekiütközött a rakodópart falának. Az ütközéstől a hajó oldalán egy hatalmas lyuk keletkezett, amelyen keresztül a víz elöntötte a hajó kabinjait. Személyi sérülés nem történt, miután a hajón éjszaka nem tartózkodott senki.

Párizsban nem volt sem havazás, sem szélvihar, de a hőmérséklet annyira lehűlt, hogy egy hajléktalan az utcán meghalt az idei ősz első hideg éjszakáján. A hajnali órákban 2 fokot mértek a francia fővárosban, amely 5 fokkal alacsonyabb a megszokottnál.

Erős havazást jelentettek Korzika szigetéről és Észak-Olaszországból, valamint Milánó környékéről is. Az Egyesült Királyságban és Lengyelországban is fennakadást okoz a közlekedésben a rossz idő.

A korai havazás sok balesetet okozott Svájcban

Vasárnapra virradóra tíz centiméter hó hullott Svájcra. A svájci autóklub óvatosságra intette a vezetőket, mert több helyről is tükörjégről, havas utakról és hótorlaszokról érkezett jelentés. A helyi rendőrség tájékoztatása szerint csak Bern kantonban közel hatvan közlekedési baleset történt az utóbbi huszonnégy órában. A karambolok nagy számát azzal magyarázták, hogy sok járműre még nem szerelték fel a téli gumiabroncsokat, ráadásul az erős szél miatt helyenként az úttestre borultak fák.

Fribourg kantonban nyolc autó ütközött össze egy autópályán, az érintett szakaszt lezárták. Zürich kantonban tucatnyi autóbaleset történt, míg Schwyz kantonban hatalmas dugó alakult ki egy hegyi úton, mert a téli gumik nélkül közlekedő autók a havas úton megállásra kényszerültek.

Helyenként a vasúti közlekedésben is fennakadások voltak. Leállították a vonatokat az ország egyik legrégebbi vonalán, a Montreux-t Gstaad városon keresztül Zweisimmennel összekötő szakaszon. Genfben több száz lakos esett pánikba és hívta a tűzoltókat, miután 100 kilométer/órás sebességű széllökésekkel érkezett meg a vihar a városba.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.