Városlista
2022. december 10, szombat - Judit

Hírek

2022. Július 08. 13:44, péntek | Helyi
Forrás: Nógrád Megyei Főügyészség

Eredményes ügyészi fellebbezés folytán rács mögött a fegyverkereskedő

Eredményes ügyészi fellebbezés folytán rács mögött a fegyverkereskedő

A Balassagyarmati Járási Ügyészség eredményes fellebbezése folytán a Balassagyarmati Törvényszék letartóztatta az első fokon csak házi őrizetbe helyezett fegyverkereskedőt.

A fegyverboltot üzemeltető, így több lőfegyver tartására is engedéllyel rendelkező 50 éves férfi 2022 februárjában és márciusában két alkalommal, összesen 6.000 db 12/70 kaliberű sörétes lőszert, majd 2022. április 5-én 1.000 db 20/70-es kaliberű sörétes lőszert értékesített általa csak felületesen ismert személyeknek. Az első esetben a vásárló rendelkezett ugyan a megvásárolt lőszerekre nézve engedéllyel, ugyanakkor a gyanúsított ilyen tartási engedéllyel nem is rendelkezett erre a típusú lőszerre, míg a második esetben a vevőnek nem volt megfelelő engedélye a lőszerekre.

A férfi lakásán elvégzett kutatás során 15 olyan lőfegyvert is lefoglaltak, melyek magyarországi nyilvántartásban nem szerepelnek, jogszerű birtoklásukra nézve semmilyen dokumentáció nem volt. A lőfegyvereknek szlovákiai papírjaik voltak ugyan, de a gyanúsított a behozatal és magyarországi tartás jogszerűségét nem tudta igazolni.

Bár a gyanúsított lőfegyverek és lőszerek kereskedésével foglalkozik, az azok tartására, kereskedésére vonatkozó szabályokat nem tartotta be, és több alkalommal is jelentős mennyiségű lőszert értékesített a jogszabályok teljes figyelmen kívül hagyásával, kontroll nélkül. Ezért az ügyészség a bűnismétlés megakadályozása érdekében letartóztatásának elrendelését indítványozta.

A Salgótarjáni Járásbíróság nyomozási bírája a kényszerintézkedéssel elérni kívánt célok érdekében elégségesnek tartotta a bűnügyi felügyelet alkalmazását.

Az ügyészség a döntés ellen fellebbezést jelentett be, mert a házi őrizet az elkövetett bűncselekményekhez hasonló újabb cselekmények elkövetését megakadályozni nem tudja.

A Balassagyarmati Törvényszék a fellebbezést alaposnak tartva elrendelte a férfi letartóztatását, mert a bűnismétlés illetve a szökés, elrejtőzés a másodfokon eljáró bíróság szerint sem gátolható meg más módon, csak a legsúlyosabb kényszerintézkedés alkalmazásával akadályozható meg.

Ezek érdekelhetnek még

2022. December 09. 14:22, péntek | Helyi

Nav: ügyfélfogadási rend változás

2022. December 09. 10:53, péntek | Helyi

Sapka, sál, és téligumi

Kérjük, fogadják meg a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottságának ajánlásait a téli közlekedéssel kapcsolatosan.

2022. December 09. 10:50, péntek | Helyi

Újabb embercsempész rendőrkézen

A Nógrád megyei rendőrök egy cseh állampolgárt vettek őrizetbe.

2022. December 09. 10:45, péntek | Helyi

Ügyészek a pályaorientációs napon

Két ügyész is részt vett a pásztói Mikszáth Kálmán Gimnáziumban megrendezett pályaválasztási napon, melynek célja az volt, hogy az iskolaválasztás előtt álló tanulók minél több szakterületet megismerhessenek.