Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2024. Március 16. 07:07, szombat | Helyi
Forrás: 2.akg/web/zsuffa csaba

Emir Kusturica: Macska-jaj

Emir Kusturica: Macska-jaj

A nyitókép: nagykamasz roma fiú nézi a fából tákolt teraszról a vízen úszó hajókat. Közben apja egy mókuskerékben rohangáló patkány által légkondicionált hintaágyban békésen kártyázik,

fején kitüntetésekkel díszített szőrmesapka. Csupasz mellkasát használva kártyaasztalnak, önmagával pókerezik, szemmel látható beleéléssel. A teraszon diszkrét rendetlenség, az udvaron hápogó kacsacsapat.

Nagyjából ebben a környezetben zajlik a film. A téma: a romák. Méghozzá nem az a szegény fajta, amit mi itthonról ismerünk. A Macska-jaj romáinak nehézségei nem anyagi természetűek; Dadinak, a negatív hősnek hatalmas palotája és svájci rendszámú limuzinja van és a többiek sem maradnak le tőle, csak a fentebb említett apa és fiú rendelkezik átlagos készletekkel.

Az öltözködés persze szín- és aranygazdag, mint ahogyan ezt már megszokhattuk, a zenei ízlés a cigányzene mellett még előnyben részesíti a mai diszkóslágereket is (igaz, Dadi a vége felé ABBÁt énekel: Money, money, money…).

A mű tele van Kusturica zseniális ötleteivel; elektromos, baldachinos állítható hintaszék, fára kötözött zenekar, a szöget a fából fenekével kihúzó énekesnő, Grga meglehetősen egyéni motoros tolókocsija (amely időnként megfeneklik), sétáló tuskó, ami hagyományos földi halandónak sosem jutna eszébe.

Ebben a szubkultúrában – ahol azért a pisztolynak is van szerepe a feelingben – játszódik le a sztori, ami tulajdonképpen egy mese. Csodás elemek ugyan nincsenek, de van szerelem, „feltámadás” (ugyan a két öreg még nincs eltemetve, csak hatalmas jégtömbök vannak rajtuk), esküvő és természetesen HAPPY END, amit a végén ki is írnak.

Éppen emiatt a népmesei jelleg miatt semmi nyomasztóra, nehézre nem kell felkészülnünk. Az elején ugyan szétlőnek egy embert és fel is akasztják a sorompóra, ahol aztán diszkréten himbálózik és emberünk föl-le ugrál, hogy elérje a kezében szorongatott pénzes táskát (amiből a rablók persze már eleve kivették a pénzt), miközben az elkövetők, vasúti tiszt-egyenruhában, röhögve figyelik a fűből.

Nem kell félni, a rossz emberek mind megbűnhődnek aztán, a szerelmesek összeházasodhatnak, a halottak feltámadnak, a pénz előkerül a harmonikából és a negatív hős aztán a szó szoros értelmében befürdik.

A történet maga meglehetősen abszurd, a környezet, az emberek, az eszközök megformálása túlzó és a sztori gazdagon van tarkítva néhol már börleszkbe hajló jelenetekkel, ami garantálja az önfeledt röhögést.

A Macska-jaj nagyon jó film, igazi profi munkája. Jobban tették volna, ha meghagyják az eredeti címet (Crna macka, beli macor – Fekete macska, fehér macska), ami kifejezőbb, hiszen a fekete és a fehér macska időről időre feltűnik a műben, mintegy vezérmotívumként körbefogva a sztorit.

A filmből aztán azt is megtudhatjuk, hogy a fehér macska a kandúr. Azt viszont nem igazán értem, hogy a nyitóképet, amin tényleg egy fekete és egy fehér cica látható, miért kellett magyarul már egyből feliratozni.

SALGÓTARJÁNIAK ÉS NÓGRÁD VÁRMEGYEIEK KÖZÖSSÉGE 😃
ADJUNK minél többet, minél TÖBBEKNEK! Csatlakozzon olvasóinkhoz!

InfoNógrád híroldal csoport
https://www.facebook.com/groups/infonograd
HÍROLDAL:
https://www.infonograd.hu
SPORTHÍREK:
https://www.facebook.com/groups/infongrad.sporthirek
AUTÓSOK SALGÓTARJÁNBAN:
https://www.facebook.com/groups/autosok.salgotarjanban
TikTok:
https://www.tiktok.com/@infonograd
Threads:
https://www.threads.net/@infonograd_hiroldal
Insta:
https://www.instagram.com/infonograd_hiroldal
. . . . . . . . . . . . . . . . . .
#InfoNógrád #hírek #hírcsatorna #érdekességek #események #videók #programok #online #Salgótarján #Nógrádvármegye

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:45, vasárnap | Helyi

Ismét megrendezik a járműipari kiállítást Esztergomban.

Az idén 7. alkalommal nyílik meg a járműipari kiállítás Esztergomban: az Akkor és Most Jármű Expo április 27-28-án a Nagy Duna sétányon várja az érdeklődőket.

2024. Április 28. 08:00, vasárnap | Helyi

Tavaszi idő sok napsütéssel.

Sok napsütésre számíthatunk, bár a Dunántúlon és északon időnként felhők takarhatják el a napot, de csapadék sehol sem várható.

2024. Április 28. 06:31, vasárnap | Helyi

BABAMENTŐ INKUBÁTOROK

Az egészségügyi intézményeknél kihelyezett babamentő inkubátorok egy újszülöttmentő program részét képezik. A súlyos válsághelyzetbe került anyák és családok esetén előfordulhat,

2024. Április 27. 08:00, szombat | Helyi

Egyre melegebb lesz hétvégén.

Sokat fog süt majd a nap, az időnként megjelenő felhőkből északon és keleten, valamint délután nyugaton, délnyugaton elszórtan egy-egy futó zápor, zivatar még kialakulhat.