Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2012. Június 17. 08:50, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Emelkedett a védelembe vett gyermekek száma

Emelkedett a védelembe vett gyermekek száma

Az iskolakerülő, 16 év alatti fiatalokat ötven óra igazolatlan hiányzás fölött kötelezően védelembe kell venni.

A gyermekek büntethetőségéről, a lakás,- és gyermekotthonok közti különbségről, az örökbefogadásról is megosztotta véleményét Takács Jánosné dr., a Fejér Megyei Szociális és Gyámhivatal vezetője rádiónkkal.

A hivatalvezető asszony 1997 óta áll ugyanannak az intézménynek az élén- bár a név időnként megváltozott a feladatok bővülésével. 2005-tel vették át a megye szociális feladatait is, és 2011 januárjától már szakigazgatási szervként működnek. A hivatal két osztályból áll: a gyámügyi és gyermekvédelmi, illetve a szociális hatósági és ellenőrzési részlegen összesen tizennégyen dolgoznak, valamennyien felsőfokú végzettséggel rendelkeznek, esetenként többel is. Jogászok, szociális munkások, szociálpedagógusok, védőnők – volt, aki a gyermekvédelem vagy gyermekjóléti alapellátás, volt aki a szociális munka felől érkezett a szakértő csapatba – mutatta be hivatalukat a Rádió Orient műsorában Takács Jánosné.

A járási hivatalok létrejöttével újabb változások várhatóak. A városi gyámhivatalok a járási hivatalok szakigazgatási szervei lesznek, és a jegyzőktől elkerülnek bizonyos gyámhatósági feladatok. Ilyen például a védelembevétel, amely biztosan a járási gyámhatóságokhoz tartozik majd. A városi gyámhivatalok helyett a gyámhatóság lesz illetékes, azonban a legkisebb települések sem maradnak ügyintézés nélkül: ügysegédek tartanak majd ügyfélfogadást, és segítenek a gyámügyi feladatok, kérvényezések megoldásában, előkészítésében, továbbításában - hangsúlyozta a jövőről a hivatalvezető.
Fejér megyében a gyermek és fiatalkori bűnelkövetés arányaiban hasonló probléma, mint az ország többi részén, főként a vagyon elleni bűncselekmények, a zsarolás és a drogproblémák jellemzőek. Drogmegelőzés céljából a Székesfehérvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum tagja egyik koordinátoruk, ahogy sok civil szervezet, és különböző egészségügyi intézmények. A rendőrséggel karöltve gondolkodnak hatékony prevenciós, megelőző megoldásokban.

Tavaly közel ezernégyszáz gyermeket vettek védelembe a megyében, közülük pedig több mint hatszáz gyermek a tizennégy-tizenhét éves korosztályba tartozik. Ez a magas szám egy új jogszabálynak köszönhető: azokat a tizenhat év alattiakat, akik ötven óránál többet hiányoznak az iskolából, az iskoláztatási támogatás felfüggesztése mellett kötelezően védelembe kell venni. A családi minták fontossága mellett jó megelőzés lenne a sporttevékenység támogatása, segítése is, például a sportpályák kinyitásával a gyermekek előtt, hogy megfelelően és tartalmasan tudják eltölteni a szabadidejüket - emelte ki Takács Jánosné a megoldásra váró feladatokat.

Gyámhivatalként a gyermekotthonokra és lakásotthonokra is van rálátásuk. Évente ellenőrizniük kell a működésüket, a szökött gyermekek ügyét dokumentálni, felmérni, köröztették-e, megtalálták-e őket. A lakásotthonokban legfeljebb tizenkét gyermek élhet egyszerre, ez remekül megtanítja őket a családalapú gondolkodásra, gazdálkodásra, a nagyobb gyermekotthonok azonban tartalmasabb szabadidős programokat kínálnak. Bicskén például állatok gondozásában, növények termesztésében is részt vehetnek a gyermekek.

Azon időszakot, amíg valaki titkos örökbefogadással gyermeket tud örökbe fogadni, hosszas várakozási idő előzi meg Fejér megyében is, főleg ha csecsemőkorú gyermeket szeretne. A Fejér megyei gyermekvédelmi szakszolgálatnál való jelentkezés után tájékoztatáson, majd tanácsadáson vesznek részt a jelentkezők, és ha alkalmasak örökbefogadó szülőnek, várólistára veszik őket. Azonban nem a szülőnek keresnek gyermeket, hanem fordítva: a legfontosabb a gyermekek érdeke. Egyedülállók is fogadhatnak örökbe, azonban az ő esetükben jóval hosszabb az átfutási idő, akár több évet is várni kell - ismertette a szakértő.

Az anyák munkába állását segíti a bölcsőderendszer, amely jól kiépített, van olyan egyházi bölcsőde például, ahol a keretlétszám sincs feltöltve. A családi napközik is népszerűek, negyvenöt ilyen intézmény található a megyében. Utóbbiak előnye, hogy kis létszámmal működnek, hét gyermekre két felügyelő felnőtt jut - emelte ki a közigazgatás rádiójának műsorában a megye eredményeit a Fejér Megyei Kormányhivatal Szociális és Gyámhivatala Vezetője.

Lejátszás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

2024. Április 26. 13:50, péntek | Belföld

KSH: márciusban 6413 gyermek született, 10 524 ember halt meg

2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.

2024. Április 26. 13:48, péntek | Belföld

Megkezdődött Paks 2 reaktortartályának gyártása Szentpéterváron

Ez igazi mérföldkő a paksi bővítés szempontjából - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.