Városlista
2019. október 23, szerda - Gyöngyi

Hírek

2019. Február 20. 08:50, szerda | Helyi
Forrás: NMKI

Emberéletet követelt a tűz Diósjenőn

Emberéletet követelt a tűz Diósjenőn

Tűz volt egy diósjenői családi házban hétfőn kora este, a tűzoltók az oltási munkálatok közben egy elhunytat találtak az egyik kiégett helyiségben.

Tűz keletkezett egy közel száz négyzetméter alapterületű családi házban hétfőn kora este Diósjenőn, a Haladás utcában. A helyszínre nagy erőkkel vonultak a rétsági, a balassagyarmati, valamint a váci hivatásos tűzoltók, a Nógrád megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat, valamint a diósjenői önkéntes tűzoltók. Az egységek kiérkezését megelőzően a szomszédok két propánbutángáz-palackot hoztak ki az épületből. A tűzoltók az ingatlan áramtalanítását követően azonnal megkezdték a tűz megfékezését, a lángokat öt vízsugárral oltották el, több irányból támadva. A tűzben az egyik szoba teljesen kiégett, emellett a lángok részben érintettek több helyiséget is, azonban a tűzoltóknak azt sikerült megakadályozni, hogy a tűz a tetőszerkezetre is átterjedjen. A rétsági, a balassagyarmati és a váci egységek a tűzoltási munkálatok közben egy elhunytat találtak a kiégett szobában. A tűz keletkezési körülményeinek tisztázása érdekében tűzvizsgálati eljárást indított a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

A katasztrófavédelem statisztikai adatai szerint a téli időszakban országos szinten átlagosan szinte óránként keletkezik egy-egy lakástűz Magyarországon. Ezek legtöbbje egy-két négyzetméteres, azonban naponta három-négy otthon semmisül meg az emberi gondatlanságra visszavezethető tüzek miatt. A téli időjárás kedvez a lakástüzek kialakulásának. Az emberek több időt töltenek otthon, többet főznek, többet kell világítani, intenzíven kell fűteni. A halállal végződő lakástüzek áldozatai szinte kivétel nélkül egyedül élő idős emberek. A katasztrófavédelem mindenkit arra kér, hogy figyeljenek egyedül élő idősebb szomszédjukra, ismerősükre. Egy füstérzékelő beszerzése megoldást jelenthet, hiszen a statisztikák szerint nem csak haláleset nem következett be, de még nagyobb tűz sem keletkezett azokban a lakásokban, házakban, ahol volt füstérzékelő.

Egy jó minőségű füstérzékelő néhány ezer forintba kerül és a tűz keletkezésének legelején jelez. Az érzékelő hangos sípolását meghallva még van idő kimenekülni a lakásból, vagy az otthon lévők akár még saját maguk is meg tudják fékezni a kezdeti lángokat anélkül, hogy testi épségüket kockáztatnák. A legtöbb lakástűz a fűtéssel, főzéssel, dohányzással, hibás, nem megbízható elektromos eszköz használatával hozható összefüggésbe.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Október 22. 13:07, kedd | Helyi

Ideiglenes forgalomkorlátozás Pásztón

Az október 23-ai rendezvény miatt Pásztón útlezárásra kell számítani.

2019. Október 22. 12:52, kedd | Helyi

Bűnügyi őrizetben

A balassagyarmati rendőrök elfogtak egy nőt és egy férfit, akik becskei ingatlanokból nagy értékű takarékjegyet, laptopot és tabletet tulajdonítottak el.

2019. Október 17. 08:32, csütörtök | Helyi

5 motiváló és inspiráló olimpiai történet

Biztosan mindenki emlékezetben él pár olyan sport történet, siker, amit soha nem fog elfelejteni. Ezek szuper történetek arra az esetre is, ha egy kis inspirációra, vagy motivációra lenne szükségünk.

2019. Október 16. 09:53, szerda | Helyi

Iskolában robban a bomba

A salgótarjáni rendőrök pár napon belül elfogták azt a férfit, aki azzal fenyegetőzött, hogy egy középiskolában perceken belül robban a bomba.