Városlista
2019. július 15, hétfő - Henrik

Hírek

2019. Február 20. 08:50, szerda | Helyi
Forrás: NMKI

Emberéletet követelt a tűz Diósjenőn

Emberéletet követelt a tűz Diósjenőn

Tűz volt egy diósjenői családi házban hétfőn kora este, a tűzoltók az oltási munkálatok közben egy elhunytat találtak az egyik kiégett helyiségben.

Tűz keletkezett egy közel száz négyzetméter alapterületű családi házban hétfőn kora este Diósjenőn, a Haladás utcában. A helyszínre nagy erőkkel vonultak a rétsági, a balassagyarmati, valamint a váci hivatásos tűzoltók, a Nógrád megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat, valamint a diósjenői önkéntes tűzoltók. Az egységek kiérkezését megelőzően a szomszédok két propánbutángáz-palackot hoztak ki az épületből. A tűzoltók az ingatlan áramtalanítását követően azonnal megkezdték a tűz megfékezését, a lángokat öt vízsugárral oltották el, több irányból támadva. A tűzben az egyik szoba teljesen kiégett, emellett a lángok részben érintettek több helyiséget is, azonban a tűzoltóknak azt sikerült megakadályozni, hogy a tűz a tetőszerkezetre is átterjedjen. A rétsági, a balassagyarmati és a váci egységek a tűzoltási munkálatok közben egy elhunytat találtak a kiégett szobában. A tűz keletkezési körülményeinek tisztázása érdekében tűzvizsgálati eljárást indított a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

A katasztrófavédelem statisztikai adatai szerint a téli időszakban országos szinten átlagosan szinte óránként keletkezik egy-egy lakástűz Magyarországon. Ezek legtöbbje egy-két négyzetméteres, azonban naponta három-négy otthon semmisül meg az emberi gondatlanságra visszavezethető tüzek miatt. A téli időjárás kedvez a lakástüzek kialakulásának. Az emberek több időt töltenek otthon, többet főznek, többet kell világítani, intenzíven kell fűteni. A halállal végződő lakástüzek áldozatai szinte kivétel nélkül egyedül élő idős emberek. A katasztrófavédelem mindenkit arra kér, hogy figyeljenek egyedül élő idősebb szomszédjukra, ismerősükre. Egy füstérzékelő beszerzése megoldást jelenthet, hiszen a statisztikák szerint nem csak haláleset nem következett be, de még nagyobb tűz sem keletkezett azokban a lakásokban, házakban, ahol volt füstérzékelő.

Egy jó minőségű füstérzékelő néhány ezer forintba kerül és a tűz keletkezésének legelején jelez. Az érzékelő hangos sípolását meghallva még van idő kimenekülni a lakásból, vagy az otthon lévők akár még saját maguk is meg tudják fékezni a kezdeti lángokat anélkül, hogy testi épségüket kockáztatnák. A legtöbb lakástűz a fűtéssel, főzéssel, dohányzással, hibás, nem megbízható elektromos eszköz használatával hozható összefüggésbe.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Július 15. 13:11, hétfő | Helyi

Figyelem! Vágányzár!

Vágányzár miatt nem működik a vasúti fényjelzőkészülék Patvarc külterületén.

2019. Július 12. 13:59, péntek | Helyi

Negyedszer is családbarát munkahely

Negyedik alkalommal nyerte el a megtisztelő címet a Szécsényi Rendőrkapitányság.

2019. Július 08. 10:35, hétfő | Helyi

Kivilágították az egykori Karancs Szállót

2019. Július 05. 13:50, péntek | Helyi

Ellopták az idős nő táskáját

A salgótarjáni nyomozók három órán belül beazonosították és elfogták a bűncselekmény feltételezett férfi és női elkövetőjét.