Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Január 06. 14:12, péntek | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Emberek százait menekítik

Emberek százait menekítik

Mintegy 800 ember kimenekítését kezdte meg a holland rendőrség és katonaság pénteken négy, mélyen fekvő észak-hollandiai faluból, ahol tartani lehet egy gát átszakadásától a napok óta tartó özönvízszerű esőzések miatt.

A hatóságok szerint lehetséges, hogy az egyik főcsatorna menti gát nem bírja majd a víz nyomását, és több száz hektárnyi föld kerülhet akár másfél méteres víz alá. A gátszakadásnak „kicsi az esélye” – vélekedett Yvonne van Mastrigt, a kitelepítést elrendelő regionális testület elnöke. „Az emberek és az állatállomány biztonsága érdekében azonban meg kellett hoznom e döntést” – tette hozzá.

Az orkánszerű északnyugati széllel párosuló heves esőzések miatt a vizet nem lehet visszaszivattyúzni a tengerbe, s ez tette szükségessé az evakuálást az Amszterdamtól 200 kilométerre északra lévő térségben. Az otthonukat elhagyni kényszerülő lakosok azt a tanácsot kapták, hogy barátoknál vagy rokonoknál húzzák meg magukat. Egy közeli sportcsarnokban kialakított befogadóközpont is várja őket.

Hollandia területének negyede a tengerszint alatt fekszik, és 55 százaléka árterület, de az ország megtanult együtt élni az árvíz mindig jelen lévő veszélyével, a pusztító áradások pedig ritkák.

Az Andrea nevű ciklon csütörtökön már elérte Németországot is, és halálos áldozattal járó közúti balesetet okozott.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.