Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2015. Július 15. 09:00, szerda | Helyi
Forrás: katasztrófavédelem

Eltévedt családot mentettek

Eltévedt családot mentettek

Eltévedt egy négyfős család július 10-én a Nógrádszakál településen található Páris patak völgyében, két órás kutató és mentő munka után hivatásosok és önkéntesek közösen mentették le a bajba került embereket.

Egy évvel ez előtt tartottak a kiemelt jelentőségű turisztikai külterületeken, valamint a veszélyt jelentő, védett területeken bekövetkezett balesetek beavatkozási, mentési lehetőségei, a megközelítés, a felderítés, a helyszín behatárolásának sajátosságai mellett a kötéltechnikai eszközök használatának gyakorlására és az önkéntes mentőszervezettekkel történő együttműködés gyakorlására irányuló szituációs begyakorló gyakorlatot a Páris patak völgyében Nógrád megye hivatásos tűzoltói és a Karancs Speciális Mentőszolgálat. A múlt pénteki éles helyzet már-már kísértetiesen hasonlított az akkori gyakorlathoz, annyi különbséggel, hogy ezúttal senki nem sérült meg. A beavatkozás hatékony felszámolását nagyban segítette a tavaly megtartott gyakorlat, így a kiérkező tűzoltók már nem idegen tereppel álltak szemben.

Két felnőtt és két gyermek indult pénteken délután sétálni a Páris patak völgyében, helyismeret híján azonban eltévedtek, ezért segítséget kértek a kijutáshoz. A problémát fokozta, hogy a helyszínen csak szlovák térerő állt rendelkezésre, így a jelzés is a szlovák tűzoltókhoz érkezett, majd ők értesítették a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányító ügyeletét, s kollégáink ezt követően tudták a kapcsolatot felvenni az eltévedt családdal. A salgótarjáni hivatásos tűzoltó-parancsnokság, a megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat, valamint a Karancs Speciális Mentőszolgálat közösen indultak a család felkutatására, majd több mentési csoportra osztódva rövid kutatómunkát követően megtalálták őket az egyik szakadék szélén. Mentőkötél biztosítása mellett, összehangolt munkával lekísérték őket a völgy aljába, majd onnan szálláshelyükre, s az életmentést így mintegy két óra alatt bonyolították le.

Tavaly a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felmérte a hegyi turista útvonalak kockázati helyszíneit és kidolgozta az ezekre vonatkozó műszaki mentési terveket, ezek közül a Páris patak völgyére vonatkozó minősült a második legveszélyesebbnek, s a turisták által egyik leginkább látogatott helyszínnek. A pénteki mentés bebizonyította ezen tervek és gyakorlatok hasznosságát, a mentés eredményességét tehát a tűzoltók felkészültsége alapozta meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 17:00, szerda | Helyi

VOLT EGYSZER EGY ACÉLGYÁR - VIDEÓN AZ 1. ÉS 2. RÉSZ

Az első rész: Az acélgyár "hagyatéka". Mit visz a patak víze? Mi rejtőzik a föld alatt? Mi maradt még a főépület legalsó szintjén? A második rész: Az acélgyár "aranykora". Riportunkban két korábbi dolgozó idézi fel a történteket...

2024. Április 24. 12:12, szerda | Helyi

Megbukott az adóellenőrzésen egy használtautó-kereskedő, 54 autót foglaltak le-

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit

2024. Április 24. 11:35, szerda | Helyi

Vádat emeltek egy internetes csaló ellen Egerben.

Internetes csalássorozat miatt emelt vádat az Egri Járási Ügyészség egy nő ellen, aki 2021 májusától több mint hat hónapon keresztül interneten elkövetett bűncselekményekből fedezte a kiadásait - közölte a Heves Vármegyei Főügyész

2024. Április 24. 10:45, szerda | Helyi

Magyar Fogorvosok Egyesülete: a fogorvoslás az egészségügy egyik leggyorsabban fejlődő ágazata.

A fogorvoslás az egészségügy egyik leggyorsabban fejlődő ágazata hangsúlyozta Nagy Katalin, a Magyar Fogorvosok Egyesületének elnöke annak kapcsán, a szervezet ezer szakember részvételével nemzetközi konferenciát rendez csütörtökön.