Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Augusztus 30. 13:54, péntek | Belföld
Forrás: MNO

Először lép színre a Gyurcsány–Bajnai–Mesterházy-koalíció

Először lép színre a Gyurcsány–Bajnai–Mesterházy-koalíció

Egy balliberális fellegvárban járulhatnak az urnákhoz vasárnap a választók a szigetszentmiklósi 8-as számú választókerületben. Először száll ringbe a Gyurcsány–Bajnai–Mesterházy-szövetség a Pest megyei településen, ahol az elmúlt évtizedek választásai alapján csodaszámba menne a Fidesz–KDNP győzelme.

Vasárnap újabb 10 ezer főnél népesebb településen tartanak időközi önkormányzati választást, amelyen először száll ringbe a Gyurcsány–Bajnai–Mesterházy-koalíció. Szigetszentmiklós 8-as számú körzetében a korábban nyertes fideszes képviselő halála miatt kellett kiírni a voksolást. Horváth István (független), Horváth Zsolt Károly (Jobbik), Keller Tamásné (Fidesz–KDNP), Ladányi Sándor (MSZP–DK–Együtt), Pádárné Bagoly Anna (LMP) és Tóth Csaba (MAN – Magyar Autonóm Néppárt) száll ringbe szeptember 1-jén. A voksolást végeredményétől független a Pest megyei településen nincs veszélyben a kormánypárti többség.

Szigetszentmiklós korábban a balliberális oldal egyik legerősebb fellegvára volt, mivel Kuncze Gábor, az SZDSZ korábbi elnöke zsinórban ötször nyert ebben az országgyűlési választókerületben, bár ez a szocialisták visszalépése nélkül nem ment volna. A 8-as számú körzetben a 2010-es önkormányzati választáson roppant szoros volt a küzdelem, mivel a Fidesz–KDNP jelöltje csupán 28 szavazattal előzte meg az MSZP aspiránsát. Ha a választókerületben a Pest megyei listára leadott szavazatokat nézzük, akkor már minimális szocialista győzelmet látunk, ami világosan mutatja, hogy egy nagyon erős baloldali választókerületről beszélhetünk.

Elmaradt a szocialista összeomlás

Ennek alátámasztásához a Valasztas.hu segítségével sikerült feltérképeznünk a választókerület korábbi erőviszonyait, ami megerősítette azt a feltételezésünket, hogy a baloldal itt nagyon erős. A 2010-es országgyűlési választáson a Fidesz–KDNP a szavazatok 39,15, az MSZP 31,81, az LMP 11,46, a Jobbik 11,1 százalékát érte el. Világosan látszik, hogy a Fidesz–KDNP mélyen az országos átlaga (52,73 százalék) alatt, míg az MSZP afölött (19,3 százalék) szerepelt. Ha összeadjuk a baloldali erők szavazatait, akkor már simán verték volna a Fideszt.

A 2009-es európai parlamenti választáson országos szinten tarolt a Fidesz, míg az MSZP soha nem látott mélypontra zuhant. Ezzel szemben Szigetszentmiklós ezen választókerületében a Fidesz–KDNP 42,17, az MSZP 34,01, a Jobbik 11,97, míg az MDF 6,5 százalékot ért el, ami azt mutatta, hogy a baloldal itt egyáltalán nem omlott össze, ráadásul volt olyan szavazókör, ahol a szocialisták megelőzték az akkor még legnagyobb ellenzéki pártot, amire az országban nem sok példa volt.

Nagyon nagy meglepetés lenne a Fidesz győzelme

A 2006-os országgyűlési választáson az MSZP 56,87, a Fidesz–KDNP 25,82, míg az SZDSZ 10,47 százalékot ért el, ami elsöprő balliberális fölényt mutatott a választókerületben. 2002-ben sem volt nagyon más az eredmény, mivel a szocialisták 49,97, a Fidesz–MDF 27,01, míg az SZDSZ 12,19 százalékot összesített. Az országos balliberális sikereket hozó országgyűlési választások idején, tehát a Pest megyei település ezen választókerületében közel kétharmados támogatottságnak örvendtek az akkori győzök

Mindezek alapján a mostani választások előtt az MSZP–DK–Együtt jelöltje nagyon jó esélyekkel indul, mivel a baloldal mindig nagyon jól szerepelt a választókerületben, és 2006-ot követően sem történt olyan összeomlás a szocialisták támogatottságában, mint amit országosan láthattunk. A Fidesz–KDNP számára ez a körzet egyáltalán nem nevezhető könnyűnek, mivel a mostani kormánypártok támogatottsága akkor sem nőtt jelentősen, amikor országosan simán nyerték a választásokat. Összességében csoda lenne a Fidesz–KDNP győzelme, míg abban az esetben, ha az ellenzéki szavazók megosztottsága a kormánypártok sikerét hozná, az gyakorlatilag katasztrófa lenne a balliberális ellenzék számára.

Címkék: választás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során