Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2014. Május 17. 09:00, szombat | Helyi
Forrás: infonograd

Elnéptelenedik Garáb

Elnéptelenedik Garáb

A Nógrád megyei Garáb is felkerült a KSH hatvan települést tartalmazó listájára azon falvak közé, melyeket a teljes elnéptelenedés fenyeget.

A statisztikai hivatal olyan településeket vizsgált, amelyek lakosságszáma a 2011-es népszámlálás idején nem érte el a 200 főt és azóta népességük legalább 30 százalékát elvesztették. A vizsgált falvak jellemzően hegy-, illetve dombvidéken helyezkedik el. Közös jellemzőjük, hogy szinte mindegyik földrajzi és gazdasági szempontból is periférikus helyzetben van - nem ritkán az ország - illetve a megyehatár közelében fekszenek -, a legtöbbjük zsákfalu. A vizsgált falvak vonzerejét azonban a kiemelkedően szép és nyugodt környezet, a csend és a nemzeti parkok jelentik, de ezt nem tudják érdemben kihasználni. Garáb a Kelet-Cserhát Tájvédelmi Körzet területén fekszik és az Országos Kéktúra útvonala is a környező hegyek között halad. Napjainkra az állandó lakosságszáma alig 60 fő lakóépületeinek több mint fele hétvégi házként működik.

Forrás: radiofocus.hu

InfoBlogok
Képeslapküldő
Menetrendek

Címkék: Garáb

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 08:35, kedd | Helyi

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez.

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Napos, kora nyárias idő.

Napos időben lesz részünk, csak néhol jelenhetnek meg kósza felhők az égen.

2024. Április 29. 08:00, hétfő | Helyi

Kora nyárias idő.

Főként a Dunántúlon szűrhetik vastagabb fátyolfelhők a napfényt, a Dunától keletre viszont sok napsütésre számíthatunk.

2024. Április 28. 08:45, vasárnap | Helyi

Ismét megrendezik a járműipari kiállítást Esztergomban.

Az idén 7. alkalommal nyílik meg a járműipari kiállítás Esztergomban: az Akkor és Most Jármű Expo április 27-28-án a Nagy Duna sétányon várja az érdeklődőket.