Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2014. Június 03. 15:00, kedd | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Elkészült az új mozaikkompozíció a szentkúti nemzeti kegyhelyen

Elkészült az új mozaikkompozíció a szentkúti nemzeti kegyhelyen

Elkészült a mátraverebély-szentkúti nemzeti kegyhely szabadtéri oltárát ékesítő mozaikkompozíció.

A világhírű jezsuita művész, a szlovén Marko Ivan Rupnik alkotását a tervező irányításával május utolsó napjaiban állították fel, és június 7-én szentmise keretében áldják meg - tájékoztatta a Ferences Sajtóközpont vezetője az MTI-t.
Szerdahelyi Csongor elmondta: a szentkúti kegyhely felújítási munkái során újjászülető szabadtéri misézőhely műalkotásainak tervezője, Marko Ivan Rupnik művei a világ jelentősebb zarándokhelyeit, így Lourdes-ot, Fatimát és a San Giovanni Rotondót ékesítik, de a vatikáni apostoli palotában és több szentszéki kongregáció kápolnájában is láthatók a munkái.
A sajtóközpont vezetője hozzátette, az oltár mögött lévő falon a Szűzanya életének eseményeit ábrázolja a műalkotás: az Angyali üdvözletet, Jézus születését, Mária halálát és mennybevitelét. Az oltártér fölé boruló barlang kupolává alakult át, hogy Isten országának képét tárja az emberek elé. A képmező középpontjában a feltámadt Krisztus látható, aki megkoronázza anyját. Mária lábaitól egy forrás indul el, amely a kegyhely szent kútjának és a Szűzanya szentkúti megjelenésének szimbóluma.
A búcsújáró helyek közül csak itt látható a főoltár-kompozíció részeként Szent István országfelajánlása, körülötte pedig a magyar kereszténység első nagy szentjeinek csoportja, valamint a boldoggá avatás előtt álló ferences vértanúk.
A Nógrád megyei településen lévő kegyhelyet novemberre újítják fel. A 2 milliárd 470 millió forintos beruházást 99 százalékban támogatja az Észak-magyarországi Operatív Program, hogy a 21. század követelményeinek megfelelő körülmények fogadhassák a leglátogatottabb római katolikus búcsújáróhelyre érkezőket.
Megszépítik a szabadtéri misézőhelyet, megközelíthetőbbé teszik a Szűzanya szobrát, felújítják a rendházat, komfortosabbá teszik a zarándokházat, újabb zarándokszállásokat is építenek. Mindemellett rendezvényterem, szabadtéri színpad és fogadóépület is épül Szentkúton.

További híreink

Címkék: Szentkút

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 19:11, csütörtök | Helyi

Az anyák napja eredete és ünneplése

Az anyák napja a család egyik fontos ünnepe, amelyet számtalan módon lehet felejthetetlenné tenni évről évre. Mióta ünnepeljük, és mitől válhat különlegessé? Magyarországon május első vasárnapján az anyákat ünnepeljük.

2024. Május 02. 18:00, csütörtök | Helyi

Das Weltauto: lassan átalakul a magyarországi használtautó-piac.

A magyarországi használtautó-piacon jelenleg az alsó-közép kategória a legnépszerűbb, az élen még a korábbi évtizedek hagyományosan erős márkái állnak.

2024. Május 02. 17:50, csütörtök | Helyi

A BMW autógyár miatt nőtt az érdeklődés a járműmérnöki képzés iránt Debrecenben.

Amióta a BMW bejelentette, hogy Debrecenben építi fel legújabb autógyárát, ugrásszerűen nőtt az érdeklődés a Debreceni Egyetem (DE) műszaki karának járműmérnöki képzése iránt.

2024. Május 02. 12:00, csütörtök | Helyi

Nyitva hagyott gépjárművekre utazott, a nyomozók elfogták.

Laptopot, egyéb műszaki cikket és termékeket, továbbá több mint másfél millió forintot zsákmányolt két járműből az a 21 éves salgótarjáni elkövető, akit azóta elfogtak és őrizetbe vettek a rendőrök.