Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2024. Április 15. 08:45, hétfő | Helyi sport
Forrás: FIA HUMDA RALLY HUNGARY HAJÓKA SPORTFOTÓ

Simone Tempestini és Sergiu Itu nyerte a Rally Hungary-t, az idénynyitó Európa-bajnoki futamot.

Simone Tempestini és Sergiu Itu nyerte a Rally Hungary-t, az idénynyitó Európa-bajnoki futamot.

A Rally Hungary Versenyprogramja és a térkép információk szombat estétől frissülnek. időterv, részletes program. Kövesd és mentsd el a napi információkat!

Gyertek, és nézzétek meg a V-Híd Rally Hungary vasárnapi szakaszait, köztük a Nagylőtér kiemelt nézői pontjairól!

Szép, napsütötte időben szurkolhatunk ma is a versenyzőknek a gyorsasági szakaszokon. A rally utolsó napján is nyugodt, bár élénk szeles időre lehet számítani. Késő délutántól mérséklődik majd a szél. Sok lesz a napsütés, így érdemes fényvédő krémmel, fejfedőkkel készülni. Júniust idéző meleg lesz, délutánra 29 fokig emelkedik a hőmérséklet, kora este 23 fok valószínű.

GY9
Mikko Heikkilä eggyel magasabb fokozatra kapcsolt: megnyerte a mai második szakaszt is, és apródonként növeli az előnyét az összetettben. A szakaszon és az összetettben is Simone Tempestini a második, míg Hayden Paddon felzárkózott a harmadik helyre. A nemzetközi helyzet fokozódik!
Közben Csomós Mixi az ötödik helyen áll az összetettben. Szintén magyar érdekeltségű hír, hogy Ranga Péter technikai hiba miatt sajnos a verseny feladására kényszerült.

GY10
Martins Sesks szenzációsan autózott a Kislőtéren, és nem csak a szakaszt nyerte meg, de megelőzve vetélytársait, Tempestinit és Paddent, összetettben is az élre állt. Majd jött a további fordulat! Az eddig kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtó és vezető Mikko Heikkilä Toyotájának, óriási balszerencséjére, kitört a bal első kereke, így fel kellett adnia a versenyt.
Csomós Mixi továbbra is az ötödik összetettben, bár hibázott egyet ezen a szakaszon, nem tudta, lett-e defektje vagy sem, és veszített néhány másodpercet, így hatalmas harcban áll a mögötte mindössze 5.2 másodperccel következő Franceschivel.

17:00-kor nyit a Gyárkert!
Gyertek, és ünnepeljük együtt a V-Híd Rally Hungary versenyzőit!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A versenyzők nyilatkozatai a vasárnapi 1. kör után

Martins Sesks: A reggel nem indult túl jól, egy kicsit szenvedtünk a beállításokkal, de azután változtattunk a hidraulikán, és jobb lett. Három különböző szakaszt kellett teljesítenünk ma délelőtt, ami nagy alkalmazkodást igényel, főleg úgy, hogy én még mindig tanulom az autót. Sajnálom, hogy Mikko (Heikkilä) kiesett, mert nagyon jó munkát végzett, nagyon jó volt, hogy két Toyota állt az élen. Mi próbáljuk őrizni a pozíciónkat, de van még hátra három szakasz.”

Simone Tempestini: „Nagyon nehéz gyorsaságik ezek, bár a mi dolgaink egyelőre jól alakulnak, annak ellenére, hogy néhol nagyon nehéz megtalálni, melyik ívet kövessük. Nagyon könnyű hibázni ezeken a pályákon, a célunk, hogy ne csak gyorsak legyünk, hanem célba is érjünk.”

Hayden Paddon: „Ez most tényleg kemény volt. Ráadásul nincs megfelelő gumink délutánra, úgyhogy ezt szem előtt tartva próbáljuk kihozni magunkból a maximumot. A Lőtéren nagy ütéseket kapott az autó, de bemegyünk a szervizbe és megnézzük, mit tehetünk. Sajnálom, hogy Mikko kiesett, de hárman még mindig nagy csatát vívunk a dobogós helyekért, úgyhogy izgalmas délutánnak nézünk elébe.”

Mathieu Franceschi: „Próbálunk sietni, amennyire tudunk, de ezek a szakaszok nem könnyűek, vigyázni kell az autóra és a gumikra is. A délután még nehezebb lesz, úgyhogy meglátjuk. A tegnapi hibánk nélkül előrébb tarthatnánk, de igyekszünk.”

Miko Marczyk: „Lassú defektet kaptunk rögtön az első szakasz nyolcadik kilométernél, 25 másodpercet veszítettünk emiatt. Ráadásul csak egy pótkerekünk volt, úgyhogy a hátralévő két szakaszt szinte lábujjhegyen kellett teljesíteni. A lőtérre pótkerék nélkül érkezni nagyon rizikós, ha bármi történt volna, kiesünk, úgyhogy… De már itt vagyunk, és ez a lényeg. Hatodikok vagyunk, mert sajnos Mikko kiesett, továbbra is magunkra koncentrálunk, előttünk öten harcolnak a helyezésekért, úgyhogy bármi lehet.

Csomós Miklós: „Összességében jó volt, két helyett jöttünk előre, de ehhez kellett, hogy az ellenfeleknek gondjuk legyen. Mi sem úsztuk meg anélkül, a Lőtéren odaütöttem az autó hátulját, egy balos kanyarban kidobott minket a padka, és elhajlott a kormányösszekötő. Negyedik helyen állunk, amit szeretnénk megtartani, de nyilván nem lesz könnyű, hogy gyorsan is menjünk, meg vigyázzunk is az autóra.”

Turán Frigyes: „Ezt a kört nagyon élveztük. Visszatért a formánk, hiszek az autóban, a gumikban. Tegnap küzdöttünk sok mindennel, most nincs technikai gondunk, ez látszik az időkön is, úgyhogy élvezzük. Iszkán túlcsúsztunk az egyik kanyarban, ott bent hagytunk egy kis időt, a másik kettő viszont tökéletes volt. Két új gumink maradt délutánra, próbáljuk kitalálni, hogy használjuk őket, aztán megyünk.”

László Martin: „Nagyon sokat kapunk minden kigyorsításnál és féktávonez az eredménye annak, hogy mi takarítjuk az utat a többiek előtt. Nincs mit tenni, ezt a munkát is el kell végezni valakinek. Az első szakaszon orra ugrottunk ott, ahol mindenki, úgyhogy hiányzik az autó eleje.”

GY11
Negyedik szakaszgyőzelmét aratta a Rally Hungary-n Mathieu Franceschi, aki tegnapi remek formáját mára is átmentette, aminek köszönhetően már negyedik az összetettben. Mi lett volna, ha tegnap nem borul fel? Szerencsére négy kerékre esett, és folytatta, de veszített egy percet emiatt. Az összetettben továbbra is Martins Sesks vezet, Csomós Mixi az ötödik helyről várja az utolsó két szakaszt.

GY12
Újabb éllovas búcsúzott! Elképesztő fordulatokat hoz a Rally Hungary utolsó néhány órája a tési gyorsaságin kiesett a versenyben vezető Martin Sesks. A Toyota-pilóta lecsúszott az útról egy gyors szakaszon, és megütötte az autója elejét, amelyben valószínűleg eltört a felfüggesztés, mert a páros az út szélén félreállt. A szakaszt Simone Tempestini nyerte meg, aki így az összetettben is élre állt az utolsó szakasz előtt!
A magyar szurkolóknak is van miért imádkozni, hiszen Csomós Mixi mindössze 1.8 másodpercre van a harmadik dobogós helytől, amelyet jelenleg Mathieu Franceschi birtokol. Következhet a mindent eldöntő szakasz a Nagylőtéren!

JUNIOR ERC GYŐZTES!

AZ ELSŐ FIA ERC GYŐZELEM

Rali Eb - Csomós Miklósék harmadikak Veszprémben, Tempestini nyerte a viadalt

A román Simone Tempestini, Sergiu Itu kettős győzelmével zárult a rali Európa-bajnokság (ERC) idei nyitófutama, a Rally Hungary Veszprémben, ahol a Csomós Miklós, Nagy Attila duó harmadikként zárt.

A pénteken kezdődött murvás verseny vasárnapi zárónapja drámai fordulatokat tartogatott, ugyanis két éllovas is búcsúzni kényszerült a nap folyamán, s így Tempestini pályafutása első sikerét, egyben első dobogós eredményét érte el az ERC-ben.
A végig az első hatban autózó Csomósék jó tempót diktáltak, harmadik helyüket ugyanakkor annak is köszönhetik, hogy a záró gyorsasági szakaszon az Eb-címvédő Hayden Paddon defektet kapott.


A szombati versenynap és hét gyorsasági szakasz után a finn Mikko Heikkilä állt az élen, csupán 2.3 másodperccel megelőzve a második lett Martins Seskset, Tempestiniék pedig harmadikként vágtak neki a vasárnapi hat gyorsaságinak. A román versenyző és navigátora már a reggeli első etapon előzött, feljött másodiknak, aztán Seskséket a címvédő Paddon is lehagyta. A verseny 10. gyorsaságiján Heikkilä az élről volt kénytelen kiállni, miután a Toyota Yaris felfüggesztése megadta magát, az autó bal első kereke elszabadult, és a finn duó nem tudta folytatni a küzdelmet. Sesks közben bravúros versenyzéssel ezen a szakaszon az élre állt, az utolsó előtti gyorsaságin viszont hibázott, eltalált egy útszéli terelőelemet, így szintén felfüggesztés-probléma miatt feladta a viadalt.
Tempestini 7.7 másodperccel vezetett így az utolsó, úgynevezett power stage előtt, ennyit kellett volna ledolgoznia a címvédő Paddonnak, akit viszont egy defekt megakadályozott ebben, miközben a riválisok kiesése miatt is egyre feljebb kerülő Csomósék hiba nélkül célba értek, és a dobogón ünnepelhettek a hazai futamon. A Hayden Paddon, John Kennard kettős végül negyedikként zárta a Rally Hungaryt a Hyundai i20-szal, így pedig teljes Skoda-dobogó jött össze a végére.
"Fordulatos verseny volt, és az igazat megvallva, egyáltalán nem számítottam ilyen végeredményre" - nyilatkozta a céldobogón Csomós. Hozzátette, nehéz napjuk volt, az egyik szakaszon egy padka megdobta az autójukat, amelynek a hátulját ennek nyomán megütötték, elhajlott a kormányösszekötőjük és a végére az összes gumit elhasználták. - "Igyekeztünk nagyon óvatosan menni az utolsó szakaszon, mert elfogadtuk volna a negyedik helyet, de nagyon örülünk a dobogónak" - fogalmazott.
A győztes Tempestini hihetetlennek nevezte, hogy a Skoda Fabia RS Rally2-vel teljesített első Eb-futamát rögtön megnyerte.


"Nagyon nehéz volt ez a verseny, itt könnyű hibázni, de szerencsére a mi futamunk végig jól alakult. Koncentráltak tudtunk maradni a végéig, ez pedig eredményre vezetett" - jelentette ki.
A Rally Hungary a HUMDA országos ralibajnokság nyitófutama is volt egyben, így a 30. Veszprém-ralit Csomósék nyerték Turán Frigyesék, illetve László Martinék előtt. Az abszolút értékelésben Turánék a 12. helyen zártak, ezzel a Shell Helix Ultra csapatának 2019-ben, Nyíregyházán Eb-futamot nyert párosa az Európa-bajnoki értékelésben a második legjobb magyar eredményt érte el. Az előző idényben az ob-n ezüstérmes kettősnek azért is fontos ez a helyezés, mert ők az idén elsősorban a hazai bajnokságra koncentrálnak majd.
A rali Eb május első hétvégéjén a Kanári-szigeteken folytatódik, az országos bajnokság következő futamát, a Diósgyőr-ralit pedig május végén rendezik Miskolcon és környékén.

Végeredmény, V-Híd Rally Hungary (13 gyorsasági szakasz, 192,43 km, a dobogósok):
----------------------------------------------------------------------------
1. Simone Tempestini, Sergio Itu (román, Skoda Fabia RS Rally2) 1:52:50.4 óra
2. Mathieu Franceschi, Andy Malfoy (francia, Skoda Fabia RS Rally2) 17 másodperc hátrány
3. CSOMÓS MIKLÓS, NAGY ATTILA (Skoda Fabia Rally2 Evo) 29.9 mp h.

A 30. Veszprém-rali végeredménye (a dobogósok):
----------------------------------------------
1. Csomós, Nagy 1:53:20.3 óra

2. Turán Frigyes, Zsiros Gábor (Volkswagen Polo GTI) 5:10.9 perc hátrány
3. László Martin, Bán Viktor (Skoda Fabia RS Rally 2) 5:14.8 p h.

Forrás: MTI.

Tempestini nyert, Csomós harmadik a Rally Hungary-n!
Az utolsó méterekig izgalmasan alakult a rali Európa-bajnokság idénynyitó futama, a V-Híd Rally Hungary, amelynek dobogóján Simone Tempestini, Mathieu Franceschi és Csomós Miklós ünnepelhetett!

A versenynek a célban van végearanyigazság ez, amely most is bebizonyosodott. De még ralis viszonylatban is ritkaság az, ami a Veszprém központtal megtartott murvás Rally Hungary-n történt: egészen pontosan hét alkalommal változott az összetett éllovas személye a 13 szakasz során – és öten mondhatják el magukról, hogy vezettek a versenyben.

Kőkemény rali volt, köves, poros, fárasztó – végig koncentráltnak kellett maradnia annak, aki nyerni akart. És többen is akartak. A szombati nap végén két Toyota állt az élen, ők azonban vasárnap kénytelenek voltak kiszállni a küzdelemből: előbb Mikko Heikkilä autójának bal első kereke szakadt ki, majd pedig Martins Sesks esett ki két szakasszal a verseny vége előtt, miután szemből nekicsúszott a partoldalnak.

Ekkor állt az élre Simone Tempestini, aki nemhogy nem nyert még Európa-bajnoki futamot, de a dobogón sem állt soha – hát most nagyon ügyelt rá, hogy megtartsa a vezető pozíciót. És sikerült is, ami földöntúli boldogsággal töltötte el.

„Ez az első ERC-futamom ezzel az autóval, és megnyertük! Szinte hihetetlenlelkendezett a nyolcszoros román bajnok Tempestini a célban. – Rettenetesen nehéz verseny volt, könnyű volt hibázni, de a mi dolgaink szerencsére nagyon jól alakultak. Végig koncentráltunk, és ez meghozta az eredményt.”

Tempestini végül 17 másodperces előnnyel nyert Mathieu Franceschi előtt, aki összességében a legtöbb szakaszsikert (szám szerint ötöt) aratta, ám azért nem állt egyszer sem valódi harcban a győzelemért, mert a szombati második gyorsaságin felborult, emiatt egy percet veszített. A bukás utáni nagy elkeseredésért biztosan kárpótolta ez a második hely.

„Próbáltunk sietni, amennyire tudtunk, úgy, hogy közben vigyáztunk az autóra és a gumikra. A borulás nélkül előrébb végezhettünk volna, de ez benne van a pakliban – nagyon boldogok vagyunk” – mondta Franceschi.

A magyar szurkolók kedvence, Csomós Miklós a szakasz végén néhány másodpercre belenyugodott, hogy a negyedik helyen végzett, ám akkor jött egy újabb váratlan fordulat: kiderült, hogy az Európa-bajnoki címvédő Hayden Paddon defektet kapott a lőtér felénél, ami miatt annyi időt veszített, hogy visszacsúszott a negyedik helyre.

Csomós tehát a hazai versenyén felállhatott a dobogóra!

A szurkolók extázisban ünnepelték.

„Nagyon nehéz, de nagyon jó rali volt– nyilatkozta Csomós a célban. Változatos versenyen vagyunk túl, amelyet persze mi sem úsztunk meg gondok nélkül, ma például a Lőtéren odaütöttem az autó hátulját, egy balos kanyarban kidobott minket a padka, és elhajlott a kormányösszekötő. Szerencsére következett a szerviz, ahol a csapat remek munkát végzett. A végére teljesen elfogyott a gumink, nem gondoltam, hogy előrébb léphetünk, de sikerült, aminek nagyon örülök.”

Csomós ezzel az eredményben az ORB-értékelés első helyét is megszerezte, mögötte Turán Frigyes és László Martin szerzett értékes pontokat a második és a harmadik helyen.

Az ERC-sorozat a jövő hónapban a Kanári-szigeteken folytatódik május 2-4. között – a Rally Islas Canarias az idei szezon öt aszfaltos futama közül az első lesz.

V-HÍD RALLY HUNGARY, AZ EURÓPA-BAJNOKSÁG 1. FUTAMA, VESZPRÉM

Abszolút végeredmény:

1. Simone Tempestini, Sergiu Itu (román, Skoda Fabia R5) 1:52:50.4,

2. Mathieu Franceschi, Andy Malfoy (francia, Skoda Fabia R5) 17.0 másodperchátrány,

3. Csomós Miklós, Nagy Attila (magyar, Skoda Fabia Evo) 29.9 mp h.


Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 09:09, hétfő | Helyi sport

Sportkavalkád - sportválasztó és nosztalgia sportnap, 2024. május 31-én, a Sportcentrumban!

Válassz sportot Salgótarjánban! 2024. május 31-én, a Sportcentrumban! A salgótarjáni Városi Sportcentrumban sportválasztó és nosztalgia sportnapra várják az érdeklődőket.

2024. Április 29. 09:00, hétfő | Helyi sport

Sportoló Nemzet sportszakmai országjárás indul májusban.

Sportoló Nemzet sportszakmai országjárás indul május elején, azzal a céllal, hogy a lehető legtöbb ember megismertessen a sport területén az elmúlt 14 évben elért eredményekkel.

2024. Április 29. 08:55, hétfő | Helyi sport

RG vk - Pigniczki Fanni három szerrel döntőzött Taskentben.

A hazai Európa-bajnokságra - és a párizsi játékokra - készülő Pigniczki Fanni három szerrel döntőbe jutott a ritmikus gimnasztikázók taskenti világkupáján.

2024. Április 29. 08:50, hétfő | Helyi sport

Labdarúgó NB I - A Ferencváros nyerte az MTK elleni örökrangadót.

A már bajnok és kupadöntős Ferencváros 2-1-re győzött az MTK Budapest vendégeként a labdarúgó OTP Bank Liga 30. fordulójának vasárnapi zárómérkőzésén.