Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2012. Április 21. 07:03, szombat | Külföld
Forrás: OrintPress

Elítélték a V4-ek Svájc bevándorlási szigorát

Elítélték a V4-ek Svájc bevándorlási szigorát

Nemtetszésüket fejezték ki a Visegrádi Országok – Magyarország, a Cseh Köztársaság, Lengyelország és Szlovákia – amiért Svájc korlátozná a letelepedési engedélyek kiadását.

A V4-esek emlékeztetnek arra is, a szigorítás érti a személyek szabad mozgásáról szóló államközi megállapodást.

Az alábbiakban Visegrádi Országok közös nyilatkozata olvasható a svájci kormány döntéséről, amely ismételten bevezeti nyolc uniós tagállam állampolgáraira vonatkozóan a letelepedési engedélyekhez kapcsolódó mennyiségi korlátozásokat.

„Mély sajnálatunkat fejezzük ki a svájci kormány döntésével kapcsolatosan, amely aláássa Svájc hagyományosan nyitott és barátságos ország-képét.

Sajnáljuk ezt az intézkedést egyrészről azért, mert a svájci hatóságok bizonyos országok kiválasztásával megkülönböztetést tesznek az Európai Unió tagállamai között, noha országaink közül néhány nem töltötte ki a bevándorló munkavállalók számára vonatkozó kvótát. Sajnáljuk az intézkedést másodsorban azért, mert azt tisztán politikai döntésként értékeljük országainkkal szemben, hiszen az országainkból Svájcba bevándorló munkavállalók mindössze az összes uniós tagállamból Svájcba bevándorló munkavállalók tíz százalékát teszik ki. Harmadrészt, meggyőződésünk, hogy válság idején erősítenünk – és nem gyengítünk – kell az európai gazdasági szabadságot. Amint sok svájci vállalat is élvezi a közös piac előnyeit és folytat aktív tevékenységet a 65 millió fős piacot jelentő országainkban.

Továbbá, felhívjuk a figyelmet Catherine Ashton főképviselő asszony nyilatkozatában kifejtett határozott álláspontjára, amely szerint az intézkedés. Bízunk abban, hogy mindezen érvek fényében a svájci kormány mielőbb felülvizsgálja döntését” – áll a Külügyminisztérium által közzétett levélben.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.