Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2020. Szeptember 03. 10:55, csütörtök | Helyi
Forrás: Nógrád Megyei Főügyészség

Elítélték a férfit, aki valótlanul terjesztette, hogy egy nógrádi település az új koronavírus központja

Elítélték a férfit, aki valótlanul terjesztette, hogy egy nógrádi település az új koronavírus központja

A Balassagyarmati Járási Ügyészség a köznyugalmat súlyosan megzavaró közveszéllyel fenyegetés bűntette miatt emelt vádat tavasszal egy Nógrád megyei férfival szemben

amely ügyben a Balassagyarmati Járásbíróság a napokban hozott jogerős döntést.

A váddal egyező ítéleti tényállás szerint a fiatal férfi 2020. március 17-én 18 és 19 óra közötti időben lakóhelyén, az asztali számítógépén átszerkesztette az egyik hírügynökség cikkét annak fejlécét használva, és ebben valótlanul azt állította, hogy egy kórházi főorvos szerint a szomszédos településen van a koronavírus „epicentruma”, így aki teheti, ne menjen az utcára. A hamisított cikk szerint egy súlyosan fertőzött férfi érkezett a faluból a kórházba, így aki a környezetében volt, az nagy eséllyel megfertőződhetett.

Az elkövető ezt követően az álhírt telefonjával továbbította egy ismerősének, aki az általa valósnak hitt hírt tovább küldte ismerőseinek, a valótlan információ pedig az interneten néhány óra alatt elterjedt.

A lakosságban ezáltal kialakuló ijedtség és esetleges pánik megelőzése érdekében a település polgármesterének cáfoló nyilatkozatot kellett kiadnia a település közösségi, illetve hivatalos weboldalán.

A férfi a cselekményével közveszéllyel járó esemény bekövetkezésével fenyegetett, amely fenyegetés – tekintettel a világjárványra – a köznyugalmat súlyosan megzavarta.

A Balassagyarmati Járásbíróság ítéletében a vádlott büntetőjogi felelősségét a váddal egyezően állapította meg és a cselekmény elkövetését elismerő, azt megbánó felelőtlen férfit egy év, végrehajtásában két év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte.

Az ítélet jogerős.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 19:40, csütörtök | Helyi

Reggel még gyengén fagyhat.

Sok napsütésre számíthatunk, az időnként megjelenő gomolyfelhőkből eleinte a középső és északkeleti régiókban, később nyugaton fordulhat csak néhol gyenge zápor.

2024. Április 25. 15:00, csütörtök | Helyi

Ismét jótékonysági koncert Nógrád vármegyében.

A rendőrök a Mátraverebély-Szentkút kegytemplomában megrendezett jótékonysági est bevételét a szécsényi Ferences Betánia Idősek Otthona és Testvéri Közössége részére ajánlották fel.

2024. Április 25. 14:21, csütörtök | Helyi

Egyhangúlag elfogadták a beszámolóját.

Salgótarján Megyei Jogú Város Közgyűlése előtt értékelte a rendőrkapitányság tevékenységének elmúlt egy évét Bárnai Balázs rendőr alezredes, kapitányságvezető.

2024. Április 25. 13:00, csütörtök | Helyi

A közgyűlés előtt számolt be Nógrád vármegye rendőrfőkapitánya.

A beszámolót egyhangúlag elfogadta a képviselőtestület.