Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2020. Július 23. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Elindul a Tisztítsuk meg az Országot! projekt

Elindul a Tisztítsuk meg az Országot! projekt

Tisztítsuk meg az Országot! elnevezéssel projekt indul, amelynek részeként megkezdődik az elmúlt évtizedekben felhalmozódott, illegálisan lerakott hulladék felszámolása,

ebben nyújt segítséget a már elérhető HulladékRadar mobiltelefonos alkalmazás - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten.

Boros Anita elmondta, hogy a projekt az első üteme a 2019 második felében indított hulladékgazdálkodási racionalizálási programnak.

Tavaly áttekintették a hulladékgazdálkodás ügyét, idén tavaszra pedig kidolgozták azokat az előterjesztéseket, amelyek egyrészt a szankciórendszer, az illegális hulladék felszámolása, másrészt a gazdaságpolitikai kérdések kezelésére hivatottak.

Ugyanakkor az ország megtisztítása és a szankciók mellett a terv az, hogy lerakópontokat is meghatározzanak, ahová legálisan lehet letenni azokat a tárgyakat, amelyekre a lakosságnak már nincs szüksége - mondta.
Elkészült a nemzeti hulladékgazdálkodási stratégia is, amelyet szintén szeptemberben terjesztenek majd a kormány elé - tette hozzá Boros Anita.

Úgy fogalmazott, a projekt során korábban nem látott állami és önkormányzati együttműködéssel kísérletet tesznek az évtizedek alatt jogellenes hulladékelhelyezés eredményeként az erdőkben, a nemzeti parkok területén, a folyók, a vasúti és közúti létesítmények mentén, valamint az önkormányzati közterületen fellelhető hulladékok összegyűjtésére.

A megvalósításban közreműködik a MÁV Zrt., a Magyar Közút Zrt., az állami erdészeti társaságok és a nemzeti parki igazgatóságok, az Országos Vízügyi Főigazgatóság és az önkormányzatok pályázati rendszerben a Belügyminisztérium koordinálásával.

A közreműködő szervezetek mindegyikénél kiválasztottak olyan pilot helyszíneket, amelyek alkalmasak lehetnek a hulladék felszámolásához szükséges intézkedések elemzésére. A pilot helyszínek értékelését követően ősszel megkezdődik a hulladékok felszámolása. Az idei év a projekt első üteme, amelynek eredményei alapján dolgozzák ki a következő időszakok feladattervét - tette hozzá az államtitkár.

A kormány július 15-ei ülésén döntött arról, hogy elfogadja az illegális hulladéklerakók felszámolásáról szóló előterjesztést - mondta Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, aki szerint meglehetősen nehéz felmérni, hogy mely területen és mekkora mértékben okoz problémát az illegális hulladék, hiszen rengeteg olyan lerakó van, amelyről csak a helyiek tudnak, vagy még nem is fedezték fel őket. Többek között ezért jött létre a HulladékRadar mobiltelefonos alkalmazás, amelyen bárki bejelentheti, hogy milyen kategóriájú, becsült nagyságú hulladékkal és hol találkozott.

A kormányszóvivő kiemelte, hogy hatalmas előrelépés lenne, ha sikerülne Magyarországon az illegális hulladéklerakókat felszámolni, azonban ez nem elegendő, mivel az is fontos, hogy újabb illegális lerakók ne keletkezzenek, tehát a megtisztított területek szennyezésmentesek maradjanak.

Ezért kialakítják az illegális hulladéktól megtisztított területek felügyeletét, megtisztítási rendszerét. Jelenleg ugyan vannak szankciók, de szükséges azok továbbfejlesztése - tette hozzá.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.