Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2019. Május 31. 18:05, péntek | Belföld
Forrás: mti

Elhalasztotta a jegybank az azonnali fizetési rendszer bevezetését

Elhalasztotta a jegybank az azonnali fizetési rendszer bevezetését

Elhalasztotta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a július elsejére tervezett azonnali fizetési rendszer bevezetését.

A jegybank pénteken az MTI-vel azt közölte, hogy július 1-jétől a rendszer éles próbaüzeme kezdődik, a lakossági és vállalati ügyfelek számára az azonnali fizetés 2020. március 2-ától lesz elérhető.
A jegybank közleménye szerint a példa nélküli beruházás a hazai bankszektor informatikai rendszereinek átalakítását igényli. A jegybank folyamatosan nyomon követte a pénzforgalmi szolgáltatók felkészülését, és indokoltnak látja, hogy a rendszer indulására meghatározott 2019. július 1-i időpontban csak a rendszer éles próbaüzeme induljon el, a lakossági és vállalati ügyfelek számára pedig csak később legyen elérhető a rendszer.

A piaci szereplők oldalán azonosított kockázatok miatt a Pénzügyi Stabilitási Tanács 2019. május 28-i ülésén döntött arról, hogy a pénzügyi stabilitás fenntartása, az elektronikus fizetésbe vetett bizalom megőrzése érdekében az ügyfelek számára az azonnali fizetés 2020. március 2-ától legyen elérhető.

Az ennek megfelelően módosított rendelet értelmében erre a határidőre minden érintett pénzforgalmi szolgáltatónak teljesen készen kell állnia a szolgáltatás nyújtására – olvasható az MNB közleményében.

Az MNB hangsúlyozta: az azonnali fizetési rendszer központi infrastruktúráját biztosító Giro Zrt. és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) határidőre elkészült a rendszer működését megalapozó technikai feladatokkal. A rendszer éles próbaüzeme szükséges ahhoz, hogy a rendszerhez csatlakozást és a biztonságos működést valamennyi pénzforgalmi szolgáltató biztosítani tudja.

Emlékeztettek arra: az azonnali fizetési rendszer létrehozásáról 2017 elején hozta meg a szükséges döntéseket az MNB, amelynek célja a hazai pénzforgalmi szektor, a pénzügyi infrastruktúra és ezen keresztül a magyar gazdaság versenyképességének növelése.

A döntés értelmében az év minden napján, 24 órában, legfeljebb 5 másodperc alatt lehet majd átutalásokat teljesíteni úgy, hogy az átutalás kezdeményezése során lehetőség lesz a jelenlegi hosszú számlaszámok helyett a kedvezményezett más azonosítóját (például mobiltelefonszám, e-mail cím) megadni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.