Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2021. Augusztus 31. 08:47, kedd | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: mti

Élelmiszerjeggyel és lottóval próbálja serkenteni az oltakozási hajlandóságot a román kormány

Élelmiszerjeggyel és lottóval próbálja serkenteni az oltakozási hajlandóságot a román kormány

A román kormány élelmiszerjeggyel és az oltottak körében szervezett úgynevezett lottóval próbálja serkenteni az oltakozási hajlandóságot, amely az egyik legalacsonyabb az Európai Unióban.

A bukaresti kabinet hétfői ülésén fogadott el erről jogszabályt, amelynek értelmében 100 lejes (7058 forint) értékű élelmiszerjegyben részesülnek azok, akik hajlandók felvenni a koronavírus elleni oltást. Ehhez legalább két dózist kell megkapniuk az AstraZeneca, a Moderna és a Pfizer/BioNTech oltásokból, vagy egy adagot a Johnson&Johnson vakcinából.

Emellett az érintettek részt vehetnek az oltott személyeknek szervezett lottón is, amelyre feliratkozhatnak, s a sorshúzások alapján különböző pénzösszegeket nyerhetnek a szerencsés résztvevők. A jogszabály nem tartalmaz részleteket arról, hogy mekkora pénzjutalmat kaphatnak a kisorsoltak, ezt később pontosítják.

A jogszabályban azt is leszögezték, hogy ezek a rendelkezések csak azokra a személyekre érvényesek, akik a rendelet hatályba lépése után oltatják be magukat, így nem érvényes azokra, akik már megkapták a vakcinát.

Romániában az elmúlt 24 órában 10 655 személyt oltottak be, ebből 7240-en kapták meg az első adagot. Eddig összesen 5 millió 242 ezer személy kapta meg az oltás legalább egyik adagját, ebből 5 millió 124 ezren két adagot. Ez mintegy 30 százalékos oltottsági rátát jelent. Románia eredetileg 10,4 millió személy beoltását tűzte ki célul.

Címkék: oltás, oltakozás, románia

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.