Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. Augusztus 02. 14:17, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress

Egyre sokkolóbb a svájci frank árfolyama az új csúcs 245 forint

Egyre sokkolóbb a svájci frank árfolyama az új csúcs 245 forint

Példátlan mértékben erősödött a svájci frank a forinttal szemben.

A jegyzések egészen 244 forint fölé mentek tegnap délután, innen valamelyest gyengülni kezdett , majd megint erősödésbe kapcsolt, sőt mára új történelmi csúcsra került a jegyzése, jelenleg ugyanis 245 forint fölött áll, ez pedig újabb sokkot jelent a devizahiteleseknek, több elemző szerint el fogja érni a 250-es szintet az árfolyam. Egyébként a lavinát az amerikai feldolgozóipari adat indította el, amely két éves mélypontra zuhant.

Emiatt megbicsaklottak a tőzsdék is, a New York-i tőzsdék mínuszban zártak és ma reggelre az ázsiai tőzsdék is jelentős esésben vannak, erre csak rátett egy lapáttal, hogy erősödött a jen amely leginkább az exportőröket sújtja.

Egyes piaci szereplők összeesküvés-elméleteket emlegetnek, mivel furcsa módon a CHF és az arany menetelése egybeesett a rombolással a parketteken. Akárhogyan is történt, a CHF és az arany változatlanul slágerterméknek bizonyul, ezeket rendre megtalálják a befektetők, amikor sérülnek a globális kilátások. A történet kapcsán már az Equilor elemzői is többször említették a piramisjátékot, ahol a beszállók száma nem hogy csökken, hanem újabb és újabb rétegeket találnak meg. Ebből adódóan a fordulat is csak lassan következhet be, hiszen az általában a múltbeli grafikonokat fürkésző befektetőket egyre könnyebben lehet becsalogatni a CHF alapjain épített pilótajátékba

Az is csak ideig óráig tudta lelkesíteni a befektetőket, hogy megállapodtak az amerikai adósságplafon emeléséről, amelyre este már a képviselő ház is rábólintott, de még a szenátusnak is el kell fogadnia. Elemzők szerint kevés kétség fér hozzá, hogy a megállapodás a demokrata többségű szenátuson átmegy. A befektetők attól tartanak, hogy tervezett intézkedések nem győzik meg a hitelminősítőket a költségvetési pálya fenntárhatóságáról, és esetleg ismét kilátásba helyezik a leminősítést. Közben a Moody’s azt közölte, hogy valószínűleg megerősíti az Egyesült Államok jelenlegi adósbesorolását, ha a döntéshozók valóban megemelik az adósságplafont. Az amerikai pénzügyminisztérium szerint amennyiben a mai napig nem hagyják jóvá az adósságplafon emelését, a washingtoni kormány fizetésképtelenné válik.Az adósságplafont két lépcsőben emelhetik nagyjából 2200 milliárd dollárral, a kiadáscsökkentés mértéke 2500 milliárd dolláros lehet.

A Concorde Értékpapír Zrt. elemzője arra hívta fel a figyelmet, hogy a megállapodás ellenére leminősíthetik az amerikai gazdaságot. Ezt azonban már sok befektető beárazta, így keresettek maradhatnak az ország adóspapírjai. Samu János azt is kiemelte, hogy a kiadáscsökkentés ismételten recesszióba sodorhatja a tengerentúli gazdaságot.

Hazai és külföldi elemzők egyetértenek abban, hogy a piac szerint nem oldja meg, csak elodázza az amerikai adósságválságot a demokraták és a republikánusok alkuja. A befektetők szerint az Egyesült Államokban az elfogadottnál nagyobb megszorításokra lenne szükség, ezért pénzüket továbbra is frankba, illetve aranyba menekítik.

Egyébként fontos hír lesz ma a svájci frank esetében, hogy közzéteszik a júniusi svájci kiskereskedelmi adatokat. Az előző hónapban már 4,1 százalékos csökkenésről adtak számot - kérdés folytatódik-e a tendencia. Az üzleti bizalmi felmérésekben egyre gyakoribb panasza frank erősödése - ez elvileg a kiskereskedelmet kellene, hogy erősítse.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: frank

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.