Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2014. Június 08. 09:00, vasárnap | Helyi
Forrás: infonograd

Egyre népszerűbb a termelői piac Balassagyarmaton

Egyre népszerűbb a termelői piac Balassagyarmaton

Két éves kutató munka és hosszas előkészületek után nyílt meg a termelői piac Balassagyarmaton, mely szombatonként várja a vásárlókat a város főtérén.

Balassagyarmat önkormányzata az ELTE humánökológia szak közreműködésével hozta létre e közösségi teret, ahol a májusi megnyitást követően minden szombaton 7-13 óra között minőségi, kézműves élelmiszereket vehetnek az oda látogatók.
A nagy sikerű májusi megnyitó máig emlékezetes a balassagyarmatiaknak, s nem csupán az árusok látványa és a termékek minősége, hanem a Zobonka néptáncegyüttes által teremtett, szinte „karneváli hangulat” miatt is. A termelők közül többeknek elfogytak a portékái idő előtt, azonban a kedvük csak gyarapodott a gyarmati piacozásért. Ezért sem véletlen, hogy a nyitás óta töretlen a termelői piac népszerűsége a városban.
A megnyitóval párhuzamosan „Helyi gazdaságfejlesztés és bioregionalitás” címmel rendeztek konferencia a városházán. Ez a program átfogó képet nyújtott arról a folyamatról, melynek eredményeképpen a termelői piac megvalósult. Az elmúlt 3 évben az ELTE humánökológia szakos hallgatói – élükön Lányi Andrással, a humánökológia mesterképzés szakigazgatójával –, az Agri Kulti csapata, valamint Balassagyarmat város önkormányzatának összefogása révén végeztek kutatásokat az Ipoly-völgyében, a balassagyarmati kistérségben és a szlovákiai nagykürtösi járásban.
A kutatás egyik kiemelt célja olyan kistermelők és őstermelők felkutatása volt, akik termelői piacokon is értékesítenék portékájukat. Az ELTE humánökológia mesterszak hallgatói, Szalma Laura, Szuromi Orsolya, Horváth Janka, Siklósi Rozália és Halász Gergő a magyar és a szlovák kistérségek kutatási eredményeiről és tapasztalatairól számoltak be a konferencián. Ugyanakkor szó esett a szlovák kistermelők határon átnyúló, értékesítési lehetőségeinek jogi akadályairól dr. Major Ágnes szakjogász tolmácsolásában, valamint Duka Gábor, Karva polgármestere is ismertette a településén már megvalósult, és sikeresen működő termelői piac létrehozásának történetét, tanulságait.
A sikertörténet pedig folytatódik. Aki ebben a gyönyörű Ipoly-parti városban jár, és éppen hét végére időzíti látogatását az ország bármely pontjáról, annak aktív kikapcsolódást, és a környék termelőinek remekeit megismerő időtöltést jelenthet a szombati helyi piac Balassagyarmaton. A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak!

További híreink

Címkék: termelői piac

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 12:12, péntek | Helyi

Összehangolt csapás a drogkereskedőkre!!!

Kábítószerdílereket iktattak ki a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság felderítői, 4 fő őrizetbe került.

2024. Május 03. 08:58, péntek | Helyi

MVM: júliusban egységesíti ügyfélkiszolgálását az MVM Next, az ügyfeleknek nincs teendőjük.

Az ügyfélkiszolgálás egységesítése érdekében az MVM Csoport tulajdonában álló E.ON Áramszolgáltató Kft. beolvad az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.-be.

2024. Május 03. 08:00, péntek | Helyi

Szeles, nyárias idő.

Erősen felhős lesz az ég, és sokfelé számíthatunk esőre, záporra, zivatarra, helyenként ismét előfordulhatnak hevesebb gócok.

2024. Május 03. 07:02, péntek | Helyi

A magyar állami frankhamisítás, amellyel Franciaországot akartuk büntetni Trianonért

Egy évszázaddal ezelőtt az volt a hazafi, aki bűnözött. Aki nemzetközi botrányba sodorta hazáját a legmagasabbrangú politikusok tudtával. A hazaáruló bitangok pedig azok voltak,