Városlista
2024. május 13, hétfő - Szervác

Hírek

2012. Augusztus 19. 00:00, vasárnap | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Egyelőre nem tudni, mely cégekben szerezhetnek tulajdont a dolgozók

Egyelőre nem tudni, mely cégekben szerezhetnek tulajdont a dolgozók

Egyelőre nincs lista arról, hogy mely kisebbségi állami tulajdonú, nem stratégiai cégeknél vásárolhatnának részt a munkavállalók.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV Zrt.) - amely az állami vagyon elsődleges kezelője - azt a tájékoztatást adta, hogy jelenleg 251 olyan cég van, amelyben az államnak többségi tulajdona van, 147-ben pedig kisebbségi tulajdonos a magyar állam. Az utóbbi 147 cég között vannak tehát azok a vállalatok, amelyek szóba kerülhetnek a munkavállalói tulajdonszerzés kapcsán, az MNV honlapján elérhető céglistából azonban nem derül ki, hogy mely cég stratégiai jelentőségű, és melyik nem.
Az MNV honlapján olvasható kisebbségi tulajdonú, de legalább 25 százalékos állami tulajdonú cégek között van a Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Nyrt., a Büki Gyógyfürdő Zrt., a Geodéziai és Térképészeti Zrt. és a Nógrád Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft. is.
Magyarországon jelenleg is hatályban van az 1992-es törvény a Munkavállalói Résztulajdonosi Programról (MRP), amelyet eredetileg a privatizáció gyorsítása érdekében fogadtak el, hogy a munkavállalók az őket foglalkoztató gazdasági társaságban szervezett formában és kedvezményes módon tulajdonosi részesedést szerezhessenek.
A törvény jelenleg hatályos rendelkezése szerint a "Magyarországon bejegyzett részvénytársaság vagy korlátolt felelősségű társaság (...) részvényeit (...) a társasággal munkaviszonyban álló személyek mint kedvezményezettek (a továbbiakban: munkavállalók) a Munkavállalói Résztulajdonosi Program (...) keretében az e törvényben szabályozott módon szerezhetik meg". A jogszabály szerint az MRP-ben az a társaság által, a törvényes munkaidő legalább felében alkalmazott munkavállaló jogosult részt venni, akinek munkaviszonya — a társaság jogelődjét is beleértve — legalább 6 hónapja fennáll.

Címkék: nógrád

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 12. 08:20, vasárnap | Helyi

Kína gyors felemelkedésére nem nagyon van példa a gazdaságtörténelemben

Kína egy olyan csoda végén, jobb esetben a közepén van, amire még nem nagyon láttunk példát a globális gazdaság-történelemben.

2024. Május 12. 08:13, vasárnap | Helyi

A magyar grafikus zseni élete - Würtz Ádám

Harminc éve, 1994. május 13-án halt meg Würtz Ádám Munkácsy Mihály-díjas grafikus, illusztrátor.

2024. Május 12. 08:10, vasárnap | Helyi

Halálos baleset történt Csécse és Szarvasgede között.

Fának csapódott egy autó a Nógrád vármegyei Csécse és Szarvasgede között szombat este, a jármű sofőrje a helyszínen meghalt közölte az Országos Mentőszolgálat és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

2024. Május 12. 08:00, vasárnap | Helyi

Szeles idő hozza vissza a napsütést.

Kezdetben többfelé számíthatunk erősen felhős időre, az Alföldön elszórtan záporok is kialakulhatnak.