Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. Július 19. 14:41, kedd | Belföld
Forrás: ELTE Társadalomtudományi Kar

Egyedülálló házasoknak érzik magukat az anyák

Egyedülálló házasoknak érzik magukat az anyák

Egy friss amerikai felmérés szerint sok, párkapcsolatban élő amerikai anya érzi úgy magát néha, mintha egyedülálló szülő lenne.

 Apa is van vagy mégsincs?

A karrierjüket építő nőket megcélzó ForbesWoman.com, valamint a gyermeket váró, illetve egy gyermekes szülők vezető amerikai weboldala, a TheBump.com készíttette az a felmérést, amely a munkavállaló, illetve háztartásbeli anyákat kérdezte meg a szülők közötti munkamegosztásról, a gyermeknevelés felelősségéről, valamint a kikapcsolódás iránti igényeikről. A mintegy 1200, gyermeket nevelő nő megkérdezésével készült kutatás eredményei szerint az anyák jelentős része érzi magát túlterheltnek, és sokan hiányolják párjuk segítségét.

A vizsgálat szerint a munkavállaló nők 24, a háztartásbeli nők 28 százalékával fordul elő, hogy, bár házasságban él, egyedülálló szülőnek érzi magát. Jelentős részükkel megesik, hogy neheztelnek párjukra az otthoni feladatok kiegyensúlyozatlansága miatt: a munkavállaló anyák 70, a főállású anyák 68 százaléka számolt be erről. A megkérdezetteknek viszont csak mintegy harmada állította, hogy párjuk egyértelműen többet segíthetne otthon.

A kutatás rámutat arra is, hogy a megkérdezettek nők mintegy harmada egyedül viseli a háztartás terheinek legnagyobb részét: a gyereknevelés nagyobb részét a nők 31, az egyéb háztartási teendőket mint a mosás, bevásárlás, takarítás az anyák 29 százaléka szinte teljesen egyedül végzi. A nők 47 százaléka állítja, hogy a munka, a gyerekek és a háztartás mellett alig van szabadideje. Az anyák 84 százaléka még alkalmanként sem tud kiszabadulni a feladatok alól, miközben 97 százalékuk mondja, hogy szeretne néha egy kis kimenőt.

Az eredmények szerint a dolgozó nők 92, a háztartásbeli anyák 89 százaléka érzi magát túlterheltnek. Tízből több mint hatan állítják, nincs meghatározott munkamegosztás a két szülő között. Ugyanakkor, ami a gyereknevelést illeti, mindkét csoportban a nők több mint hetven százaléka látja úgy, párja egyenlő részt vállal a gyermek neveléséből.

Címkék: felmérés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni

2024. Április 15. 10:04, hétfő | Belföld

Idén is lehet szavazni az év körforgalmára