Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. November 19. 07:16, szombat | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Egy percre sem állnak le az atommal

Egy percre sem állnak le az atommal

Irán „egy percre sem” állítja le urándúsító tevékenységét – jelentette ki az ország képviselője a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) kormányzótanácsának pénteki ülését követően.

Ali Asgar Szoltaníje azután nyilatkozott a sajtónak, hogy a 35 tagú testület egy előző héten ismertetett jelentés alapján mélységes aggodalmának adott hangot amiatt, hogy az iráni atomprogramnak titkos katonai vonatkozása is lehet.

„A határozat egyetlen közvetlen következménye az, hogy megerősíti Iránt abban a szándékában, hogy megalkuvás nélkül folytassa békés célú nukleáris tevékenységét” – mondta a diplomata. Szoltaníje felrótta a főigazgatónak, hogy a jelentésben nyilvánosságra hozta iráni atomtudósok és egy létesítmény nevét. „Személyesen Amano úr lesz felelős azért, ha ezek az emberek veszélybe kerülnek” – fogalmazott.

Az Egyesült Államok képviselője, Glyn Davis újságírók előtt úgy fogalmazott, a pénteki határozat fontos, mert kijelenti, hogy Iránnak „tiszta helyzetet kell teremtenie”, teljesítenie kell az ENSZ Biztonsága Tanácsa – az urándúsítás leállítására vonatkozó – határozatát és feltétel nélküli párbeszédre szólítja fel Iránt. Leszögezte, hogy elkötelezettek a diplomáciai megoldás mellett. A kormányzótanács jövő márciusban megvizsgálja a határozat és a NAÜ-egyezmények teljesülését „és meghozza a szükséges döntéseket és lépéseket” – felelte egy kérdésre válaszolva.

Szoltaníje kijelentette, Irán nem vesz részt az ügynökség jövő hétfőn kezdődő, atomfegyver-mentes Közel-Keletről szóló fórumán. Ezt részben azzal indokolta, hogy Amano „nem pártatlan” és hogy Izrael továbbra sem csatlakozott a tömegpusztító fegyverek terjedése elleni egyezményhez (NPT). Általánosan elterjedt vélekedés szerint Izrael rendelkezik atomfegyverrel.

Címkék: atomfegyver, Irán

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.