Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2022. Március 21. 13:08, hétfő | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Egy holland bíróság szabadon engedett két ukrán gyanúsítottat, hogy hazatérhessenek harcolni

Egy holland bíróság szabadon engedett két ukrán gyanúsítottat, hogy hazatérhessenek harcolni

Egy hollandiai bíróság a hétvégén úgy döntött, hogy szabadon enged két, előzetes letartóztatásban lévő ukrán állampolgárt, hogy visszatérhessenek hazájukba harcolni - írta a Dutchnews hírportál.

Az Északnyugat-Ukrajnából származó két fiatal férfi hat hónapja van előzetes letartóztatásban, a hatóságok embercsempészettel gyanúsítják őket. Tavaly szeptemberben tartóztatták le őket, amikor egy vízijárművel albán állampolgárok egy csoportját próbálták Nagy-Britanniába juttatni.

A két gyanúsítottat a bíróság ügyvédjük kérésére engedte szabadon. A testület úgy indokolta a döntést, hogy "a rendkívüli körülmények az előzetes letartóztatás feloldását indokolják, különös tekintettel arra, hogy az ukrán kormány előzőleg minden férfit a haza megvédésére szólított fel." A bíróság hozzátette, hogy a két gyanúsított ragaszkodik ahhoz, hogy eleget tegyen a felszólításnak, továbbá elengedésükben az a tényező is szerepet játszott, hogy a két férfinak most családja mellett a helye.

A hírportál azt írja, hogy a gyanúsítottaknak jelentkezniük kell a holland hatóságoknál, ha erre utasítást kapnak, és abba is bele kell egyezniük, hogy az esetleg ellenük elindítandó per tárgyalásának lefolytatása után leülik az esetleges büntetést.

A bíróság szóvivője arra a kérdésre, hogy a törvényszéknek milyen biztosítéka van arra, hogy a férfiak az esetleges büntetést le fogják tölteni, azt válaszolta, hogy "azonnal letartóztatják őket, ha megpróbálnak újra Hollandia területére lépni". Hollandiában az embercsempészetért akár 18 év szabadságvesztés is kiszabható.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.