Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2023. Október 25. 19:41, szerda | Bulvár
Forrás: szinhaz/ujsagmuzeum/szinhaz.online/web/zsuffa csaba

Egy felejthetetlen hang - Gregor József, október 27-én lenne 83 éves

Egy felejthetetlen hang - Gregor József, október 27-én lenne 83 éves

Életvidám, életigenlő ember, aki nem vetette meg a kulináris élvezeteket, aki remekül főzött, rajongásig szerette a bort és Gárdonyban a nyaralójában szeretett pihenni, szerepet tanulni.

Nem csak mi, magyarok rajongtunk érte, hanem az öreg kontinensen és a tengerentúlon is. A pályafutása során több mint száz lemezt készített, több ezer operaelőadásban és hangversenyen működött közre. Szerepelt rádióban és televízióban.

Gregor József - Ha én gazdag lennék

Iván Ildikó, Gregor József és Szonda Éva Bellini, Vincenzo- Norma című operájában (Magyar Állami Operaház – Erkel Színház, 1978., r.- Mikó András)(fotó- Ilovszky Béla)

"Nagyon büszke vagyok arra, hogy pályafutásom ötven évében nem bántottam meg senkit."

A világ számos pontján szerepelt, de Szegedhez mindig hű maradt.

Az operarepertoár minden nagy basszus szerepét elénekelte. Aki látta, hallotta Ozminként, Don Pasqualeként, Pomádé királyként sose felejti erőteljes alakítását, hangszínét, humorát. Egyik legnagyobb sikerét Giuseppe Verdi Falstaffjának címszerepével aratta, ami tulajdonképp bariton hangfekvésre íródott.

Pánczél Éva és Gregor József Rossini, Gioacchino- Hamupipőke című operájában (Szentendrei Teátrum, 1987., r.- Békés András)(fotó- Ilovszky Béla)

Gregor József, 75 éve, 1940. augusztus 8-án született. 16 évesen ő helyettesítette a templomban az 1956-os forradalom után disszidált kántort. Zengő hangjára felfigyelt egy zenetanár, aki rávette: jelentkezzen a konzervatóriumba, és Gregor 1957-től már az intézmény hallgatója volt.

Ebben az évben látta Székely Mihályt Verdi Don Carlosának Fülöp királyaként, és az előadás hatására a legendás basszus lett a példaképe. A konzervatóriumot három év után otthagyta, sikeresen felvételizett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola ének tanszakára. Rösler Endre lett a mestere, de tanulmányait a Zeneakadémián sem fejezte be.

Az imádott lányával, Gregor Bernadettel.

Gyimesi Kálmán, Fodor Zsóka, Gregor József

Gregor József 2006. október 27-én hunyt el Szegeden.

A The New York Times méltatásában azt írta róla: hatalmas ember volt hatalmas hanggal és lenyűgöző színészi képességgel. A világhírű énekes emlékét a Szegedi NemzetiSzínházban tábla őrzi, Rákosligeten és a csongrádi megyeszékhelyen nevét általános iskola viseli.

Személyisége és hangja, ma már tudjuk, tényleg a Teremtő ajándéka volt.

Hetvenedik születésnapján bronz mellszobrot (Bánvölgyi László, 2010) emeltek tiszteletére a szegedi Dóm tér színpadához közeli Nemzeti Pantheonban. 2014-ben Székesfehérvárott negyedik alkalommal rendezték meg a nevével alapított énekversenyt.

Gregor József, a világhírű magyar basszista, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas basszus operaénekes, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, érdemes és kiváló művész. 2006 szeptemberében jelentette be, hogy nem vállal több fellépést. Október 27-én aludt el örökre. Nyugodj békében, Gregor József!

Ha tatszett a cikk, ossza meg kedvenc Facebook csoportjában, vagy saját oldalán!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.