Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2014. Március 10. 10:55, hétfő | Helyi
Forrás: hvg

Egy 14 éves fiú 0 forintos ötletével spórolhatna milliárdokat a kormány

Egy 14 éves fiú 0 forintos ötletével spórolhatna milliárdokat a kormány

Az iskolai tudományos versenyre beküldött ötlet 60 milliárd forintnyi pénzt takaríthatna meg csak az amerikai kormánynak, de a módszer ugyanúgy bevethető lenne például Magyarországon is.

Sőt, otthon is jól jár, ha kipróbálja. Egyszerű: betűtípust kell váltani.

Egy pittsburghi középiskolás diák, Suvir Mirchandani azt tapasztalta, hogy sokkal több beadandó dolgozatot kell elkészítenie középiskolában, mint amennyi ilyen feladata az általánosban volt. A legtöbbekben ilyenkor az elektronikus leadás ötlete fogalmazódik meg, ha spórolásról van szó, de a 14 éves fiú mást talált ki: egyszerűen meg kell változtatni a betűtípust, így váratlanul nagy összeget lehet megtakarítani.

Az általánosan használt, sok intézményben pedig formai követelményként is megkövetelt Times New Roman ugyanis sok festéket/tintát használ. A festék pedig drága: a CNN által idézett adat szerint például míg 30 ml a Chanel No. 5 parfümből kb. 8500 forintba kerül, addig a HP nyomtatóihoz való gyári tintából ugyanennyiért közel 17 ezer forintot kell fizetni.

Ezen a számításon alapulva az amerikai fiú összehasonlított négy betűtípust – a Garamondot, a Times New Romant, a Century Gothicot és a Comic Sans-t – néhány véletlenszerűen kiválasztott beadandók szövegén. Különösen az angolban leggyakoribb karakterekre (e, t, a, o és r) fókuszált, az APFill Ink Coverage szoftver segítségével megmérte, hogy melyik betűtípus használata esetén mennyi tintát fogyasztanak nyomtatáskor a beadandóknál. Ezután felnagyította a betűket, külön-külön kinyomtatta, majd kivágta őket, és mérlegen is igazolta a szoftveres mérés eredményét.

Az eredmény pedig nem volt más, mint hogy Times New Roman helyett Garamondot használva 24 százalékkal csökkenthető a tintafelhasználás mértéke. Számításai szerint ez szövetségi kormányzati szinten 136 millió dolláros, állami kormányzatok szintjén pedig további 234 millió dolláros megtakarítást jelenthet. Ez átszámolva összesen 60,6 milliárd forint évente.

A megtakarítás egyúttal kevesebb tintavásárlást is jelent, ami nyilván kevesebb forgalmiadó-bevétellel jár, de hát ez abszolút eltörpül az ötlet zsenialitása mellett: így lehet nulla forint ráfordítással, mindenféle racionalizálásnak nevezett megszorítás nélkül milliárdokat spórolni.

Forrás: hvg.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 08:00, vasárnap | Helyi

Nyárias meleg, futó záporokkal.

Kezdeti napos időt egyre több gomoly és fátyolfelhő zavarhatja meg.

2024. Május 04. 12:00, szombat | Helyi

Megemlékezés Szent Flórián napján.

Május 4. Szent Flórián, a tűzoltók védőszentjének napja. Ez a nap a hivatásos, az önkormányzati, a létesítményi és az önkéntes tűzoltóké, valamint az összes tüzes mesterséget művelőé, ezen a napon valamennyiük védőszentje elő

2024. Május 04. 08:00, szombat | Helyi

Jó idő lesz hétvégén, vasárnap van esély záporokra.

Túlnyomóan napos idő várható. Kezdetben a Dunántúlon lesz több a felhő, néhol eső, zápor is előfordulhat.

2024. Május 03. 12:12, péntek | Helyi

Összehangolt csapás a drogkereskedőkre!!!

Kábítószerdílereket iktattak ki a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság felderítői, 4 fő őrizetbe került.