Városlista
2024. május 9, csütörtök - Gergely

Hírek

2013. Január 15. 13:56, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Drasztikusan megnőtt a havi forrósági rekordok száma világszerte

Drasztikusan megnőtt a havi forrósági rekordok száma világszerte

A globális felmelegedés hatására drasztikusan megnőtt a havi forrósági rekordok száma világszerte - állapították meg a kutatók a bolygó különböző pontjairól származó mérési eredmények alapján.

A Climatic Change című folyóiratban közölt tanulmány szerint jelenleg átlagosan ötször több rekorddöntő meleg hónapot jegyeznek fel világszerte, mint amennyivel a hosszú távú globális felmelegedés hatásai nélkül kellene számolni. Európa, Afrika és Dél-Ázsia egyes részein a havi hőmérsékleti rekordok száma megtízszereződött. A Potsdami Klímahatás Kutatóintézet (PIK) és a madridi Complutense Egyetem kutatói úgy becsülték, hogy a megfigyelt havi hőmérsékleti rekordok 80 százaléka nem következett volna be az ember okozta klímaváltozás nélkül.
"Az elmúlt évtized ez idáig példa nélküli hőhullámokat hozott: 2012-ben az Egyesült Államokban, 2010-ben Oroszországban, 2009-ben Ausztráliában és 2003-ban Európában - húzta alá a tanulmány vezető szerzője, Dim Coumou. - A szélsőséges forróságok sok emberéletet követelnek, erdőtüzeket és terményveszteséget okoznak. A társadalmak és ökoszisztémák nem tudnak alkalmazkodni a folyton rekordokat döntő hőmérsékletekhez."
A tanulmány készítői 131 év havi hőmérsékleti jellemzőit dolgozták fel: a világ különböző tájain lévő több mint 12 ezer mérőpont által szolgáltatott adatokat az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) bocsátotta a kutatók rendelkezésére. A szakemberek által kidolgozott statisztikai modell egyértelműen a globális felmelegedés következményeként magyarázza a havi hőmérsékleti rekordok számának növekedését - olvasható a ScienceDaily ismeretterjesztő hírportálon.
A klímaváltozás elmúlt negyven évben tapasztalt erősödése miatt a forrósági rekordok is ebben az időszakban váltak jóval gyakoribbá.
A tanulmány előrejelzései szerint ha a globális felmelegedés folytatódik, akkor harminc éven belül tizenkétszer több új havi hőrekord lesz, mint amennyi a klímaváltozás nélkül előfordulna. "Persze ez nem azt jelenti, hogy a mostaninál tizenkétszer több forró nyarunk lesz Európában: a helyzet ennél sokkal rosszabb" - mutatott rá Coumou.
A 2040-es évek hőcsúcsai ugyanis nem csupán a mai állapotokhoz képest lesznek forróak, hanem a 2020-as és 2030-as évek hőmérsékleti szélsőségeit is túl fogják szárnyalni, amelyek már amúgy is melegebbek lesznek, mint bármi, amelyet eddig tapasztaltunk. A szakember hangsúlyozta, hogy "mindez pedig csupán a globális átlag: bizonyos szárazföldi régiók esetében az új rekordok számának növekedése még nagyobb lesz".

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 09. 13:28, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: Magyarország érdeke, hogy minél több kínai beruházás érkezzen

Magyarország érdeke, hogy minél több kínai beruházás érkezzen az országba - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón, Budapesten.

2024. Május 09. 09:39, csütörtök | Belföld

Orbán Viktor fogadta az állami látogatásra Magyarországra érkező kínai államfőt

Orbán Viktor miniszterelnök és felesége, Lévai Anikó szerda este a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren fogadta Hszi Csin-pinget, a Kínai Népköztársaság elnökét és házastársát

2024. Május 08. 15:10, szerda | Belföld

Szijjártó Péter: a Jaguar kulcsszerepet szán a budapesti fejlesztőközpontjának

A Jaguar kulcsszerepet szán a budapesti fejlesztőközpontjának a következő évek globális fejlesztési stratégiájában - írta a külgazdasági és külügyminiszter szerdán a Facebook-oldalán.

2024. Május 08. 10:19, szerda | Belföld

Szijjártó Péter: egyre több magyar vállalat lép be a kínai piacra

Egyre több magyar vállalat lép be a kínai piacra, egyre több magyar vállalat kereskedik kínai partnerekkel, nő a turisztikai forgalom és egyre több hallgatót fogadnak kölcsönösen egyetemeink