Városlista
2024. május 20, hétfő - Bernát, Felícia

Hírek

2012. Július 24. 10:55, kedd | Külföld
Forrás: MTI

Drámai levelek számolnak be Scott kapitányék tragikus sorsáról

Drámai levelek számolnak be Scott kapitányék tragikus sorsáról

A déli-sarki Terra Nova-expedíció tragikus sorsára, Scotték halálának körülményeire világítanak rá közelmúltban előkerült levelek, amelyeket az expedíció legfiatalabb tagja írt.

A dokumentumokat a The Daily Telegraph című brit lap szerint októberben árverésen értékesítik.
Az 1910-ben útnak indult expedíció öt tagja, köztük Robert Falcon Scott kapitány lelte halálát a Déli-sarkon a szélsőséges időjárási körülmények és a teljes kimerültség miatt. Halálukról Apsley Cherry-Garrard számolt be az édesanyjának írt leveleiben. 24 évesen zoológus segédként csatlakozott a Terra Nova-expedícióhoz, és végül annak a csoportnak a tagja lett, amely 1912-ben rábukkant a Déli-sarkot elérő, de a visszaúton odaveszett Scott, Edward Wilson, valamint Henry Bowers megfagyott holttestére. Másik két társuk, Edgar Evans és Lawrence Oates a visszaút során hamarabb elhunyt.
"Megtaláltuk Scott, Wilson és Bowers testét és minden feljegyzésüket...Haláluk, egészen biztos vagyok benne, nem volt fájdalmas - az ember megkeményedik a súlyos megpróbáltatások alatt -, ám az azt megelőző hosszú küzdelem rettenetes lehetett" - írta Cherry-Garrard. Mint fogalmazott: a Déli-sarkvidéken élete legrosszabb napjait élte át, az utazás "az abszolút pokol" volt.
A levelek száz évvel Scott halála után, Cherry-Garrand egy családtagja révén kerültek reflektorfénybe. A Christie's aukciós ház becslése szerint akár 80 ezer fontért (30 millió forint) is elkelhetnek, amikor októberben árverésre bocsátják őket.
Thomas Venning, az árverési ház könyv- és kéziratszakértője szerint a levelek az expedíció történetének utolsó fontos részletei közé tartoznak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt

2024. Május 18. 05:03, szombat | Külföld

Hetekig eltarthat a helyreállítás a Houstont sújtó vihar után, tovább kutatnak áldozatok után is

Hetekig is eltarthat az áramszolgáltatás helyreállítása a hurrikánerejű viharok sújtotta Houston egyes részein, és változatlanul zajlik a károk felmérése, valamint a kutatás további áldozatok után - közölték a texasi nagyváros ható

2024. Május 17. 20:58, péntek | Külföld

Ukrajnai háború - Orosz védelmi minisztérium: 12 harkivi települést foglalt el a héten az orosz hadsereg

Tizenkét települést fogalt el a harkivi és egyet a donyecki régióban Ukrajnában a héten az orosz hadsereg - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.