Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2014. Augusztus 16. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Dömpingáruk megjelenésével számolnak a szakértők

Dömpingáruk megjelenésével számolnak a szakértők

Veszélybe kerülhet a kormány egyik legfontosabb stratégiai célja: a zöldség-gyümölcs exportjának növelése, illetve az állattenyésztés felfuttatása. Az orosz piac kiesésével kérdéses a fejlesztések megtérülése, hiszen nem biztos, hogy lesz hol eladni a növekvő termékmennyiséget - írja a Világgazdaság.

Vélhetően sokkszerűen többletkínálat jelenik meg a hazai piacon, és ez egy olyan érzékeny termékkörnél, mint az állati termékek vagy a zöldség-gyümölcs, hatalmas áresést involválhat – mondta Horváth Gábor, a Magyar Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének főtitkára

Nagy veszteségekkel számolhat Magyarország az embargó miatt, hiszen az orosz piacra szánt, szerződéssel már lekötött termékek itthon maradnak. Miközben a következő időszakra új szerződéseket kellene kötni, és a termelési szerkezetet is meg kellene határozni. A bizonytalanság okán ennek nyilván akadályai vannak – nyilatkozta a szakember és hozzátette: mivel az EU egészét kitiltották a piacról, jelentős árumennyiség maradhat a belső piacon, ami felboríthatja a kereslet-kínálat egyensúlyát. Ezen túlmenően ez a termékfelesleg, azzal hogy piacot keres magának, a többi exportpiacunkon is versenytársként jelentkezhet.

A főtitkár arról is beszélt: a kormányzati stratégia célja a zöldség-gyümölcs exportot 1,2 millió tonnára növelése, valamint az állatállomány felfuttatása. Ezeknek célkitűzések megvalósítására a 2014-2020 időszakban jelentős fejlesztési forrásokat kívánnak fordítani. Az orosz piac kiesésével azonban a fejlesztések megtérülése veszélybe kerül, hiszen nem biztos, hogy lesz hol eladni a növekvő termékmennyiséget – magyarázta.Magyarország számára tragédia lenne pont ennek a szomszéd piacnak az elvesztése, mivel alacsonyak a szállítási költségek, s már jól működő kapcsolatainak vannak ott –tette hozzá.

Felmerül az a kérdés is, hogy az állattenyésztés és a zöldség-gyümölcs ágazat esetleges felfuttatásával párhuzamosan piacunk is lesz-e, ahol a többlettermékeinket el tudjuk adni. Különösen érdekes ez a zöldség-gyümölcs kapcsán, mert azt a közelben kellene értékesíteni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.