Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2015. Február 06. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Diplomamentés: 2016 december az utolsó határidő

Diplomamentés: 2016 december az utolsó határidő

A tervezetthez képest egy évvel meghosszabbították a Diplomamentő Programot, amelyre továbbra is azok jelentkezhetnek, akik csupán nyelvvizsga hiányában nem kapták kézhez eddig oklevelüket. A tanfolyamokat szervező Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. ezúttal azoknak is szeretne segíteni, akik nem érik el az alapfokú nyelvvizsga szintjét. A részletekről Pákozdi Szabolcs ügyvezetőt és Soós Andrea Támogatási és Szolgáltatási főosztályvezetőt kérdeztük.

Pákozdi Szabolcs, az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője rádiónkban elmondta, tavaly év végéig, tehát a program első 4,5 hónapja alatt 490 képzést tudtak elindítani országosan, amelyeken a több mint 11 ezer jelentkező közül 5500-an vettek/vesznek részt. A regisztráltak száma azonban ennél jóval magasabb, mintegy 35 ezer fő volt. „A szintfelmérőkön való megfelelés 50 százalékos volt, azért is döntöttünk a program meghosszabbításán, hogy a belépési szintet nem elérőkön is tudjunk segíteni” – mondta Pákozdi Szabolcs, hozzátéve, hogy számukra márciustól már kizárólag 240, illetve 360 órás képzéseket indítanak.

A kritériumokról szólva Soós Andrea, Támogatási és Szolgáltatási főosztályvezető elmondta, a sikeres záróvizsga megléte mellett a jelentkezők nem állhatnak felsőoktatási intézménnyel hallgatói jogviszonyban, valamint a szintfelmérőn el kellett érniük egy alapfokú nyelvtudást. Most ez utóbbiban lesz változás: természetesen nulla nyelvismerettel most sem lehet bekerülni a tanfolyamokra, felvételt azok nyerhetnek, akiknek a tudása eléri azt a szintet, amivel az említett 240, illetve 360 óra alatt el tudják sajátítani a középfokú nyelvvizsga letételéhez szükséges tudást.

„Folytatjuk azt a bevált hagyományt, hogy a legváltozatosabb intenzitású képzéseket indítjuk a heti 6-tól a 20 órásig” – mondta Pákozdi Szabolcs, hozzátéve, hogy a résztvevőknek a tanfolyamok végeztével akár többször is lesz idejük megpróbálni a nyelvvizsga megszerzését. Kiemelte: bár az óraszám függvényében maximum 10 százalékos lehet a tanulók hiányzása, amennyiben előre nem látható okból marad valaki távol, a megfelelő igazolás bemutatásával pótórákat vehet, így akkor sem esik ki a tanfolyamról, ha meghaladja ezt a hiányzási mértéket. Létszámot tekintve minimum 6, maximum 14 fővel indulnak a tanfolyamok – emelte ki az ügyvezető.

A motivációt a diákok számára az adja, hogyha a határidőn belül nem szerzik meg a középfokú nyelvvizsgát, a képzési költség 50 százalékát vissza kell fizetniük. Azonban a képzőintézményeket is motiválják: velük szemben 70 százalékos sikeres nyelvvizsga-letételt várnak el. A nyelvek közül a jelentkezők 77 százaléka angol, 21,5 százaléka német és csupán 1,5 százaléka érdeklődik a francia iránt – mondta az ügyvezető.

Pákozdi Szabolcs szerint alapvető problémát jelent, hogy a záróvizsgáknak nincs elévülési idejük, így sokan halogatják a nyelvvizsga megszerzését, s ezzel együtt addigi nyelvtudásuk is elvész. Az ügyvezető szerint azonban minden csak akaraton és elszántságon múlik, hiszen az eddigi eredmények azt mutatják, hogy a Diplomamentő Programban résztvevők 90 százaléka sikeresen megszerezte a középfokú nyelvvizsgát.

A határidőt tekintve a már korábban és az idén január-februárban induló képzéseken résztvevőknek 2015 december végéig, míg a márciusban induló tanfolyamokon tanulóknak 2016 decemberéig kell megszerezniük a nyelvvizsgát. Végleg azonban senkitől nem szeretnék elvenni a lehetőséget, mint az Pákozdi Szabolcs elmondta: „ha valaki már többször próbálkozott sikertelenül, de látjuk rajta a motivációt, kitoljuk a határidőt, de ugyanakkor elvárjuk, hogy a képzés befejezését követően a lehető legrövidebb időn belül jelentkezzenek a résztvevők nyelvvizsgára.”

A Diplomamentő Programra az érdeklődök a www.ofa.hu honlapon keresztül regisztrálhatnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben