Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2024. Április 23. 09:58, kedd | Helyi
Forrás: MTI-NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM NGM

Czomba Sándor: munkához juthatnak a tartós álláskeresők.

Czomba Sándor: munkához juthatnak a tartós álláskeresők.

A tartós álláskeresők elhelyezkedését segíti az 1,7 milliárd forint hazai forrásból megvalósuló program, amelyre hétfőtől lehet jelentkezni - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára

Czomba Sándor felhívta a figyelmet: az átlagosnál komplexebb segítségre van szükségük a munkaerőpiacon hátrányos helyzetben lévő álláskeresőknek, egyebek mellett az alacsony képzettségűeknek, a 24 év alattiaknak vagy az 50 év felettieknek, akik egy vagy két éve regisztrált álláskeresők.
Az államtitkár ismertette: az új pilot program első három hónapja a munka kipróbálása, amelynek során a résztvevők komplex segítséget kapnak a beilleszkedéshez. Ebben az időszakban a munkavállaló foglalkoztatásához havi 200 ezer forintig bértámogatás is igénybe vehető, ezen túl a munkavállaló havi 53 ezer forint munkában maradást ösztönző juttatásban is részesülhet.
Ha a munkáltató legalább öt hátrányos helyzetű álláskeresőt foglalkoztat, akkor a program keretében az őket segítő mentor bérköltségét is támogatják, 375 ezer forintig - tette hozzá.

Az álláskereső alkalmassága, illetve további foglalkoztatása esetén a munkaadó újabb 6 hónapig megkaphatja a bértámogatást, a munkában maradást ösztönző juttatás pedig 67 ezer forintra nő. Emellett a mentorok munkájának támogatásához is nyújtható minden munkavállaló után havi 100 ezer forint - közölte Czomba Sándor.
Az 1,7 milliárd forint 500-600 ember bevonását teszi lehetővé, de a program működésének értékelése után, annak sikeressége esetén szélesítik majd a lehetőséget - jelezte.
Az NGM államtitkára a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában hangsúlyozta: amíg van potenciális magyar munkavállaló, addig magyarokkal töltik be az üres álláshelyeket. Ha egy hazai munkaadó harmadik országbeli munkavállalót szeretne foglalkoztatni, akkor először megkeresik a regiszterben lévő magyarokat és nekik ajánlják fel a munka lehetőségét.
Sokan önhibájukon kívül kerültek olyan élethelyzetbe, hogy nem tudtak munkát vállalni; ez a program kifejezetten arról szól, hogy ezeket az embereket segítsék munkába - emelte ki Czomba Sándor.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 12:12, péntek | Helyi

Összehangolt csapás a drogkereskedőkre!!!

Kábítószerdílereket iktattak ki a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság felderítői, 4 fő őrizetbe került.

2024. Május 03. 08:58, péntek | Helyi

MVM: júliusban egységesíti ügyfélkiszolgálását az MVM Next, az ügyfeleknek nincs teendőjük.

Az ügyfélkiszolgálás egységesítése érdekében az MVM Csoport tulajdonában álló E.ON Áramszolgáltató Kft. beolvad az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.-be.

2024. Május 03. 08:00, péntek | Helyi

Szeles, nyárias idő.

Erősen felhős lesz az ég, és sokfelé számíthatunk esőre, záporra, zivatarra, helyenként ismét előfordulhatnak hevesebb gócok.

2024. Május 03. 07:02, péntek | Helyi

A magyar állami frankhamisítás, amellyel Franciaországot akartuk büntetni Trianonért

Egy évszázaddal ezelőtt az volt a hazafi, aki bűnözött. Aki nemzetközi botrányba sodorta hazáját a legmagasabbrangú politikusok tudtával. A hazaáruló bitangok pedig azok voltak,