Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2019. Június 18. 14:06, kedd | Belföld
Forrás: mti

Csökkent az infláció az EU-ban

Csökkent az infláció az EU-ban

Egyéves mélypontra csökkent az infláció májusban az euróövezetben, és folytatódott a fogyasztói árak csökkenése az EU egészében is - közölte kedden az Eurostat, megerősítve a június elején közölt előzetes adatokat.

Az unió statisztikai hivatalának végleges adatai szerint májusban 1,2 százalékra csökkent az infláció az euróövezetben az áprilisi 1,7 százalékról, szemben a piac által várt 1,3 százalékkal. Ez a ráta tavaly április óta a legalacsonyabb.

Az unió egészében a fogyasztói árak májusban 1,6 százalékkal emelkedtek az áprilisi 1,9 százalék után.

A legalacsonyabb inflációt (0,2 százalék) Ciprusról jelentették, majd Portugália (0,3 százalék) és Görögország (0,6 százalék) következik.

Májusban az éves szintű infláció Romániában volt a legmagasabb, 4,4 százalék. Magyarországról 4,0 százalékot, Lettországból pedig 3,5 százalékot jelentettek.

Az euróövezetben az áremelkedés csökkenését elsősorban az energiaárak és a szolgáltatások árának lassabb növekedése magyarázza.

Az infláció csökkenése rossz hír az Európai Központi Bank (EKB) számára, amelynek inflációs célja közel van a 2 százalékhoz, és intézkedéseket helyezett kilátásba, ha nem indul meg az áremelkedés.

Címkék: csökkent, eu, infláció, unió

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

2024. Április 26. 13:50, péntek | Belföld

KSH: márciusban 6413 gyermek született, 10 524 ember halt meg

2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.

2024. Április 26. 13:48, péntek | Belföld

Megkezdődött Paks 2 reaktortartályának gyártása Szentpéterváron

Ez igazi mérföldkő a paksi bővítés szempontjából - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.