Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2014. Április 06. 15:00, vasárnap | Helyi
Forrás: infonograd

Csesztvén és Karancsalján megkezdődött az Élelmiszerlavina-program

Csesztvén és Karancsalján megkezdődött az Élelmiszerlavina-program

Ötödik alkalommal indult el a Magyar Élelmiszerbank Egyesület és Syngenta Élelmiszerlavina programja. Nógrád megyéből Csesztve és Karancsalja nyert támogatást.

A jótékonysági kezdeményezés révén idén 37 ön-kormányzat és civil szervezet kapott több millió forint értékű vetőmagot, amelyeket összesen 67 hektárnyi termőföldbe vetnek el ezekben a napokban.
- Történetének legtöbb résztvevőjével indult el a napokban az Élelmiszerlavina, idén 37 önkormányzatot és civil szervezetet támogatunk, így minden eddiginél szélesebb körben valósul meg a jótékonysági program - hangsúlyozta Cseh Balázs. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke elmondta: tavaly 27 pályázó kapott támogatást, a földjeiken folytatott közösségi termelés révén tízezer ember kapott csaknem száz tonna terményt.
Az Élelmiszerlavina program lényege, hogy a Syngenta által felajánlott több millió forint értékű vetőmagból a résztvevők helyben burgonyát, zöldborsót, csemegekukoricát, karfi-olt, vöröshagymát, fejeskáposztát, paprikát termelnek, majd ezt odaadják a környéken élő hátrányos helyzetűeknek, időseknek, rászorulóknak, fogyatékkal élőknek, szociális intézményeknek.
A program különlegessége, hogy a támogatottak szakmai felügyelettel saját maguk ter-melnek, mondta Czigány Tibor, a Syngenta Kft. ügyvezető igazgatója. Így azt is megta-nulják, hogy később a saját kertjüket hogyan hasznosítsák, s ezáltal visszataláljanak a munka világába. A nyertesek főként a hátrányos helyzetű országrészekből kerülnek ki, olyan települések is szerepelnek a nyertesek között, ahol már generációk nőttek fel úgy, hogy nem ismerik a mezőgazdasági művelést.
Az Élelmiszerlavina program visszatérő szereplője Rudabánya. A borsodi város önkor-mányzata és egy helyi civil szervezet együttműködésének része az a kiskerti program, ahol az elnyert vetőmagokat elvetik. Az itt megtermelt burgonyát, zöldborsót és paprikát a termelésben részt vevők és a rudabányai rászorulók között osztják majd szét. A baranyai Márok község lakóinak nagy része rossz életkörülményekkel rendelkezik, leszoktak arról, hogy megtermeljék maguknak a zöldséget, gyümölcsöt. Az önkormányzat e sikeres pályázat révén igyekszik visszavezetni őket a gazdálkodásba.
A „Tudat Mezsgyéjén” Alapítvány a Zala Megyei Fogyatékosok Rehabilitációs Intézete és Otthona ellátottainak próbálja segíteni társadalmi beilleszkedését, reintegrációját. A földjeiken megtermelt élelmiszer több mint száz halmozottan hátrányos helyzetű emberhez jut majd el. A Civil Összefogás a Nehéz Helyzetű Emberekért Regionális Közhasznú Egye-sület a fejér megyei Környe községben kezdte el a vetést. Programjukban Fejér Megyei Gyermekvédelmi Központ 16 mentálisan sérült tanulója is részt vesz, akik egy önkéntes segítő felügyelete mellett foglalkoznak a vetőmagok ültetésével, nevelésével és a termés betakarításával.
Az Élelmiszerlavina program jótékonysági nagykövete a köztelevízió műsorvezetője, Novodomszky Éva az év folyamán több helyszínen személyesen is bekapcsolódik majd az Élelmiszerlavina programba, több helyszínen is átadja az élelmiszereket.
Nógrád megyéből Karancsalja önkormányzata és a csesztvei Bakó-Biofalu a Családért Közhasznú Nonprofit Kft. nyert támogatást.

Ízkollázs
Palóc blog
NAVinfó

Címkék: Csesztve

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 08:00, hétfő | Helyi

Kora nyárias idő.

Főként a Dunántúlon szűrhetik vastagabb fátyolfelhők a napfényt, a Dunától keletre viszont sok napsütésre számíthatunk.

2024. Április 28. 08:45, vasárnap | Helyi

Ismét megrendezik a járműipari kiállítást Esztergomban.

Az idén 7. alkalommal nyílik meg a járműipari kiállítás Esztergomban: az Akkor és Most Jármű Expo április 27-28-án a Nagy Duna sétányon várja az érdeklődőket.

2024. Április 28. 08:00, vasárnap | Helyi

Tavaszi idő sok napsütéssel.

Sok napsütésre számíthatunk, bár a Dunántúlon és északon időnként felhők takarhatják el a napot, de csapadék sehol sem várható.

2024. Április 28. 06:31, vasárnap | Helyi

BABAMENTŐ INKUBÁTOROK

Az egészségügyi intézményeknél kihelyezett babamentő inkubátorok egy újszülöttmentő program részét képezik. A súlyos válsághelyzetbe került anyák és családok esetén előfordulhat,