Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2020. Július 10. 05:00, péntek | Külföld
Forrás: Kokes János, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Csehország felkészült a járvány esetleges második hullámára

Csehország felkészült a járvány esetleges második hullámára

Csehország megfelelő mennyiségű, hat hétre elegendő védőeszközökkel rendelkezik arra az esetre, ha kitörne a koronavírus-járvány második hulláma - jelentette be Jan Hamácek belügyminiszter csütörtökön.

"Természetesen semmiféle második hullámot nem kívánunk, de ha esetleg kitör, fel vagyunk rá készülve. Hat hétre elegendő védőeszközzel rendelkezünk" - jelentette ki Hamácek a kelet-csehországi Pardubicében, amikor átvette a Kínából érkezett legutóbbi védőeszköz-szállítmányt.

A cseh belügyminisztérium központi raktárában jelenleg 65,9 millió arcmaszk, 10,3 millió lélegeztetőgép, 552 ezer védőruha, 595 ezer védőszemüveg, tízmillió pár kesztyű és 11 millió cipőhuzat van - sorolta fel a miniszter.

Elmondta, hogy az általa vezetett tárca eddig 4,6 milliárd koronát költött a védőeszközökre, ebből 300 millió koronát cseh cégeknek fizetett ki.

Jelenleg még több pályázat van érvényben a védőeszközökre, amelyek azonban már a központi állami tartalékalapba kerülnek.

Csehországban március elsején mutatták ki az első koronavírus-fertőzést.

Az egészségügyi minisztérium csütörtök reggeli kimutatása szerint az országban 4384 beteget tartanak nyilván, akikből 141-et kórházban kezelnek. Közülük tíznek az állapota minősíthető súlyosnak. A halálos áldozatok száma 352. A március közepén bevezetett, a gazdaságot és a közéletet korlátozó intézkedéseket mára szinte teljes mértékben feloldották, kivételt csak a lokális fertőzési gócnak számító, észak-morvaországi Karviná városa képez. A kormányzat ennek ellenére nem tekinti befejezettnek a koronavírus-járvány elleni küzdelmet.

A téma Tomás Petrícek cseh és Ekaterina Zaharieva bolgár külügyminiszter csütörtöki prágai tárgyalásain is napirendre került. A felek egyetértettek abban, hogy a jövőben szükséges lenne európai szinten is jobban összehangolni a koronavírus-járvány elleni fellépést. Zaharieva leszögezte: Bulgária sikeresen védekezett a járvány ellen, ma biztonságos országnak számít, és tárt karokkal várja a cseh turistákat. A prágai sajtó jelentései szerint azonban a csehek többsége az idén a hazai turizmust helyezi előtérbe a korábban megszokott külföldi, tengerparti nyaralásokkal szemben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.