Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Szeptember 07. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: orientpress

Csak a magyar termék a „magyar”

Csak a magyar termék a „magyar”

Szeptember elsejétől egy sor – korábban magyarnak tekintett – termék búcsúzhat a „magyar” felirattól. Csak azt a terméket lehet ugyanis magyarnak nevezni, ami száz százalékban itthoni alapanyagból készült, és szigorúan ellenőrzik is, hogy valóban jogos-e egy terméken a „magyar” vagy a „hazai” megjelölés.

A tavaly nyáron elfogadott jogszabály alapján ugyan nem kötelező az eredet megjelölése, de ha valaki mégis utal rá, hogy honnan származik a terméke, az büntethetővé válik, ha az információval megtéveszti a vásárlókat. A gyártók az eredet feltüntetésekor három kategóriát használhatnak. Magyar a termék, ha száz százalékban hazai alapanyagból, itthon történik a gyártás. A „hazaihoz” elég, ha az alapanyag 50 százaléka magyar, „a hazai feldolgozásúhoz” pedig az alapanyag lehet külföldi, ám a feldolgozás nagy részének Magyarországon kell történnie.

Mostantól a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonság Hivatal és a megyei kormányhivatalok élelmiszer-biztonsági és állat-egészségügyi igazgatóságai kiemelten vizsgálhatják a megjelölések jogosságát. Az új jogszabály alapján egy sor – korábban magyarnak tekintett – hústermék búcsúzhat a „magyar” felirattól, hiszen a hazai sertésállomány csökkenése miatt gyakran részben vagy egészben importhúsból készülnek. Sokakat érhet meglepetés, amikor rádöbbennek, hogy egy-egy magyarnak hitt terméket már rég nem itthon gyártanak, de a Fogyasztóvédők Országos Egyesülete szerint a vásárlók így legalább a megfelelő információik birtokában hozhatnak döntést arról, hogy mit vesznek le a polcról.

A felmérések szerint a magyarok szívesen vesznek olyan élelmiszert, amely itthon termett vagy hazai gyártású. Csakhogy korábban a magyar termékeket nem volt könnyű kiválasztani, mert arra is rá lehetett írni, hogy „magyar”, amelybe külföldi összetevők kerültek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk