Városlista
2022. augusztus 11, csütörtök - Zsuzsanna

Hírek

2011. December 08. 00:00, csütörtök | Helyi
Forrás: infonograd

Civilek Endrefalváért

Civilek Endrefalváért

Új néven és új formában működik az egykori művelődési ház Endrefalván.

A II. András Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér egyaránt helyet ad a kultúrának, a képzéseknek, a családi programoknak, de elő akarja segíteni a gazdaság fellendülését is.
Az intézményt a Ménes-patak Egyesület működteti. Mint Tóth András, a civil szervezet vezetője elmondta: a kialakításra és a működtetésre az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében nyertek pénzt, és azért pályáztak, mert úgy látják, hogy a kistelepüléseken nincs mód a szabadidő kulturált eltöltésére, rossz a gyerekek versenyhelyzete, és nem működik elég jól a helyi gazdaság.
Az új tér ezért komplex feladatokat vállalt fel, az intézmény egyfajta tudásházként akar működni. A Nyitott műhely elnevezésű részben lesz internet-hozzáférés, olvasó, kávézó, és játszósarok a legkisebbeknek. Ugyanitt lehetőség nyílik kézművességre, kamara kiállításokra, kulturális és gazdasági témájú előadások szervezésére, új helyi foglalkoztatási lehetőségek kitalálására, információcserére, digitális szolgáltatásra, családi együttlétre. Ezt szánják a leginkább kihasznált résznek.
A Világ-látók termében különféle típusú tudás megszerzésére építő rendezvényeket, foglalkozásokat szerveznek. Itt zajlanak képzések, konzultációk, előadások, lesz egészségügyi tanácsadás és munkára készítő tréning, de koncertre, kisebb irodalmi előadásra, zenei próbára is alkalmas a terem. Itt adnak helyet és eszközöket a zenét, nyelvet tanuló diákoknak is.
Az Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér felvállalja az inkubációs szerepet is a térségfejlesztés, gazdaságerősítés céljával. Az Inkubátor ponton ötletbörzék, vállalkozói tanácsadások, térségi megbeszélések zajlanak, ott lesznek a helyi, illetve távolabbi álláskínálatok, de elérhetővé teszik a helyi szolgáltatók, iparosok jegyzékét is. A vállalkozások számára emellett nyomtatót, fénymásolót, faxot, internetet, sőt gazdasági tanácsadást és szükség szerint könyvelést is biztosítanak.
Tóth András bízik benne, hogy a tudásház kedvező folyamat része lesz Endrefalván: jelentős állomás lesz az elvándorlás megállításában, és szerepet játszik a kedvező gazdasági folyamatok megindításában, beleértve a munkanélküliség csökkenését is.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 11. 13:19, csütörtök | Helyi

Jöhet a kéményseprő!

Az idei évben eddig már 56 kéménytűznél avatkoztak be a Nógrád megyei tűzoltók. A nyár ugyan nem a kéménytüzek szezonja, de pont ez a legalkalmasabb időszak arra, hogy felülvizsgáltassuk az éppen nem használt égéstermék elvezetőket.

2022. Augusztus 11. 10:53, csütörtök | Helyi

Az utóbbi 3 nap eseményei az utakon

Az elmúlt három napon hatan sérültek meg közúti közlekedési balesetben Nógrád megye közútjain.

2022. Augusztus 11. 10:37, csütörtök | Helyi

Legyél Te is határvadász

Folyamatos a szerződéses határvadászok toborzása Nógrád megyében is.

2022. Augusztus 11. 09:42, csütörtök | Helyi

Újabb két embercsempész őrizetben

A Nógrád megyei rendőrök egy 40 éves és egy 48 éves embercsempészt, továbbá 19 külföldit fogtak el.