Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2023. December 11. 21:03, hétfő | Helyi
Forrás: divany/blikk/Beke József – dr. Hegyes Gabriella/web/zsuffa csaba

Carlos alias Sakál - a világ legkeresettebb terroristájának története, amelyben hazánk is érintett

Carlos alias Sakál - a világ legkeresettebb terroristájának története, amelyben hazánk is érintett

A cikk apropója, hogy 26 éve, 1997. 12. 12-én, állt bíróság elé Ilich Ramirez Sanchez, ismertebb nevén Carlos, nemzetközi terrorista. A párizsi különleges, terrorcselekményekkel foglalkozó törvényszék a Carlos

(Sakál) néven ismertté vált terroristát egy 1974-ben elkövetett kézigránátos támadásért, végül életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélte.

Ilich Ramirez Sanchez, más néven a Sakál a hetvenes-nyolcvanas évek nemzetközi terrorizmusának egyik központi alakja volt, aki a palesztinpárti megmozdulásoktól eljutott egészen a japán Vörös Hadseregig.

Carlost Szudánban fogta el a francia titkosszolgálat

Carlos egyszerre volt baloldali szélsőséges és közel-keleti titkosszolgálatok által megfizetett opportunista zsoldos, akinek a vasfüggöny mögött létrehozott terrorszervezete a hidegháború utolsó éveiben is aktív volt.

Tevékenysége során, sodródott a kortárs történelem áramlatai és saját gyarlóságai miatt.

Az ifjú Carlos több kiképzőtáborban is járt, ahol megtanították neki a
fegyverek kezelését, a gépeltérítési technikákat, a felderítési és a hírszerzési ismereteket. Mivel kiválóan beszélt spanyolul, angolul és franciául is, továbbá évekig élt Londonban és jó helyismerettel rendelkezett.

Carlos első igazi bevetése 1973-ban volt, amikor Londonban meg kellett ölnie a Mark and Spencer áruházlánc zsidó származású tulajdonosát, Joseph Sieffet. Bár Sieff túlélte a merényletet, Carlos ettől az akciótól kezdve a NFPF vezérkarának teljes bizalmát élvezte és további feladatokkal bízták meg.

Az első, „igazi értelemben vett” terrortámadását 1975. szeptember 15-én követte el
Párizsban,
amikor is kézigránátos támadást hajtott végre a Drugstore nevű kávéház ellen. A robbanás következtében két ember meghalt, 34 pedig megsebesült.

1994-ben,Korabeli fotó: izraeli rendőrök a Sakálnak tulajdonított fegyvereket foglalnak le épp / Fotó: Northfoto

Miután a hosszú és aprólékos nyomozás során sikerült személyazonosságát megállapítani, a brit titkosszolgálat, az MI5 és a Scotland Yard házkutatást tartott Carlos londoni címén. Egy fegyverrel teli
bőrönd mellett találtak egy könyvet is, mely Frederick Forsyth: A Sakál című műve volt. Így kapta meg a Sakál kiegészítő nevet, melyen a mai napig ismerjük.

Képtelenség felsorolni valamennyi olyan terrorakciót, amelyet Carlos
tervezett vagy hajtott végre. A legismertebb, az igazi hírnevet meghozó terrortámadásának említése azonban mindenképpen szükséges, mivel az Carlos egész lényére rámutat:

1975. december 21-én, Bécsben Carlos hattagú kommandójával behatolt az OPEC székházba, túszul ejtette az ott tárgyaló minisztereket, akiket elhurcolt először Líbiába, majd Algériába.

A terroristák és a mediátorok az OPEC-túszdráma idején

Végül mindenkit szabadon engedett. Mivel Carlos az akció során nem követte az NFPF utasításait,36 száműzték a mozgalomból. Ekkor alapította meg saját szervezetét, az „Arab Fegyveres Küzdelem Szervezete – Az Arab Forradalom Karja” nevű sejtet.

A terroristának igen befolyásos támogatói voltak: Moammer Kadhafi líbiai diktátor, Szaddám Huszein, Fidel Castro, sőt a KGB és a keletnémet titkosszolgálat, a Stasi támogatását is élvezte.

Ez utóbbit olyannyira, hogy Kelet-Berlinben egy 75 fős főhadiszállást építhetett ki magának. Innen szervezte meg nyugat-európai terrorakcióit, ezekből pedig nem volt kevés: a Szabad Európa Rádió ellen 1981-ben követett el Münchenben bombamerényletet, majd – bosszúból felesége és két harcostársa letartóztatásáért – felrobbantott két gyorsvonatot és egy vasútállomást Franciaországban, és Nyugat-Berlinben is terrorakciókat hajtott végre.

Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában fellelhető és kutatható igen kevés dokumentum alapján az NDK titkosszolgálatán keresztül jutott a magyar Állambiztonsági Szolgálatok tudomására, hogy a hírhedt terrorista, Carlos rendszeresen megfordult Magyarországon.

1979 tavaszán és nyarán Carlos több esetben is járt Magyarországon, és mindegyik esetben az Ahmed Adil Fawaz nevére kiállított jemeni útlevelet használta.

A Sakál Budapesten -Az 1980-as évekre a nemzetközi nyomás hatására az NDK kiutasította a területéről a terroristát, aki ezután Budapesten, a II. kerületi Vend utcában telepedett le.

Stílusosan ünnepelte meg nálunk születésnapját: egy fővárosi hotelban mulatott cigányzenére. Egy villát bérelt egy rózsadombi utcában, miközben a palesztinokon kívül Líbiától és Romániából is kapott megbízásokat.

A házat a magyar hatóságok bepoloskázták, mivel Carlos nemkívánatos személy volt az országban, ugyanakkor a KGB nyomására be kellett fogadni. 1985-ben aztán Magyarországról is kiutasították.

Ha tetszett ez a cikk, kövess minket a Facebookon is! https://www.facebook.com/groups/infonograd

SALGÓTARJÁNIAK ÉS NÓGRÁD VÁRMEGYEIEK KÖZÖSSÉGE

Salgótarján és környéke hírportálja. Naprakész hírek, információk.
"ADJUNK minél többet, minél TÖBBEKNEK!"

InfoNógrád SPORTHÍREK:
https://www.facebook.com/groups/infongrad.sporthirek
AUTÓSOK SALGÓTARJÁNBAN:
https://www.facebook.com/groups/autosok.salgotarjanban
MEGYEI HÍROLDAL:
https://www.facebook.com/infonograd
ORSZÁGOS HÍROLDAL:
https://www.facebook.com/InfoNograd.kozosseg
WEBOLDAL:
https://www.infonograd.hu
TikTok:
https://www.tiktok.com/@infonograd
Insta:
https://www.instagram.com/infonograd_hiroldal

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 08:00, szombat | Helyi

Egyre melegebb lesz hétvégén.

Sokat fog süt majd a nap, az időnként megjelenő felhőkből északon és keleten, valamint délután nyugaton, délnyugaton elszórtan egy-egy futó zápor, zivatar még kialakulhat.

2024. Április 27. 06:34, szombat | Helyi

Milliárdosok versenyeznek a TikTok megvásárlásáért, de hiába

Egy maroknyi amerikai pénzügyi és technológiai mágnás több milliárdos ajánlatra készül a TikTok megvásárlására, miután Joe Biden elnök aláírta azt a törvényt,

2024. Április 27. 06:24, szombat | Helyi

Székkel támadt a tanárára egy diák

Brutális, ami ebben a magyar iskolában történt: székkel támadt a tanárjára egy diák

2024. Április 26. 20:50, péntek | Helyi

VOLT EGYSZER EGY ACÉLGYÁR - VIDEÓN AZ 1. ÉS 2. RÉSZ

Az első rész: Az acélgyár "hagyatéka". Mit visz a patak víze? Mi rejtőzik a föld alatt? Mi maradt még a főépület legalsó szintjén? A második rész: Az acélgyár "aranykora". Riportunkban két korábbi dolgozó idézi fel a történteket...