Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2018. Június 19. 12:33, kedd | Helyi
Forrás: police

Bűnmegelőzési előadásokkal készültek az iskolai szünidőre

Bűnmegelőzési előadásokkal készültek az iskolai szünidőre

A felhőtlen nyári vakáció eltöltéséhez szükséges bűnmegelőzési ismeretekről tartottak előadásokat a rendőrök Nógrád megye több településén.

A tanév végéhez közeledve a Nógrád megyei rendőrök is ellátogattak az általános- és középiskolák tanulóihoz, annak érdekében, hogy felhívják a gyerekek figyelmét a nyári szünidő veszélyeire, illetve azok elkerülésének módjára, továbbá, hogy bűnmegelőzési tanácsokat adjanak a gondtalan vakációhoz.

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Alosztálya, valamint a városi kapitányságok bűnmegelőzési szakemberei idén is rendhagyó tanórákkal és interaktív foglalkozásokkal zárták a tanévet több oktatási intézményben.

A rendőrök felhívták a figyelmet arra, hogy a diákok hogyan védhetik meg értékeiket strandolás közben, mire kell különösen figyelni kirándulások során, illetve hogy mennyire fontos, hogy lakásuk ajtaját, ablakát bezárják, amikor eljönnek otthonról.

A szakemberek hasznos tanácsokkal látták el a gyerekeket az áldozattá válás megelőzésének lehetőségeiről és arról is, hogyan mondjanak nemet a kábítószerekre.

Gyakran halljuk a szülőktől, hogy nehéz megoldani az iskolai szünidőben a gyermekek felügyeletét. Jó megoldás lehet a dolgozó szülők számára a nagyszülői segítség, az ismerősök bevonása és a szervezett táborok igénybevétele. A legfontosabb, hogy a gyerekeket lehetőség szerint ne hagyják egyedül, illetve ne engedjék, hogy csapatosan csellengjenek az utcán, hiszen könnyen bűncselekmények áldozatává válhatnak.

A nagyobb és önellátásra képes tizenévesek persze gyakran egyedül is jól boldogulnak, amíg a szülők hazaérnek, de még ezekben az esetekben is fogadják meg az alábbi tanácsokat:

Legyen mindig információja a gyermeke hollétéről, baráti köréről, illetve társaságáról.
Amennyiben a gyermeke elmegy otthonról, csak a legszükségesebb dolgok legyenek nála, értékeivel ne kérkedjen nyilvános helyen.
Tudatosítsa gyerekeiben, hogy lehetőleg ne álljanak szóba idegenekkel, ne fogadjanak el tőlük semmit. Hívja fel gyerekei figyelmét, hogy ilyen esetekről mindig számoljon be Önöknek.
Ha a gyermek egyedül tartózkodik otthon, soha ne nyisson ajtót idegeneknek! Amennyiben mégis szükséges, úgy ne tudassa az ismeretlennel, hogy egyedül tartózkodik otthon.
Beszéljék meg közelben lakó ismerőssel, szomszéddal, hogy szükség esetén hogyan tudják értesíteni Önt.
Biztosítsák a gyermek számára az elérhetőséget, beszéljék meg, hogy kihez és hova fordulhatnak segítségért, ha baj történne.
A gyermek ismerje a 112-es központi segélyhívó számot, legyen tisztában a bejelentés szabályaival és ismerje a szülei telefonszámát.
Ismerjék meg az általános biztonsági- és tűzvédelmi szabályokat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 21:33, csütörtök | Helyi

Tűzoltók a toronyházban.

A Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szituációs begyakorló gyakorlatot tartott a héten a vármegyeszékhely és Bátonyterenye hivatásos tűzoltóinak Salgótarjánban, az Erzsébet téren.

2024. Április 18. 21:28, csütörtök | Helyi

Közúti baleset Nagylóc és Hollókő között.

Karambolozott két személyautó kedden délután a 2122-es számú úton, Nagylóc és Hollókő között.

2024. Április 18. 17:40, csütörtök | Helyi

NGM: az Otthonfelújítási program felhívásának közzétételét széleskörű szakmai egyeztetés előzi meg.

Az Otthonfelújítási program felhívásának közzétételét széleskörű szakmai egyeztetés előzi meg közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM)

2024. Április 18. 17:00, csütörtök | Helyi

EM: Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban.

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM)