Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Január 13. 10:30, vasárnap | Helyi
Forrás: infonograd

Bűnmegelőzési előadások Salgótarjánban

Bűnmegelőzési előadások Salgótarjánban

A Salgótarjáni Rendőrkapitányság nagy hangsúlyt fektet a bűnmegelőzésre.

Ennek érdekében a körzeti megbízottak rendszeresen látogatják az illetékességi területen feltérképezett és nyilvántartott idős, egyedül élő, veszélyeztetett személyeket. Felhívják figyelmüket, hogy kiszolgáltatott, védekezésre kevésbé képes állapotukat használják ki azok az idegenek, akik őket megtévesztve jutnak be lakásaikba. A rendőrök többek között nyomatékosan kérik a meglátogatott személyeket, hogy szomszédaikkal folyamatosan tartsák a kapcsolatot, figyeljenek egymásra és kérjenek egymástól segítséget.
A rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályának bűnmegelőzési előadója, Bárnai Kinga rendőr százados az utóbbi hónapokban az áldozattá válás megelőzése érdekében a Vakok és Gyengénlátók Nógrád Megyei Egyesületében, valamint a Belvárosi Nőklubban tartott bűnmegelőzési előadásokat. Ezek alkalmával felhívta a jenlévők figyelmét arra, hogy milyen óvintézkedéseket tehetnek meg azért, hogy ne váljanak bűncselekmények áldozataivá.
Egyebek mellett hangsúlyozta a megelőző vagyonvédelem fontosságát, az alkalmi lopások, a zseblopások, a trükkös és a kórházi lopások jellemzőit és megelőzésének lehetőségeit, valamint ismertette a sértettek jogait, a segítségnyújtás formáit.
Elmondta, hogy a tapasztalatok szerint magas számban előforduló vagyon elleni bűncselekményeket és az ettől való jogos félelmet a tulajdonosok részéről nem mindig követi gondos védekezés. A betöréseket, a lopásokat sokszor maguk a sértettek is megakadályozhatnák, ha a vagyonbiztonságra jobban odafigyelnének. Személyünk és értékeink védeleméről elsősorban önmagunknak kell gondoskodnunk! A bűnöző keres és sajnos talál, az ügyesebbje teremt is alkalmat a bűncselekmények végrehajtására.
Az előadásokon bűnmegelőzési témájú filmek vetítésével is szemléltette, hogy milyen hibákat követnek el a sértettek és hogyan lehet kiküszöbölni azt, hogy bűncselekmény áldozatává váljanak.
A Belvárosi Nőklubban megtartott előadás alkalmával a Nógrád Megyei Kormányhivatal áldozatsegítő pszichológusával felhívta a figyelmet arra
hogy a családon belüli erőszak létező jelenség, és nem tekinthető magánügynek. Embertársainkkal való társadalmi érintkezés során előfordul, hogy bántalmazott személlyel találkozunk. Fontos, hogy ebben az esetben a segítségre szorulót a megfelelő hatósághoz irányítsuk.
Az áldozatok érdekében szükséges a civil szervezetekkel, szakemberekkel való együttműködés a helyzet megoldására, ezért az előadáson az áldozatsegítő pszichológus munkájának bemutatására is sor került, hogy minél szélesebb körben ismertté váljanak a lehetőségek. A pszichológus megteremti a bűncselekmények áldozatai számára a szakszerű lelki segítségnyújtás lehetőségeit.
Az előadáson elhangzott, hogy az észak-magyarországi régióban kialakításra került 24 órás telefonos diszpécserszolgálat, melynek révén a bűncselekmény áldozatai éjjel-nappal az ingyenesen hívható zöld számon /08-80-225-225/ kaphatnak felvilágosítást, tájékoztatást. A diszpécser tájékoztatást ad az áldozatoknak a lehetséges segítségnyújtási formákról, ezek elérhetőségéről akár az áldozatsegítő rendszeren belül, akár szociális, gyermekvédelmi, és
egészségügyi ellátórendszerben.
A Salgótarjáni Rendőrkapitányság a jövőben is további bűnmegelőzési előadások megtartását tervezi az állampolgárok részére.

Címkék: bűnmegelőzés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 15:15, kedd | Helyi

Áder János a fenntartható életmódról és az újrahasznosíthatásról is beszélt diákoknak Pétervásárán.

Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke környezetvédelmi, fenntarthatósági témájú előadást tartott.

2024. Május 07. 08:33, kedd | Helyi

Kibervédelmi intézet: nagy összegű pénznyereményre hivatkoznak telefonos csalók.

Nagy összegű nyeremény ígéretével próbálkoznak telefonos csalók - tudatta a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézete.

2024. Május 07. 08:00, kedd | Helyi

Záporok, zivatarok jönnek.

Egy hidegfront hatására erősen megnövekszik a felhőzet, és több helyen várható eső, zápor, zivatar.

2024. Május 07. 04:26, kedd | Helyi

A magyar olimpiai csapat párizsi formaruhái

Élsportolók és hírességek mutatták be a magyar olimpiai csapat párizsi formaruháit. A Magyar Sport Napján tizenhat-tizenhat élsportoló és meghívott híresség mutatta be a magyar olimpiai és paralimpiai csapat formaruháit.