Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2015. November 08. 05:00, vasárnap | Külföld
Forrás: Baranyi László, az MTI tudósítója jelenti:

Bukaresti tűzvész - További sebesült áldozatok haltak meg

Bukaresti tűzvész - További sebesült áldozatok haltak meg

Több mint egy héttel a tragédia után a bukaresti tűzvész további hét sebesültje halt bele szombaton sérüléseibe, és ezzel 39-re emelkedett az áldozatok száma. A nap folyamán több sérültet külföldi kórházak vettek át.

Szombatra virradóra a tűzvész 16 súlyos sérültjét két - kórházzá alakított - katonai repülőgéppel Rotterdamba, illetve Brüsszelbe vitték. A Hollandiába szállított sérültek közül ketten a repülőgép földet érése után meghaltak. Öt sebesült a bukaresti kórházakban halt meg.

Szombaton további két sebesültet vittek a SMURD mentőszolgálat repülői Bécsbe. Vasárnap a SMURD gépeit Norvégiába és Finnországba indítják egy-egy sérülttel.

Sorin Cimpeanu ideiglenes miniszterelnök szombaton bejelentette, hogy a román kormány minden külföldi kórházakba küldött sérült kezelésének költségét, valamint egy-egy hozzátartozójuk külföldi szállásköltségét és ellátását fedezi, függetlenül attól, hogy milyen hosszú időszakról van szó. Az ilyen súlyos égési sérülések esetében páciensenként 100-150 ezer eurós kezelési költséggel lehet számolni, így a tragédia sebesültjeinek kezelési költsége 13-15 millió euróra emelkedhet, amit főleg a kormány tartalékalapjából fedeznek - közölte.

Szombat reggel a tragédia 107 füstmérgezést és égési sérüléseket szenvedett sebesültjét ápolták bukaresti kórházakban, közülük 48-nak az állapota súlyos, életveszélyes. Az ideiglenes kormányfő szerint vasárnap Romániába érkezik egy francia, hétfőn pedig egy német orvoscsapat, hogy felmérjék egyes sérültek átvételének lehetőségét. Hozzátette: valószínűleg Nagy Britannia is vállalja néhány ember kezelését.

Az érintett bukaresti kórházigazgatókkal és az egészségügyi miniszterrel közösen tartott szombati tájékoztató végén Cimpeanu bejelentette: a sajtóértekezlet közben értesült arról, hogy Magyarország is felajánlotta segítéségét. A magyar honvédelmi miniszter felajánlása szerint Budapest a bukaresti tűzvész öt sérültjének kezelését tudná átvenni - közölte a román ideiglenes miniszterelnök.

A bukaresti Colectiv-klubban október 30-án egy rock-koncerten használt tűzijáték pillanatok alatt lángra lobbantotta a terem gyúlékony anyagból készült hangszigetelését. A helyiségnek nem voltak vészkijáratai. A rendezvény több száz résztvevője közül sokan nem tudtak idejében kimenekülni az egyetlen használható kijáraton: 26-an a helyszínen meghaltak, több mint 150 ember pedig füstmérgezéssel és égési sérülésekkel került kórházba.

Hatan az első négy napon haltak bele sérüléseikbe, majd napokig nem volt újabb áldozat, a nyolcadik napon azonban további hét sebesült hunyt el.

Címkék: Bukarest, halál, tűzvész

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése