Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Szeptember 12. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: orientpress

Budai: „a magyar mezőgazdaság már elérte a világszínvonalat'

Budai: „a magyar mezőgazdaság már elérte a világszínvonalat'

A bruttó hazai termék arányának folyamatos emelkedése mellett a növénytermesztés mértéke is nő. A magyar termelők jó szakmai alapon tudnak termelni, a hazai termékek keresettek. A válságból való kiút az alapvető élelmiszerek ÁFÁ-jának 10 százalék alá helyezése, valamint a sertés ágazatban a fordított ÁFA bevezetése lenne. Ez a két dolog egy éven belül olyan pályára állítja az ágazatot, amely révén folytatódna a komoly növekedés – a Rádió Orient műsorában Budai Gyula államtitkár beszélt a magyar agrárium helyzetéről és jövőképéről.

Folyamatosan emelkedik a bruttó hazai termék aránya és a növénytermesztés mértéke az országban. A Rádió Orient műsorában Budai Gyula államtitkár elmondta, a szélsőséges időjárás okozta károk ellenére, a mezőgazdaság jelentős részét teszi ki a GDP javulásnak. „A kormányzat elmúlt 3 éves stratégiája elősegítette a hazai termelők védelmét. A pozitív adatok igazolják, hogy a magyar agrárium irányítása jó kezekben van. Az előrejelzések szerint a gazdaság és az a mezőgazdasági ágazat jó pályán van” – hangsúlyozta a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára.

„A magyar termelők jó szakmai alapon tudnak termelni, a hazai termékek keresettek Európában és azon kívül is” – hangsúlyozta az OrientPress Hírügynökség közigazgatási rádiójának vendége. Budai kiemelte, a magyar mezőgazdaság egyre jobb minőségben és nagyobb mennyiségben tud előállítani alapanyagot, illetve feldolgozott élelmiszert. Hozzátette, ebben nagy segítség volt az Európai Unió keleti nyitás politikája, amellyel a magyar hagyományos piacok újra előtérbe kerültek. „A régi szovjet és arab országokban a hazai termékeknek óriási hagyománya van” – jelentette ki.

A magas felvásárlási, illetve a kereskedelmi láncok alacsony értékesítési árai következtében egyre jobban ellehetetlenültek a gazdák. A termelők megsegítésére 2010-ben egyeztetések kezdődtek a nagy kereskedelmi láncokkal. Budai elmondta, konszenzus alakult ki, amely révén megállapodhatnak a felek, a termelés nem válik veszteségessé. Az államtitkár a magyar tejipar helyzetére is kitért. „A tisztességtelen piaci magatartások visszaszorítására új szabályozás lépett életbe. Sajnos még jelenleg is tejhiány van az országban, mivel a magas felvásárlási ár miatt megéri külföldre vinni a jó minőségű magyar tejet” – beszélt a helyzetről a vendég. Hozzátette, a 2010-ben indított kampánynak számos pozitív hatása volt. A magyar fogyasztók gondolkodásában óriási változás állt be. Emellett verseny indult a kereskedők között, ki árulja a legtöbb magyar terméket. Ebből a termelők profitálhatnak – emelte ki a vendég.

Az államtitkár a magyar húsipar és állattenyésztés jelenlegi helyzetéről is szót ejtett. Budai kiemelte, 2012 márciusa óta próbálja rendezni a nagy múltú húsipari cégek helyzetét. A Pápai hús állandó likviditási gondokkal küzdött, így a vállalat bedőlése kódolt volt. Az államtitkár elmondta, ennek ellenére mindenki sorsát rendezni fogják. „A megoldás az alapvető élelmiszerek ÁFÁ-jának 10 százalék alá helyezése, valamint a sertés ágazatban a fordított ÁFA bevezetése. Ez a két dolog egy éven belül olyan pályára állítja az ágazatot, amely révén kilábal a válságból” – magyarázta.

A kormány az ágazatok támogatása mellett a tanya világának újjáélesztését is fontos teendőként kezeli: 2010 óta 4,5 milliárd forintot fordított tanyafejlesztési programokra. A nemzeti költségvetési forrásokból tanyatavakat hoztak létre, villamosították a tanyák nagy százalékát, valamint fejlesztették a tanyagondnoki hálózatot. „Ezeknek köszönhetően 2020-ra befejeződhet a tanyák villamosítása, ugyanolyan életminőségben élhet a 300 ezer tanyasi emberek, mint a városi lakosság” – emelte ki. Hozzátette, emellett pályázatok segítik a tanyasi termékek piacra jutását, és a helyi piacok létrehozását. „Az idei évben a 2 milliárdos keretre 5,2 milliárd nagyságú pályázati kérelem érkezett be. Óriási az érdeklődés, tervezzük a lehetőségek kiszélesítését. Sajnos a költségvetési források korlátozottak, azonban jövőre 2,5 milliárdos keretet szeretnénk biztosítani” – foglalta össze az államtitkár.

A tanyavilágból való elvándorlás megállításához stabilizálni kellene a helyi életminőséget. A tanyagazdaságok biztosítják az egyszerű, egészséges élelmiszereket, szerepük kiemelkedő. Budai elmondta, éppen ezért a fiatal gazdák támogatása kulcselem a vidékfejlesztési tervekben. „A közmunkaprogram nagyon jó, azonban a jövő a tanyasi gazdaságok fejlesztése, a vidéki életminőség javítása, és a kisgazdaságok megerősítése” – tette hozzá.

Az új földtörvény jogalkotási folyamatát kritikus hangok kísérték végig. Budai elmondta, a negatív megjegyzések ellenére az ellenzék politikusai egyszer sem jelentek meg a tárcaközi bizottság ülésein, javaslataikkal nem segítették a törvényalkotást. „A magyar földterületek védelme nemzeti ügy, konszenzusnak kellene öveznie. A hazai termőföldet meg kell védeni a spekulánsoktól. A tárcaközi bizottság munkájának köszönhetően Magyarországon csak földműves, helyben lakó, életvitelszerűen mezőgazdasággal foglalkozó személy vásárolhat területet. A jogszabályalkotás megtörtént, a hatóságoknak minden eszközük megvan a zsebszerződések felszámolásához” – emelte ki a közigazgatási rádió vendége.

„A magyar mezőgazdaság már elérte a világszínvonalat. Az agárbevétel 2010 óta minden évben 1 milliárd euróval emelkedik” – hangsúlyozta Budai Gyula. Az államtitkár hozzátette, az előző kormány alatt tapasztalható mélyrepülést követően az ágazat helyzete az elmúlt 3 évben egyre biztatóbb.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során