Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2014. December 05. 06:00, péntek | Helyi
Forrás: infonograd

Brüsszelben tárgyalt Salgótarján polgármestere

Brüsszelben tárgyalt Salgótarján polgármestere

Dr. Ujhelyi István (MSZP) európai parlamenti képviselő meghívására tíz polgármester, köztük Dóra Ottó salgótarjáni városvezető látogatott Brüsszelbe.

- A 2014. december 2-3-i szakmai konzultáció elsődleges célja az volt, hogy - az idei október 12-i önkormányzati választáson győztes szocialista, illetve baloldali támogatottságú polgármester társaimmal együtt tájékozódjunk arról, mi várható a 2014-2020 közötti európai parlamenti ciklus támogatási rendszerétől – említette Dóra Ottó. – A zsúfolt program keretében megbeszélést folytattunk az Európai Szocialisták Pártja (EPS) főtitkár-helyettesével, aki megerősített bennünket abban, hogy az EU fontosnak tartja a volt keleti tömb országainak támogatását, így Magyarországét is. Ezért sem véletlen, hogy az EPS az MSZP kezdeményezésére hazánkban tartja 2015-ös kongresszusát.
Dóra Ottó elmondta: Andor László volt uniós biztossal – aki jelenleg is Brüsszelben dolgozik – a szabad munkaerő-vándorlás jelenlegi helyzetéről, az ifjúsági munkanélküliséget enyhítendő garancia programról tájékozódtak. E megbeszélésen szóba került, hogy az Európai Unió más tagállamai a magyar közmunkaprogrammal megfogalmazták abbéli fenntartásaikat, hogy ez nem lehet egy felelős foglalkoztatáspolitika része – ennek okán más tagállamokban nincs is ilyen.
A magyar delegáció tagja találkoztak az Európai Bizottság baloldali biztosainak munkáját koordináló olasz politikussal, aki a döntéshozatal folyamatáról adott tájékoztatást, majd a polgármesterek Magyarország jelenlegi politikai, gazdasági helyzetéről cseréltek eszmét egy „magyarbarát” osztrák EU parlamenti képviselővel és a társaságában tartózkodó német RTL konszern magyar származású egyik vezető tisztségviselőjével.
A szakmai konzultáció keretében a polgármesterek bepillantást nyertek Magyarország brüsszeli állandó EU-képviseletének munkájába, ahol a nagykövettel és munkatársaival is megbeszélést folytattak.
- A legfontosabb téma minden konzultáción a lehetséges támogatási források megszerzésének lehetősége volt – említette Dóra Ottó. – Konkrétan felvetődött egy határ menti, magyar és szlovák települések „megtámasztását” elősegítő program gondolata. Ez csak akkor kaphat támogatást az Európai Unió részéről, ha az ötletet mindkét ország kormánya támogatja, s ez kerül az uniós döntéshozók elé. Gazdaságélénkítés kérdésében a norvég és a svájci alapok finanszírozása is lehetséges megoldásként merült fel, de ennek lehetősége előzetes vizsgálódást igényel.
A polgármestertől megtudtuk: ő maga javasolta, hozzák létre hazánkban a hátrányos helyzetű városok társulását, melynek – az érintett települések közös finanszírozásával – állandó képviselője Brüsszelben végezné munkáját, s napi közelségben, kapcsolatban lehetne az Európai Unió döntéshozóival, s lobbizna érdekeikért.
A magyar delegáció brüsszeli látogatásának költségeit – utazás, szállás, ellátás – teljes egészében meghívójuk, dr. Ujhelyi István finanszírozta.

Címkék: brüsszel

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:45, vasárnap | Helyi

Ismét megrendezik a járműipari kiállítást Esztergomban.

Az idén 7. alkalommal nyílik meg a járműipari kiállítás Esztergomban: az Akkor és Most Jármű Expo április 27-28-án a Nagy Duna sétányon várja az érdeklődőket.

2024. Április 28. 08:00, vasárnap | Helyi

Tavaszi idő sok napsütéssel.

Sok napsütésre számíthatunk, bár a Dunántúlon és északon időnként felhők takarhatják el a napot, de csapadék sehol sem várható.

2024. Április 28. 06:31, vasárnap | Helyi

BABAMENTŐ INKUBÁTOROK

Az egészségügyi intézményeknél kihelyezett babamentő inkubátorok egy újszülöttmentő program részét képezik. A súlyos válsághelyzetbe került anyák és családok esetén előfordulhat,

2024. Április 27. 08:00, szombat | Helyi

Egyre melegebb lesz hétvégén.

Sokat fog süt majd a nap, az időnként megjelenő felhőkből északon és keleten, valamint délután nyugaton, délnyugaton elszórtan egy-egy futó zápor, zivatar még kialakulhat.