Városlista
2024. május 24, péntek - Eszter

Hírek

2012. November 28. 11:50, szerda | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Bővült az állami fenntartásban maradó megyei múzeumok köre

Bővült az állami fenntartásban maradó megyei múzeumok köre

Országos jelentősége okán 12 megyei múzeumi szervezet állami fenntartásban, nagy állami múzeum tagintézményeként működik tovább januártól.

A vidéki múzeumok és könyvtárak az önkormányzatok fenntartásába kerülnek 2013. január elsejétől, miután az Országgyűlés idén októberben elfogadta a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló törvény módosítását. Kivételt jelent nemzeti jelentősége, identitásképző szerepe miatt tizenkét megyei múzeumi szervezet, amely nem önálló költségvetési szervként működik tovább, hanem országos múzeumok tagintézményeként továbbra is állami fenntartásban marad - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) Kultúráért Felelős Államtitkársága az MTI-vel.

A döntés értelmében a feladat ellátásához rendelkezésre álló személyi, tárgyi és pénzügyi feltételek egyidejű átadásával 2013. január 1-jétől a Magyar Természettudományi Múzeumhoz tartozik a Mátra Múzeum (Gyöngyös) és a Bakonyi Természettudományi Múzeum (Zirc); a Magyar Nemzeti Múzeumhoz a Széchenyi István Emlékkiállítás (Nagycenk), a Vay Ádám Muzeális Gyűjtemény (Vaja), a Báthori István Múzeum (Nyírbátor), a balassagyarmati Palóc Múzeum, Villa Romana Baláca - Római kori villagazdaság és romkert (Nemesvámos), valamint a Csolt Monostor - Középkori Romkert és Kiállítóhely (Vésztő).
A Petőfi Irodalmi Múzeum filiáléjaként működik tovább a Magyar Nyelv Múzeuma (Sátoraljaújhely-Széphalom) és a Kazinczy Ferenc Múzeum (Sátoraljaújhely), a Szépművészeti Múzeum részeként a Zichy Mihály Emlékház (Zala), a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum részeként a Pákozdi Csata Emlékkiállítás (Pákozd), a Szabadtéri Néprajzi Múzeum tagintézményeként pedig a Szabadtéri Néprajzi Gyűjtemény (Szenna).
"Az önkormányzatok közgyűjteményi és közművelődési feladatainak ellátását, a megyei hatókörű városi múzeumok, illetve megyei könyvtárak állami feladatainak ellátását az állam 2013. január 1-jétől a helyi önkormányzatok költségvetési fejezetében támogatja" - szerepel az Emmi kommünikéjében.
A megyei közgyűjteményi és közművelődési intézményrendszer végleges fenntartói és működési rendszerének kialakítása az idei év végéig lezárul.

Címkék: Palóc Múzeum

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 24. 09:00, péntek | Helyi

Az agyra ható gyógyszerek tesztelését segítő megoldáson dolgoznak szegedi kutatók.

A korábbiaknál jobb vér-agy gát modellek létrehozását segítő eljárást dolgoztak ki a Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK) munkatársai, a megoldás segítheti az agyra ható gyógyszerek tesztelését is.

2024. Május 24. 08:55, péntek | Helyi

Hajóbaleset Verőcénél - BRFK: megtalálták a negyedik áldozat holttestét.

Megtalálták a Verőcénél történt hajóbaleset negyedik áldozatának holttestét - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK)

2024. Május 24. 08:00, péntek | Helyi

Fülledt idő záporokkal, zivatarokkal.

Marad a fülledt idő többfelé záporokkal és zivatarokkal, amelyeket helyenként felhőszakadás és jégeső kísérhet.

2024. Május 24. 05:21, péntek | Helyi

A pletyka tartja össze a társadalmat

Igyekszünk jól viselkedni, ha figyelembe vesszük, hogy mit beszélnek rólunk. Viszont a játékelméleti modell tanulsága szerint a társadalmi játszmát hosszú távon a szóbeszéd logikája irányítja.