Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2014. Május 27. 07:30, kedd | Helyi
Forrás: infonograd

Börtönt követelnek társaik a nógrádi medveölőkre

Börtönt követelnek társaik a nógrádi medveölőkre

Megdöbbentő bejelentést tett a WWF Magyarország: az állatvédő szervezet szerint az elmúlt 30 évben 10–15 medvével végezhettek illegálisan hazánkban. A legutóbbi, nógrádi eset szereplőit kiközösíti a vadásztársadalom.

Négy vadászt gyanúsít a rendőrség a Salgótarján közelében elejtett medve lelövésével – számolt be a Bors. Akad köztük Hubertus-kereszttel kitüntetett vadász, és egy városgazdálkodási igazgató is. Az Országos Magyar Vadászati Védegylet és az Országos Magyar Vadászkamara közös nyilatkozatot adott ki.
Ezt írják többek közt: „Megdöbbenéssel értesültünk arról, hogy Salgótarján közeli erdőben május 9-én egy fokozottan védett, és ezért nem vadászható, jelentős természeti értéket képviselő medvét sebzett meg egy sportvadász, majd másnap társaságának néhány tagjával – közöttük a vadásztársaság több vezetőjével – hajtóvadászatot rendeztek a sebzett állatra.
Még aznap, május 10-én a sebzett medvét elejtették… A magyar vadásztársadalom nevében minden tekintetben elhatárolódunk a súlyos bűncselekményt elkövető vadászok magatartásától… Meggyőződésünk, hogy a cselekmény súlyos voltára tekintettel, csak a végrehajtandó szabadságvesztés kiszabása áll arányban tettükkel… Ezek az emberek nem méltók arra, hogy a vadásztársadalom tagjai maradjanak”.
Közben a WWF Magyarország egy döbbenetes adattal állt elő. A szervezet szerint már 10–15 egyeddel végeztek illegális módon az Északi-középhegységben az elmúlt harminc év során. Hiúzt és farkast szintén sokszor lőnek ki. A nyolcvanas évek óta ötvennél több elejtett hiúzról tudnak, és még több farkasról. Az elkövetőket ritkán vonják felelősségre, noha kilétükről az adott településeken tudnak.
– A WWF Magyarország évek óta igyekszik felhívni a figyelmet a nagyragadozók természetvédelmi szerepére, ennek ellenére sajnos még mindig vérszomjas fenevadként állítják be ezeket a fajokat. Talán ennek is köszönhető, hogy illegális elejtésük az esetek többségében felderítetlen marad – mondta Gálhidy László, a WWF Magyarország Erdővédelmi Programjának vezetője.
– A nagyragadozók illegális elejtése nem csak a törvényt sérti, de a vadászok erkölcsi megítélését is rontja, ezért szorgalmazzuk, hogy a kormány tegyen lépéseket annak érdekében, hogy az elkövetők kilétére minden esetben fény derüljön. A természetvédelmi őrszolgálat és a rendőrség munkájának jobb összehangolása elengedhetetlen – tette hozzá a szakember.

Forrás: borsonline.hu

Címkék: medveölő

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 08:40, csütörtök | Helyi

Gyógyszertári ügyeleti beosztás Salgótarján városban 2024. május hónap.

ÜGYELETI TÁJÉKOZTATÓ

2024. Május 02. 08:00, csütörtök | Helyi

Helyenként zápor kialakulhat.

Rövidebb-hosszabb időszakokra mindenhol kisüt a nap, de az északkeleti tájak kivételével már sokfelé kialakulhat eső, zápor, zivatar.

2024. Május 01. 11:00, szerda | Helyi

Május 20-ig lehet jelentkezni a Virágos Magyarország versenyre.

Meghosszabbított határidővel, május 20-ig nyújthatják be pályázataikat a 31. Virágos Magyarország versenyre jelentkező helyi közösségek - közölte Magyar Turisztikai Ügynökség

2024. Május 01. 09:21, szerda | Helyi

Sok munkával indult a hét

Kizárta édesanyját egy második emeleti lakás teraszára két kisgyermek,Fűnyírás közben átvágtak egy gázcsonkot hétfő délután,Egy iskola tetejére szakadt egy nagy méretű faág,