Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2012. December 03. 10:05, hétfő | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Bölcsődepályázatot hirdet a szociális tárca Észak-Magyarországon

Bölcsődepályázatot hirdet a szociális tárca Észak-Magyarországon

Bölcsődeépítési, -bővítési és -felújítási pályázatot hirdet a szociális tárca. A mintegy 2,1 milliárd forintos uniós program várhatóan kéttucatnyi észak-magyarországi intézményt érint.

Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkára szombaton Budapesten, egy IV. kerületi bölcsődében jelentette be az Új Széchenyi Terv keretében kiírt programot, amellyel Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megye hátrányos helyzetű településein javulhat az ellátás.
A pályázaton nyertes önkormányzatok számára teljes egészében biztosítják a szükséges forrásokat. A kiírás a www.nfu.hu honlapon már elérhető, a települések a most megnyíló pályázatra 2013. március 1. és április 30. között nyújthatják be pályázataikat.
Az államtitkár elmondta, hogy bővítés, felújítás esetén 2 millió forintos, új intézmény építéséhez pedig 6 millió forintos támogatást kaphat - férőhelyenként - az önkormányzat. A bölcsődeépítési program során - 2010 és 2014 között - összesen hatvan-hetven új bölcsőde épül, több ezer új férőhely létesül.
A sajtótájékoztatón Salgótarján fideszes polgármestere, Székyné Sztrémi Melinda elmondta, városában 1994-ben még 140 bölcsődésről gondoskodhattak, de a szocialista városvezetés 1999-ig valamennyi bölcsődét bezárta, és mindössze 28 családi napközis helyet biztosított. Hozzátette: a korábbi vezetés a bölcsődei ingatlanokat eladta, vagy más célra hasznosította, így most új intézmény építésére pályáznak.
Jelezte, nagy igény van új bölcsődei helyekre, ezt jelzi az is, hogy a családi napközi várólistájára már várandósan is feliratkoznak kismamák.
Magyarországon 742 bölcsőde működik 37 ezer férőhellyel, ebből az észak-magyarországi régióban 58 intézmény található 2336 férőhellyel. Egy múlt évben megnyílt másik pályázat keretében már mintegy 8,5 milliárd forintot biztosított a kormányzat bölcsődefejlesztésekre. Ezek a beruházások 2013-ig készülnek el öt régióban, és várhatóan 33 intézményben csaknem 820 új férőhely létesül, illetve csaknem ugyanannyi megújul.

Címkék: bölcsőde

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 08:00, szombat | Helyi

Egyre melegebb lesz hétvégén.

Sokat fog süt majd a nap, az időnként megjelenő felhőkből északon és keleten, valamint délután nyugaton, délnyugaton elszórtan egy-egy futó zápor, zivatar még kialakulhat.

2024. Április 27. 06:34, szombat | Helyi

Milliárdosok versenyeznek a TikTok megvásárlásáért, de hiába

Egy maroknyi amerikai pénzügyi és technológiai mágnás több milliárdos ajánlatra készül a TikTok megvásárlására, miután Joe Biden elnök aláírta azt a törvényt,

2024. Április 27. 06:24, szombat | Helyi

Székkel támadt a tanárára egy diák

Brutális, ami ebben a magyar iskolában történt: székkel támadt a tanárjára egy diák

2024. Április 26. 20:50, péntek | Helyi

VOLT EGYSZER EGY ACÉLGYÁR - VIDEÓN AZ 1. ÉS 2. RÉSZ

Az első rész: Az acélgyár "hagyatéka". Mit visz a patak víze? Mi rejtőzik a föld alatt? Mi maradt még a főépület legalsó szintjén? A második rész: Az acélgyár "aranykora". Riportunkban két korábbi dolgozó idézi fel a történteket...