Városlista
2019. augusztus 20, kedd - István

Hírek

2019. Február 08. 09:42, péntek | Helyi
Forrás: police

Biztonságos internethasználat - előadás iskolásoknak

Biztonságos internethasználat - előadás iskolásoknak

Általános és középiskolákban tartottak előadásokat az internet veszélyeiről a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Alosztályának munkatársai.

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság, valamint a városi kapitányságok bűnmegelőzési szakemberei a Biztonságosabb Internet Naphoz kapcsolódóan tartottak prevenciós programokat az illetékességi területükön működő általános és középiskolákban. A programokon - a diákok mellett – a szülők és a pedagógusok részére is készültek a rendőrök, plakátokat, felhívásokat és szórólapokat helyeztek ki a közintézmények bejáratainál és személyes tanácsadások során hívták fel a célcsoport figyelmét az internet veszélyeire.

A Salgótarjáni Rendőrkapitányság, valamint a bűnmegelőzési alosztály munkatársai a napokban a salgótarjáni, SÁIK Kodály Zoltán Tagiskolájában megrendezett „Ne akadj fenn @ hálón!” elnevezésű komplex prevenciós napon beszéltek a gyermekek körében is egyre kedveltebb közösségi oldalak biztonságos használatáról, valamint az internet és a közösségi média veszélyeiről.

A különböző korosztályok részére megtartott tanórák szüneteiben a szakemberek videó-vetítéssel és a témához kapcsolódó tesztlapok kitöltésével várták a gyerekeket és közösen elemezték azokat a hibákat, amiket a fiatalok az internethasználat közben elkövethetnek, és együtt kerestek megoldásokat azok elkerülésére.

A rendőrök az előadások során elmondták, hogy az áldozattá válás megelőzése érdekében hogyan és miként használhatják a közösségi portálok adatvédelmi funkcióit, melyeket a szolgáltatók folyamatosan, egyre hatékonyabbá tesznek.

A szakemberek ismét szolgálatba állították Gordon mackót is, a "Mentsétek meg Gordont!" című interaktív játék főszereplőjét, mellyel játékos formában ismertették a nyolcadik osztály tanulóit az iskolai és internetes zaklatás és az iskolai bántalmazás jelenségével, megelőzésével és a meglévő problémák kezelésével.

A nap folyamán nemcsak a gyermekeket, hanem a szülőket is hasznos tanácsokkal látták el a bűnmegelőzési munkatársak, előadásaikban a tudatos internethasználatra hívták fel a figyelmet, valamint arra, hogy a közösségi oldalakra feltöltött fényképek és videók által adott esetben a gyermekek kiszolgáltatottakká, áldozattá válhatnak.

A rendőrség prevenciós szakemberei a program zárásaként végül az alábbi tanácsokkal látta el a fiatalokat:

  • Kezeld óvatosan azokat, akik a világhálón veszik fel veled a kapcsolatot! Nem tudhatod biztosan, ki van valójában a profil mögött!
  • Gondold át, mit osztasz meg a közösségi oldalakon! Ami egyszer felkerül (kép, poszt, vélemény), az teljesen sohasem törölhető onnan.
  • Ne tegyél közzé és ne ossz meg mással kihívó képet!
  • Ha találkozni szeretnél valakivel, akit online ismertél meg, mindig szólj előtte valamelyik szülődnek, és csak az ő engedélyével tedd azt meg. Első alkalommal szülői jelenléttel találkozz vele!
  • Fogadd el, hogy szüleid biztonsági szűrőt állíthatnak be a gépeden, ezzel felügyelve, korlátozva az internethasználatodat! Ez a te érdekedet szolgálja, annak alkalmazásával nagyobb biztonságban lehetsz az online világban.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Augusztus 14. 12:11, szerda | Helyi

Balesetek az elmúlt napon - Nógrád megye

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén az elmúlt 24 órában két személyi sérüléssel és egy anyagi kárral járó közúti közlekedési baleset helyszínén intézkedtek a rendőrök.

2019. Augusztus 12. 12:43, hétfő | Helyi

Az elmúlt nap balesetei - Nógrád megye

Az elmúlt 24 órában egy személyi sérüléssel és két anyagi kárral járó baleset helyszínén intézkedtek a rendőrök.

2019. Augusztus 12. 12:18, hétfő | Helyi

Kábítószer a gépkocsi utasterében

A Nógrád megyei rendőrök közúti ellenőrzés során kábítószergyanús anyagokat találtak egy személygépjárműben Mihálygergén.

2019. Augusztus 09. 14:22, péntek | Helyi

Az idős lakosok Kazáron riasztó ajtóéket kaptak a rendőrségtől

A prevenciós szakemberek időseket kerestek fel a községben, hogy otthonaikban adjanak számukra bűnmegelőzési tanácsokat.